2015. december 7., hétfő

Tíz éve írtuk (65.) - Petényi eltűntek



A pinceborozóban üldögélünk. Éppen, hogy nem vidám iszogatással múlatjuk időnket, van megbeszélni valónk elég. Társam egyszerre csak áthajol az asztalon, rábök jegyzettömbömre.
- Te – mondja – úgyis arrafelé laksz, nézz utána a dolognak! Úgy hallottam, a két Petényben egyre-másra tűnnek el nyom nélkül emberek, és a rendőrség nem tesz semmit.
Remek – gondolom néhány szót firkálva füzetkémbe, s máris bukkannak fel a fejemben hangzatos címek: „Ufók rabolnak a Cserhát hegyei közt”, vagy „Felszívódott férfiak, zokogó családanyák” esetleg „Tehetséges emberrablók, tehetetlen rendőrség”. Ebből még akármi is lehet…
Elég jó időpontot választottam a petényi látogatásra: szitál az eső, a ködben alig látszanak az út menti fák. Igazi, eltűnésre való időjárás.
- Krimit akar írni? – kérdez vissza egy fiatalasszony puhatolózásomra. – Volt egy, de az nem itt, hanem Felsőpetényben. Nem nagyon tudok róla.
- Vót egy, hát – mondja az idős asszony, akit az utcán kérdezek – de az főkötte magát a tyúkólba’. Meg is tanátták vagy három napra rá.
- Igen – válaszolja Laluja Imre alsópetényi polgármester a telefonban – ez év áprilisában tűnt el az illető. Gombázni indult, és nem tért haza. Keresték kutyával is, de nem lett meg. A rendőrség kiadta az országos körözést, egyelőre itt tartunk.

Egyelőre itt tartunk, semmi titokzatosság, ufóknak, emberrablóknak semmi nyoma. Nincs más hátra, magam is a rendőrséghez fordulok. Körmendi Ákos nyomozó főhadnagy foglalkozik ezekkel az ügyekkel.
- Valóban, az elmúlt négy év alatt a két községből négy személy tűnt el, akik közül egyet néhány nap múlva megtaláltunk. Öngyilkosságot követett el a baromfiólban. Nehéz volt ráakadni, sötét ruhában is volt, az ól egy árnyékos sarkában követte el az öngyilkosságot. Felsőpetényben jelenleg két személyt tartunk nyilván eltűntként. Közülük az egyik, nevezzük K. J.-nak, még 2001. májusában tűnt el. Május 9-én látták utoljára, 11-én jelentették be az eltűnését. Levelet hagyott hátra, amiben bejelentette, hogy elmegy, ne is keressék. Adósságáról nem tudunk, viszonylag kiegyensúlyozott volt a háttere, annak ellenére, hogy elvált. A nem azonosított holttestek nyilvántartásában is kerestük, eredmény nélkül. Úgy vélem, valahol az ország területén bujkálhat. Országos körözés alatt áll.
- Engem még nem köröztek országosan – vetem közbe – így nincsen tapasztalatom. Hogyan „bukik” le a keresett ember?
- Általában igazoltatás során. Az igazoltatást végző rendőr megnézi a körözöttek listáját, ha szerepel benne, megvan. Sajnos, nálunk még nem úgy megy, mint ahogy az amerikai filmekben lehet látni, hogy a rendőr bepötyögi a rendőrautóban lévő számítógép-terminálba az adatokat, és egy másodperc múlva a gép kidobja a választ. Itt ez még sziszifuszi munka.
Nézzük tovább. M. J. ez év júniusában tűnt el.
- Alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Elvált, de közös háztartásban élt a családjával. Többször fenyegetőzött öngyilkossággal. Eltűnésekor bálazsinórt is vitt magával. Vannak feltételezések arról, hogy hová mehetett, de nem találtuk meg.
- Meddig keresik az eltűntet?
- A bejelentést követő kilencven nap után az államigazgatási eljárást megszüntetjük, de az adatbázisban természetesen benne maradnak az adatok. Azt lehet mondani, hogy amíg meg nem kerül az illető. Egészen pontosan húsz évig maradnak meg az adatok, utána – elvileg – a számítógép automatikusan törli ezeket. Öt év után a hozzátartozók kérhetik a halottá nyilvánítást, ebben az esetben persze befejeződik a nyomozás.
A harmadik körözött, vagy eltűnt személy, V. T. április 5-én tűnt el Alsópetényből, a hozzátartozók 7-én jelentették a hatóságnak.
- Ő is elvált ugyan, de jó élettársi viszonyban élt. Gombázni indult azzal, hogy utána az édesanyjához megy. Többen látták, merre indult. Keresték abban az irányban is, arrafelé is, amerre már máskor is látták. Ismerte a Petény körüli erdőket, mivel erdőhöz köthető alkalmi munkákból élt. Eltűnése után három nappal a hozzátartozók értesítették a miskolci speciális egységet, ők kutyákkal jöttek a helyszínre, de nem találták meg. Ő egyébként többször eltűnt, volt, hogy 4-5 hónapra is. Legutoljára, ha jól emlékszem, Győrből került elő. Úgy sejtjük, valahol az országban lehet, mivel – állítólag – üzenget haza. De ezeket a szájról szájra történő „állításokat” hitelt érdemlően ellenőrizni nem lehet. A legutolsó ilyen állítólagos üzenete az, hogy karácsonyra hazajön.
Felkeresem Papp Éva felsőpetényi polgármestert. A falu közvéleményéről faggatom, arról, hogyan élik meg az emberek szomszédjuk, ismerősük eltűnését.
- Megdöbbenéssel vettük tudomásul – válaszolja a polgármester asszony – és azonnal megszerveztük a keresést. Amint bemondtuk a hangosbemondóban, az emberek azonnal itt gyülekeztek a hivatal előtt. A segítő szándék mozgósított szinte mindenkit. A rendőrséggel párhuzamosan mi is megszerveztük a kutatást. Az emberek ismerik az erdőt, hiszen sokan járnak gombázni, dolgozni, vagy csak úgy, kedvük szerint járják a környéket. Az erdő veszélyes hely is lehet. Árkok szabdalják, szakadékok; baleset érhette az illetőt, esetleg vadtámadás, ez is előfordulhat. Az egyik esetnél a váci tűzoltókat is kihívtuk, mivel itt van a tó. Beleeshetett abba is. De megfordul az emberekben az a gondolat is, hogy öngyilkosságot követett el az eltűnt. Nem tudhatjuk, mi járt a fejében. És ha így van, kapja meg a végtisztességet, emberhez méltó módon temessük el. Nagyon nehéz feldolgozni az ilyen eseteket. Borzasztó a családnak, megdöbbentő a környezetnek. Természetes, hogy ilyenkor segít, aki csak tud. Segít a keresésben, esetleg – ha szükséges – a gyerekek felügyeletében, vagy ha mással nem, legalább egy-egy vigasztaló szóval. Persze, ennek az ellenkezője is tapasztalható. Ahogyan maga is hallott ezekről az esetekről. Higgye el, az emberi butaságnál csak a rosszindulat határtalanabb.
Igazat adok a polgármester asszonynak, és magamban bocsánatot kérek hatásvadász címötleteim miatt.
Nem Bermuda-háromszög Felső- és Alsópetény, már csak azért sem, mert, ahogy Körmendi főhadnagy úr kesernyés-tréfásan fogalmaz: „hiányzik a háromszög harmadik pontja.” Az eltűntek száma az országos átlaghoz képest egyáltalán nem kiemelkedően magas, az évi három eltűnés nem erre a környékre jellemző, népesebb településeken jelentősen nagyobb lehet ez a szám. Kíváncsiságból rákattintottam az interneten az eltűnt személyek adatbázisára. Sok embert keresnek az ország területén, akiknek eltűnésére – úgy látszik – nem lehet logikus magyarázatot adni. A rendőrség azonban folytatja munkáját, s ha nem is látványosan, de lankadatlanul keresi őket.
Sz.B.
2005. december 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése