2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (17.) - Hangulatképek a „megyekettőből”



Városi rangadó a megye kettőben? Hol van ez más helyen, melyik megyében fordul elő hasonló, hogy alulról a második legalacsonyabb osztályban ugyanannak a városnak két csapata is legyen? Mert Balassagyarmaton így van. Igaz, az egyik gárdát úgy hívják, Ipolyszög SE, ám köztudott, a falu hivatalosan Gyarmat része. Az ellenfél, vagyis a hazai pálya birtokosa ezen az összecsapáson a Bacsán Művek SC. A helyszín pedig a Vizy Zsigmond utcai sporttelep, közkeletű nevén a „Loksi pálya”. Amely azóta, hogy eltűntek innen a vásárfiát áruló hétfői kereskedők, amióta a lengyelpiac átka megszűnt, azóta mit sem változott. Ugyan nem kell tartani attól egyik játékosnak sem, hogy egy-egy rosszul sikerült becsúszó szerelés után Tetanusz-injekciót kell alkalmazni, mert egy üvegdarab felsérti a futballista combját, de a játéktér továbbra sem csillog-villog, igencsak hiányos néhány helyen. Bár, kézenfekvő a javulás.

Odébb az ominózus árok, amely a Szent István utcai kertektől elválasztja a pályát, továbbra sem nyújt üdítő látványt. Víz mondjuk egy csepp sincs benne momentán, viszont annál több szemét, flakonok, miegymás, talán még elhullott állatok tetemei is.
De térjünk vissza a meccsre. A házigazda „névadó” edző, Babcsán Tibor, aki ne feledjük, játékos is, ott áll az oldalvonal mellett, és folyamatosan beszél. Mit beszél, kiált, rikolt, tenyereit tölcsérként szája elé helyezve adja a tanácsokat, korhol és buzdít, előbbiből többet hallani tőle. Egy alkalommal a két, elalvó, későn reagáló csatárára ont szitokáradatot, máskor a hatalmas helyzetet kihagyó tanítványa hozzáállását minősíti. Néha keresetlen hangon, de ez belefér, tessék mutatni olyan trénert, aki rettenetesen moderálja magát a kispadon. (Hogy azt a hírhedt riportfilmet ne említsük, amikor Mészöly Kálmán szövetségi kapitányként folyamatosan és „sípolásmentesen” káromkodott bele a mikrofonba.) Igaz, amikor megszületik az első gól – szép akció után, meg kell vallani – örül, kurjant, dicsér. Ez is az edzői habitus része.
Nincsenek sokan. Mármint nézők. Egykori labdarúgók, ugyanebben az osztályban ténykedő mesterek, még lányok is akadnak. A nézők csöndesek, így tisztán hallani, amint a szögi kapus kikiált egy későn jövő ismerősnek, hogy mennyi az állás.
Szünet után aztán beindul a gólgyártás. A vége 6-2. Mondhatni papírforma eredmény született. De az ipolyszögieknek sem kell szégyenkezniük. Újoncként egyelőre nem pofozógépek, a tavalyi bajnoktól kikapni… - elmegy. Egy biztos. Nem fognak ők kiesni az idény végén.
(hege)
2005. november 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése