2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (45.) - Filozofálgató költőtehetség



Rózsa egy sírkereszten

Miféle tűz ég vörös szirmain?
Földöntúli tündérként
futja be a sírt,
az illat, mi körültáncolja,
- mint parfüm –
régi mesét idéz.
Elvarázsolt kastélyba való virág
- vagy talán ő
a kastélyban a hercegnő?

Hajnali harmatcseppek
ülnek ajkain,
egy-egy halovány
költemény;
sok kis vízcsöppbe zárt
csillagfény.
Valami titkot őriz belsejében
- talán a sírkő alatt nyugvó lelket.
Mégiscsak a temető őrzője ő:
csendes sóhaj tüskéin
a merengő gyász.


Szép kivitelű verseskötetet jelentetett meg a tanév nyitányára a Balassi Bálint Gimnázium, Törött árnyak címmel, az egyik diáklány műveiből. Elolvasva a benne lévő írásokat, ha nem tudnám, hogy egy szépreményű, bájos arcú kis(nagy)lány a versek "elkövetője", joggal hihetném, hogy egy élete delén lévő, filozófus hajlamokkal megáldott "katedrakoptató" személy bújik a sorok mögött. Ugyanis ilyen magvas gondolatokkal, ily fiatalon ritkán (én még soha) találkozik az ember, a krisztusi kornak felétől innen. Ki is tehát Katona Ágota, aki ilyen csodálatos gondolatokat farag rímbe.

- Mikor kezdett először verseket írni, és mi késztette?
- Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor anyut a munkahelyén vártam, magamban próbáltam rímpárokra verseket formálni. Édesanyámmal, aki a szociális otthonban dolgozik, nagyon jó a kapcsolatom, ő több számomra, mint édesanya, egy picit a barátnőm is, akivel mindenről őszintén lehet beszélgetni.
- Hallottuk, hogy kitűnő tanuló.
- Általánosban, a Kiss Árpádban és a Balassiban is végig kitűnő voltam.
- Nehéz kitűnőnek lenni?
- Szó nincs erről. Csak egy parányi szorgalom kell hozzá.
- Nem furcsállják a barátnők, hogy verseket ír, pláne ilyen elgondolkoztató de annál szebb gondolatokat közöl?
- Az igazi barátnők nem. Megszokták, és tiszteletben tartják a hobbimat.
- És a fiúk, ha lehet ilyet kérdezni?
- Természetesen a barátom sem csodálkozik, hiszen ilyennek ismert meg. Félig-meddig már vőlegény, Pécsre jár egyetemre. Műszaki érdeklődésű, ellentétben velem. Azért ettől még nagyon jól megvagyunk.
- Mivel foglalkozik leginkább a szabadidejében? Mivel telnek a napjai?
- A legfontosabb, nagyon szeretek verset írni, és verset olvasni. Eddig ötszáz verset írtam. Szeretem a regényeket, különösen Victor Hugo-t, a költők közül az angol romantikusokat, főként Shelley-t. Sokat hallgatok zenét, a kedvencem Schumann, illetve az operák. Nyelveket tanulok, angolból középfokú "C" típusú nyelvvizsgám van, a francia is jól megy. Érdekel a filozófia, a lét-nemlét kérdése, a spirituális dolgok. Gyakran olvasok keleti gondolkodók műveiből, kínaiaktól, indiaiaktól. Sőt, még az indiai ételek is érdekelnek. A lélek nagyságában hiszek és kevésbé az anyagéban. Szeretek továbbá kertészkedni, varrogatni. A tévét is megnézem, bár válogatni szoktam az értékes és a kevésbé értékes műsorok között.
- Van már kialakult elképzelése, hogy milyen hivatást választ?
- Inkább csak körvonalazódik. Gyerekekkel szeretnék foglalkozni és a pszichológiával, vagy így együtt, a gyermekpszichológiával.
Soós Géza







Szaktanári vélemény


„Ágota igazi őstehetség. Remekül ért a gondolatainak versbe öntéséhez. Főként a szabadvers iránt érzékeny, de igyekszik alkalmazkodni a kötöttebb műfajokhoz, így a szonetthez is. Rendkívül tág érdeklődésű, érettebb a korosztályánál. Sokszor a tanulmányainál is előbbre halad olvasmányaiban. Szép jövőt jósolok neki, s biztos vagyok abban, a költészet iránti elkötelezettsége tartós marad.”

Pásztor Sándorné


2005. szeptember 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése