2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (42.) - Kutyául vannak



Ha manapság egy egyszerű, mindennapi embernek, aki a szomszédos közértbe két neylonszatyorral megy vásárolni és a lestrapált tizenöt éves autót takarékossági okokból inkább a garázsban tartja, nos ha egy ilyen állampolgárnak elveszik a kutyája, akkor ugyebár a megfelelő fórumokhoz fordul. Gondosan összekuporgatott forintjaiból kinyomtat és fénymásoltat valahol egy „körözést”, amit aztán felragaszt pár helyen, ABC-ben, művelődési házban, neadjisten a helyi kocsmában. Ha valamivel tehetősebb az illető, akkor jöhet a városi tévés, a napilapos hirdetés, szigorúan a legolcsóbb tarifájú keretben, és a nyomravezetőnek is gondosan kigarasozza az összeget. Más kérdés, ha törzskönyvezett, fajtiszta jószágról van szó, ilyenkor a díj magasabbra hág – miként feltehetően a tulajdonos is magasabb jövedelmi kategóriába tartozik.

De mi történik akkor, ha éppen egy sztárnak, mondjuk Győzikének veszik el féltett kincse, a család Buksija. Nos, akkor aztán a média, különösen a bulvársajtó póriasabb fele máris szalagcímben közli a hírt, hatalmas terjedelemben ecseteli, mekkora tragédia történt, szinte folytatásos regényként közli, hogyan keresi férj-feleség, nagypapa, és a két lány az ebet.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem Győzikéék szomorúságát akarom megdorgálni, esetleg kifigurázni. Egyszerűen a jelenség az, ami felháborító. Mert Mari néni kis fekete korcsa és a Győzike Buksija között nincs különbség. Ugyanúgy kergetik a macskákat, ugyanúgy szeretik a cupákos csontokat, ugyanúgy elcsavarognak, ha a gazdik véletlenül nyitva hagyják a kertkaput.

Csak éppen a megítélés más. Mert a sztárok, azok sztárok – és a kutyáik is.

H.H.
2005. szeptember 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése