2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (48.) - Lila-fehér vendégek



Lapunk bemutatkozó sajtóértekezletét és fogadását megtisztelte jelenlétével az Újpest FC két válogatott labdarúgója, Kovács Zoltán és Tóth Norbert. Az első osztályú futballbajnokságban jelenleg igencsak vitézkedő, átalakult, megfiatalított játékoskerettel kiválóan szereplő lila-fehér gárda gólvágója és játékmestere készséggel állt rendelkezésünkre, mi több, még a kényesebb kérdésekre is bátran válaszoltak. A hétfői, debreceni rangadón kiérdemelt 2-2-es döntetlenből pedig mind a ketten góllal vették ki a részüket.

Kovács Zoltán. Róla igazán elmondható, hogy a zord külső szelíd bensőt takar, hiszen a kopasz férfi, amint beszélgetésbe elegyedünk, máris megnyílik, és kedves arcát mutatja felénk. A Kínában is megfordult csatár jelenleg vezeti a honi NB I góllövőlistáját.

-        Hogy ízlett a kínai kaja?
-        Nem lett a kedvencem.
-        Ezek szerint maga a keleti életmód sem?
-        Nem tudtam megbarátkozni vele. Idegen kultúra, az európaitól merőben eltérő életvitel. Nem tudtam megszokni.
-        Itthon viszont, most nagyon megy a foci.
-        Nem panaszkodom. Jó formában érzem magam, öt meccsen hat gólt rúgtam.
-        Akadt már ilyen jó idénykezdeted?
-        Volt már olyan, hogy az első négy fordulóban négyszer találtam be, de öt meccsen hatszor… őszintén megvallva erre nemigen emlékszem.
-        Az Újpest pedig szárnyal…
-        Azért vigyázzunk. Jó-jó, remekül kezdődött az idény számunkra, de ne felejtsük, fiatal csapat a miénk, nagyon tehetséges, de eléggé rutintalan fiatalok épültek közénk, akik tudnak harcolni, küzdeni, ám más egy lendülettel kezdett szezon és más egy tartós forma.
-        Mennyire sikerült megtalálni a megfelelő viszonyt a fiatalabb nemzedék és az idősebb korosztály között?
-        A fiatalok tiszteletben tartják az idősebbek tapasztalatát, az öltözőben egyáltalán nem érződik a generációs különbség. Talán épp ez a jelenlegi sikereink kulcsa. Ugyanakkor tudjuk, legalább négy-öt minőségi igazolásra lesz szükség, hogy hosszú távon az élen maradjunk, és esélyünk legyen a bajnoki címre.
-        Vágysz még a válogatottságra?
-        Harmincegy éves vagyok és látom a válogatotton belüli tendenciákat, hogy az ifjabbakat részesítik előnyben. Ennek ellenére, ha behívnak, nem utasítom vissza az esélyt, bátran felveszem a harcot a keretbe kerülésért.
-        Mire lehet képes ez az Újpest a jelenlegi NB I-ben?
-        A legnagyobb meglepetésekre. Túlzást azt mondani, hogy esélyünk lesz a végső győzelemre, de ellenünk senki sem mehet majd biztosra.


***

Tóth Norbert. Akad, aki szereti, van, aki nem. Szőke, jóképű és népszerű. Hiába volt az év játékosa, az érdeklődés középpontjába nem elsősorban a futballtudása miatt került. Sokkal inkább a párkapcsolatai végett. Pedig amekkora gólt onnan, a balösszekötő pozíciójából a Pápának „beragasztott”!

-        Akkor kerültél először reflektorfénybe, amikor tizenhét évesen bemutatkoztál a legszebb napjait élő, a kupában egészen a döntőig menetelő Haladásban. Mennyire követed figyelemmel még Szombathely fociját?
-        Sajnálom, hogy ennyire leáldozott a Vas megyei labdarúgás csillaga. Gyakran járok haza, beszélgetünk egy-két régi jó baráttal, s mindannyian mondják, ez a város, ez a lelkes szurkolóhad megérdemelné a minőségi futballt.
-        Nálad sem jött be az idegenlégióskodás.
-        Megfordultam Görögországban, de nem sokáig bírtam. Pénzügyi és morális gondok egyaránt felmerültek, így jobbnak láttam, ha távozom. Őszintén szólva, ma már nem vonz a külföld, szeretek itthon focizni.
-        A válogatottba viszont te sem férsz be, pedig korod és a formád miatt bátran bekerülhetnél a nemzeti csapatba.
-        A szövetségi kapitánytól kellene megkérdezni, miért mellőz. Matthaus a húsz-huszonhárom éves játékosokat pártfogolja, akik még eladhatóak a nyugati profikhoz. Mindennél többet mond a szemléletváltozásra – és erről mindenki döntse el maga, hogy pozitív vagy negatív -, hogy egy-két év alatt hetvenöten vehették fel a címeres mezt. De a magyar labdarúgás ennek ellenére sem lett jobb, csak a barátságos meccseken vitézkedik igazán a válogatott, a tétmérkőzésen még hiányzik az átütő siker.
-        Bezzeg az UTE most pörög…
-        Remélem, még sokáig pörögni is fog. Meglepően jól játszunk mostanság, bár egy-két alkalommal szerencsénk is volt, gondoljuk csak a diósgyőri győzelmünkre. Egyetértek Zolival abban, hogy három-négy minőségi igazolással még jobban szerepelhetünk. De ez a lendületünk sokáig kitarthat. A fiatalok remekül beépültek a gépezetbe, megértjük egymást velük, egyszóval én reményteljesnek látom a lila-fehér jövőt.
-        Beszéljünk végül egy kicsit a magánéletedről: mennyire zavar téged, hogy a párjaid sztárok, és ezáltal te is a bulvárlapokba kerülsz?
-        Abszolút nem élvezem, de már megszoktam, akadnak kikerülhetetlen események, amelyeken rám is villognak a vakuk. Öt éve tart ez az „állapot”, de én mindig hangsúlyoztam, a kedveseimet, Lilut és Ramónát nem azért szerettem és szeretem, mert sztárok, hanem mert aranyosak, szépek és okosak.
H.H.
2005. szeptember 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése