2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (4.) - Szandai szüret



Kisbíró és kisbíróné. A férj fess, daliás ember, szalagos kalapban. De az asszonyság! Közelebbről nézve már nem is olyan kívánatos teremtés. Pirospozsgás arc, sokszoknya, de ni, hát nem ő is a teremtés koronája!
Begördül a hét törpe. Platós kis járgány hozza őket. De mit keresnek itt? Hát persze, a mulatság részei. A rövidgatyás Morgónak be nem áll a szája. Megtapogatja kopasz üstökét és elkiáltja magát: „...dús hajába tép a szél.” Harsány hahota mindenfelé.
Asszonyok érkeznek. Népviseletesek. Énekelnek a teherautó tetején. Odébb lovasok ügetnek.
A kisbíró dobol. Közhírré téteti, most szüretet ül a falu apraja-nagyja. Mulasson mindenki, hívja az embereket a vigalom. Még egy fokosos legény is kiperdül a térre. Felhívja mindenki figyelmét, veszélyes produkció következik. És szépen lassan bemutatja a fokossal, hogyan is kell bemérni matematikai módra a fokokat a derékszögtől a nulláig.
Benn a felújított, akadálymentesített, újjávarázsolt feldíszített kultúrházban a polgármester asszony, Rugáné Pongrácz Mária beszél. Izgul, talán ritkán mond beszédet ennyi ember előtt. Borenszki Ervin megyei közgyűlési elnök is köszönti a község lakóit. Majd Grényi Lászlóné ajándékozza meg gyönyörű dalaival a közönséget.
És következik a mulatság, ameddig erővel bírja a sokaság.
Szanda szombaton szüretet ünnepelt.
(Megjelent 2005. október 21-én.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése