2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (8.) - Vadkerti helytörténet



- Avatni sok mindent lehet – mondja Kelemen Istvánné, Nagy Anna érsekvadkerti könyvtáros bevezetőjében – hidat, létesítményt, bajnokot, szobrot, győztest. Mi most hármat is avatunk: ezt a létesítményt, a Helytörténeti Emlékházat. Bajnokot: Réti Lajos bácsit és feleségét, Margit nénit, akik áldozatos munkával összegyűjtötték, rendszerezték, óvták a kiállítás anyagát. A győztesek pedig mi vagyunk, akik a kiállítás anyagán át bepillanthatunk eleink mindennapjaiba.
- Lehet-e úgy élni egy nemzetnek – folytatja – hogy ne ismerje múltját?
Szónoki kérdésére itt a válasz Érsekvadkerten, a Rákóczi út 97. alatt.
Rakott szekereket átengedő parasztkapun át jutok be a ház udvarába.

- Valamikor egy módos gabonakereskedőé, a zsidó Krauszé volt ez az épület, ezért a széles, masszív falépcső a padlásra – mutatja Lajos bácsi. Lelkesedéstől csillog a szeme ókulája mögött, ahogy körbevezet a házon, beszél a jövőről, terveikről. A „gangot” az udvartól elrekesztő „sarampón” – alacsony léckapun – keresztül lépünk be a házba. Paraszti portákon ez a pitvar lenne, itt meglehetősen tágas terem. Két hosszú asztalán üveg alatt első és második világháborús relikviák: tábori levelezőlapok, iratok. A kiállított tárgyakat adományozók névsora is itt van. Terjedelmes ez a névsor!
- Évtizedeken át bújtam a kamrákat, padlásokat, fészereket. Volt, ahol örömmel adtak, volt, ahonnan kidobtak – emlékezik Lajos bácsi. - Ezt a szobát egyébként műhelynek szánjuk. Élővé szeretnénk tenni a tájházat, nem halott tárgyak halott múzeumává. Lehet majd itt szőni (a sarokban áll is egy szátva), meg lehet tanulni a sústyafonást, fafaragást.

Az utcai két szoba néprajzi múzeum és különlegességek tárháza. A padlós szoba közepén a kendermegmunkálás eszközei: tiló, rokka, orsó. Fiatalasszony ül a guzsaly mellett, lábánál állókában kisgyerek. Nem tudom eldönteni, hogy „gyerek-e vagy csak lyánka”? A szekrények ingvállakkal, kendőkkel, blúzokkal, réklikkel tele, tetejükön cserépfazekak között gyönyörű birsalmák – illatuk gyermekkort idéző.
- Nézd csak – húz a nyitott szekrényajtóhoz Lajos bácsi – ha nem volt kéznél kalendárium, ide, az ajtó belsejére írta föl a gazda a tudnivalókat.
Silabizálom a dülöngélő, ceruzával rótt betűket: „Január 2 bugot a disznó”. Mellette a másik: „Boda Béla születet 1913 Deczember 10 és meghalt 1917 január 10 és egy hétre kaptam vagy is 17 dikén az első…” – már sohasem derül ki, hogy mit. Elfeledett életek, elfeledett mindennapok. Lehet-e úgy élni egy nemzetnek, hogy ne ismerje múltját?
Réti Lajos bácsi nem csupán a néprajzi értékeket gyűjtötte évtizedeken át Margit nénivel, hanem fényképeket is Vadkert régmúltjából. Közben ő maga is fotózta a múltat s múltból áthajló jelent.
- Az 1954-55-ös tanévben kerültem ide Nagyorosziból – meséli Lajos bácsi –, és egészen ’90-ig dolgoztam az iskolában. Ebből 23 évig igazgattam is az intézményt.
- Lajos bácsi, volt egyáltalán szabadidőd? Igazgattál, gyűjtöttél, fotóztál…
- Nem sok. De tudod, együtt csináltuk Margit nénivel, és – látod – megérte.
Látom. Mélyen egyetértek Nógrádi László polgármesterrel, aki meleg szavakkal méltatja a Réti házaspár áldozatos munkáját.
„Múltunk a reményünk, …” – mondja Luteránus Péter tisztelendő úr, mikor megáldja a tájházat.
„ … és áldassék Margit néni, Lajos bácsi is” – gondolom. Mert áldott az ő munkájuk, és édes a gyümölcse.
Sztranyó
(Megjelent 2005. október 28-án.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése