2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (59.) - Muzsikus negyedév



A 2005-ös esztendő utolsó negyedévében több érdekes koncerttel, színvonalas hangversennyel várja a zenebarátokat a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola. De az intézmény többi tagozata is szolgál számtalan, figyelmet felkeltő programmal. Ember Csaba igazgatót a részletekről, valamint az iskolával kapcsolatos aktualitásokról kérdeztük.

*Milyen a visszhangja a nyári nemzetközi muzsikus tábornak?
Nagyon kedvező. Szakmailag az egyik legszínvonalasabb tábort rendeztük meg. Növekedett a közönség érdeklődése, de ehhez az is kellett, hogy több, publikumot vonzó koncertet iktassunk be a programunkba. Ráadásul a vidék felé jobban nyitottunk, így például musical szakos hallgatóink felléptek Drégelypalánkon és Diósjenőn is voltak koncertek. Olyan művészeket sikerült továbbá megnyernünk, mint a vendégként nálunk fellépő Miller Lajos, Nádasi Veronika, vagy Bálint Ádám. Nem beszélve a zenekari estről, ami megint a város egyik legjelentősebb társadalmi eseményévé emelkedett. Ám azt is el kell árulnom, hogy a pénzügyi lehetőségeink az előző évekhez képest leszűkültek, ám reménykedünk abban, hogy hamarosan ismét a régi támogatottságot élvezi majd a nagymúltú rendezvénysorozatunk.

*Új tanév indult. Változott-e az érdeklődés a zeneoktatás iránt?
Érdekes, hogy a gyermeklétszám csökkenésével ellentétben a nálunk tanuló diákok létszáma változatlan maradt, tehát továbbra is mintegy ezerszáz növendék ismerkedik a különféle művészeti ágakkal iskolánkban. Ezt mindenképpen örvendetes fejleményként kell értékelnünk, s különösképpen a nálunk oktató pedagógusaink hozzáértését, szakmai színvonalát értékeli.
*Mikor kezdődik a filharmóniai bérletsorozat?
Az őszi-téli programjaink sorában kiemelkedő helyet foglalnak el ezek a hangversenyeink. A felnőtt bérletsorozat első koncertjét november 14-én rendezzük, amikor Virágh András orgonaművész lép nálunk fel, Buzás Aida ének-kíséretével. A második felvonás a december 21-i Karácsonyi Koncert lesz, míg februárban Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész szerepel Balassagyarmaton. A Nemzeti Filharmóniával együttműködésben ifjúsági hangversenyeknek is otthont adunk: ebben a tanévben elsőként egy szegedi énekegyüttes, a Fool Moon előadását követhetik figyelemmel a zenebarátok.
*Ezeken kívül is szerveznek koncerteket.
Október végén, 27-én, Szenthelyi Miklós hegedűművészt fogadjuk, aki Bach-művekből állított össze műsort. Ennek a hangversenynek a teljes bevételét az iskolánk javára ajánlotta fel a művész úr, amit ezúton is köszönünk. November 28-án pedig Ave Maria címmel Lengyel Judit és Tóth Tibor szórakoztatja majd a közönséget. Még az év folyamán növendékeink öt további ifjúsági koncertet adnak.
*A vidéki tagozataik mit tartogatnak az év hátralévő részére?
Valamennyi kihelyezett tagozatunkon, tehát Szécsényben, Diósjenőn és Romhányban színpadra lépnek az ifjú tehetségek, hogy bemutassák hangszeres tudásukat. Ezek a szereplések még jelenleg szervezés alatt állnak.
*A képzőművészeti tagozaton mi várható még?
A Pueri Fabri gyermekrajz-pályázat eredményhirdetését ebben az esztendőben – a megegyezés szerint – Ipolyságon tartjuk. Ám a hagyományokhoz híven művészeti iskolánk galériájában bemutatjuk a legsikerültebb műveket. Terveink szerint majd október 27-én, Szenthelyi Miklós koncertjével egybekötve nyitjuk meg ezt a kiállítást.
H.H.
2005. október 7.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése