2015. december 28., hétfő

Tíz éve írtuk (70.) - A Szentkorona búvóhelye



Istvánnal, felvidéki kirándulásaimban hű társammal indulok egy különlegesen kellemetlen, ködös, szemerkélős időben, borondós reggelen Ipolyság felé. Kis vargabetűt teszünk Horpács irányába, sebaj, ha úgy akarom, útba esik. Őzek bámészkodnak utánunk a lucskos szántóföldről, fülük morzézó mozgásából kiolvasom a csodálkozást: ki lehet ez a két elszánt, akik ilyen nyomorult időben útnak erednek?
Ipolybalog most a célom, ám erről a faluról, szégyen vagy sem, be kell vallanom, nem sokat tudok. Pedig kellene! Útitársam meséli el a 2005. augusztus 14-én történteket. Hatalmas processzióval érkezett meg a Szentkorona másolata a balogi templomba. A veresegyházi önkormányzat készíttette el történelmünk csodálatos ereklyéjének mását, és adományozta e felvidéki falucskának.
- Miért? – kérdezem Istvántól, aki mellékesen történelem szakos tanár.
- II. Vencel cseh király, aki igényt tartott a magyar trónra, 1304 nyarán nagyszámú fegyveressel hatolt be Magyarország területére, ahol megszerezte a királyi jelvényeket: Szent István koronáját, kardját és öltözékét. Ekkor Habsburg Albert német-római császár felszólította fiát, Rudolf osztrák herceget, hogy támadja meg a cseheket. A fenyegetés hatására II. Vencel fiával és a koronázási ékszerekkel kivonult az országból. 1305-ben egy éjszakát itt, Ipolybalogon töltöttek, és a koronázási jelvényeket a templomban helyezték el.  Ezért van az – fűzi tovább – hogy a balogi templom tornyán nem kereszt, hanem a korona található. A Felvidéken még egy templom hordoz ilyen toronydíszt, Pozsonyban, a koronázási templom.
A falu szélén megállít egy kápolna mellett. Itt állították föl a szabadtéri mise oltárát egy, a koronánkat idéző fa baldachin alatt. A dombocska alatt hatalmas, nyílt tér, több ezer ember vett részt itt a nyáron a  Paskai László bíboros úr celebrálta szentmisén. 

Erről a kápolnáról már György Ferenc ipolybalogi plébános urat kérdezem. Egy helyi mondát mesél el.
- Egy nemesember szekerével Ipolyság felől Ipolybaloghoz közeledett. A falu előtt, a Galamia patak kiöntésében elakadt fogatával, és kis híján elsüllyedt a mocsárban. Ekkor fogadalmat tett: ha sikerül kimenekülnie az ingoványból, hálából egy kápolnát építtet a falu előtti dombon. A mondától függetlenül értékes emlékünk ez a XVIII. századi kápolna.
1100-ban építették a lőréses fallal kerített cinterem közepén álló templomot. Hatalmas lucfenyők mélyzöld koronája mögül piroslik elő teteje, koronás tornya. Sekrestyéje bejáratán vasrács, lakatok.
- Nagy értékeket őrzünk itt – pillant ránk a plébános úr némi bocsánatkéréssel tekintetében, mivel neki kell előre mennie, hogy kikódolhassa a biztonsági rendszert. Gyönyörű, faragott kő bejáraton keresztül lépünk be a templom szentélyébe. Tekintetemmel rögtön a koronát keresem. A hajó bal oldali falára mutat, egy üvegajtócska mögötti üregre. Ezt is acélkeret, lakatok zárják. Értetlenül nézek rá: hiszen ez üres.

- Nagy ünnepeken, Karácsonykor, Újévkor, Húsvétkor, és templomunk védőszentje ünnepén, december 6-án, Szent Miklós napján vesszük ki a Szentkoronát az üreg mögötti páncélszekrényből. Természetesen augusztusban is, Szent István ünnepén. Hatalmas tömeg van itt a szentmiséken. De nem csak ilyenkor, hiszen nagyon vallásos a népünk.
Csodaszép ez a templomocska. Kazettás mennyezetével, a templom kórusának mellvédjén álló tizenkét apostolával egyedülálló. Minden stílusjegy megtalálható: a román, a gótika, a barokk. A főoltár melletti szobrok, két ferences rendi szent, Szent Antal és Assisi Szent Ferenc, és két jezsuita szerzetes szobra II. József, a „kalapos király” uralkodását idézik. Mikor uralkodónk feloszlatta a rendeket, akkor kerültek ide ezek a szobrok a megszüntetett rendházakból.
Kellemetlen szél cibálja kabátomat, és hideg van. Pedig még szeretném megnézni a haranglábat, és a „csomószenteket”. Kanyargós a falu főutcája, nehéz megállni úgy, hogy ne akadályozzam a forgalmat. A harangláb közelében nem is tudom megtenni. De mindenképpen szeretném lefényképezni, mert kuriózum. Ahogy a plébános úr mondja, a XVIII. században építették egyetlen vasszeg nélkül. A kortól sötétbarnára pácolódott fatorony barátságosan strázsál a falu közepén.
A „csomószentek” pedig? Őrzik a falu békéjét, ők Ipolybalog szempontjából a legfontosabb szentek. Szent Flórián, a tűzvésztől óv, Nepomuki Szent János a gázlókon, hidakon átkelő emberek biztonságát vigyázza, Szent Vendel pedig a juhászok védőszentje. Őket együtt, egy csoportban látni ritkaság. De így, hármasban, bizonyára lesz elég erejük az itt lakókkal együtt, hogy óvják az Ipoly-mente kicsiny ékszerdobozát, Ipolybalogot még több száz éven át.
Sztranyovszky Béla 
2005. december 9.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése