2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (38.) - Diri egy ügy



Kétségbe vonja a Fidesz gyarmati szervezete Tillmann Rezsőnek, a helyi Dózsa György Általános Iskola igazgatójának alkalmasságát. Teszi mindezt azért, mert a júniusban megválasztott intézményvezető – szerintük szabálytalanul és törvénytelenül – egyik első személyi lépéseként elbocsátotta elődjét, dr. Soltiné Selymes Zsuzsannát.

Antalicz Loránd, a Polgári Koalíció fideszes – egyébként pedagógusi végzettséggel rendelkező - önkormányzati képviselője sorolja az indokokat, miért kell vizsgálatot indítani az új direktor ellen.
-        Először: már a megválasztása sem volt tisztességes – hangsúlyozta a városatya. – Hiszen a júniusi testületi szavazáson meg sem kapta a minősített többséget, csak kilenc képviselő szavazott rá, a minimálisan szükséges tíz helyett. Ekkor Lombos polgármester úr a szervezeti és működési szabályzat rendelkezéseit figyelmen kívül hagyva új szavazást indítványozott – ahelyett, hogy kimondta volna a voksolás érvénytelenségét. Érdekes módon az újabb szavazás alkalmával „lett” tíz jelölés Tillmann Rezső mellett. 

Antalicz Loránd hozzátette, óvást akartak benyújtani a határozat ellen, de ezt dr. Soltiné személyére való tekintettel nem tették meg, gondolván arra, a volt igazgató tanárként zökkenőmentesen bekapcsolódhat az iskola következő tanévi életébe.
-        A tanárnő azt a tájékoztatást kapta utódjától, tudnak neki elegendő óraszámot biztosítani, semmi gond sem lesz a visszailleszkedésével – folytatta a képviselő. – Nem így történt! Augusztus 23-án behívatták és az új iskolavezetés közölte vele, azonnali hatállyal felmentik. Erre munkajogilag már nem volt lehetősége. Tudomásunk szerint minden oktatási intézményben augusztus 15-e után kialakul a tantárgyfelosztás, tehát ezzel a döntésével Tillmann Rezső lehetetlenné tette, hogy Soltiné bárhol máshol elhelyezkedjen. Lombos István polgármester és Selmeczi Zoltán humánszolgáltatási osztályvezető ugyan igyekeztek neki helyet keresni, de hiába. Határozottan kijelentem tehát: a körülmények tudatában az elbocsátás szakmailag nem megalapozott, hanem egyértelműen politikai bosszú történt! Ettől kezdve minden igazgató retteghet, mikor kerül hasonló sorsra, ha nem választják meg újra. Elképesztő, hogy manapság ilyen előfordulhat. Az effajta igazgatói szemléletmód, a „ha nem szimpatizálsz velünk, pórul járhatsz” elve megmérgezi a társadalmat.
A Fidesz városi szervezete más megvilágításban is érdekesnek tartja a Dózsában zajló eseményeket.
-        Ugyanabban az időben, amikor Soltinét kirúgta Tillmann igazgató, visszavette állásába Urbán Árpád szocialista országgyűlési képviselő korábban nyugállományba vonult feleségét. Mi ez, ha nem politikai sakkjátszma! Miközben csak a városban huszonhárom pedagógus él állás nélkül, nyugdíjasokat veszünk fel, ráadásul a szocialista politikus-barát nejét? Mindezek után alapjaiban kérdőjelezzük meg Tillmann Rezső igazgatói alkalmasságát, egyúttal kezdeményezzük fegyelmi úton való visszahívását és új igazgatói pályázat kiírását a Dózsában – fejezte be Antalicz Loránd.
Tillmann Rezső értetlenül fogadta a Fidesz felháborodását. Szerinte kizárólag az iskola belső ügye, hogy kitől válnak meg, és kit alkalmaznak. Egyúttal válaszolt is a vádakra.
-        Soha nem politizáltam, aki ismer engem tudja, hogy a szakmát mindennél előbbre helyezem – emelte ki. – Amikor nyaralásom után augusztus elsején munkába álltam – holott még a hónap végéig szólt a szabadságom – szembesülnöm kellett azzal, hogy addigra nem készült el az új tanév tantárgyfelosztása. Megkértem dr. Molnárné Gócz Ajnácska igazgatóhelyettest, készítse el ezt legkésőbb augusztus 15-ig. A tervezet el is készült, amiből kiderült, kevesebb a felhasználható óraszám, mint amit előzőleg terveztünk. Valamit sürgősen lépni kellett, mert közelgett az évnyitó tanári értekezlet, amire mindent illett letisztázni. Felmértem a számba jöhető eshetőségeket, s kiderült, egy matematika-fizika szakos kollégától mindenképpen meg kell válnunk.  Így dr. Soltiné Selymes Zsuzsannával közöltem, nem számítunk rá a jövőben. Határozottan kijelentem teljesen a törvények, az előírások szellemében jártam el, gondosan megvizsgáltam, mit tehetek, kikértem a polgármesteri hivatal véleményét is. Visszautasítom a vádakat, semmiféle politikai megfontolás nem vezetett a döntés meghozatalában. Miként Urbánné felvételében sem. Őt azért vettem vissza, mert a leendő első osztályosok óvodai felkészítését ő végezte, ő számított arra, hogy a kicsikkel kezdheti a tanévet, mégis elköszöntek tőle. Megmondom őszintén, bízom a rutinjában. Arra azonban roppant kíváncsi lennék, a Fidesz először miért nem engem keresett meg a témában, miért azonnal a közvéleményhez fordult. Tiszta a lelkiismeretem, éppen ezért nyugodtan tekintek egy esetleges vizsgálat elé.
Szerettük volna megkérdezni dr. Soltiné Selymes Zsuzsannát is, ám lapzártánkig nem sikerült vele beszélni. Információink szerint a médiának nem kíván nyilatkozni a fejleményekről.
H.H.

Kísért a múlt


Ha visszapörgetjük az időt, s eljutunk 2000. Júniusig, megláthatjuk, micsoda felhajtás és felháborodás kísérte annak idején dr. Soltiné Selymes Zsuzsanna megválasztását. A Dózsa iskolában korábban nem tanító pedagógus Urbán Árpád ellenében adta be pályázatát az igazgatói posztra, ráadásul még Várszegi István és dr. Molnárné Gócz Ajnácska is vállalta a megmérettetést. A tantestületi, majd a közalkalmazotti szavazáson egyértelműen Urbán Árpád tűnt a befutónak, méghozzá fölényesen, ám az önkormányzati szavazást előkészítő oktatási bizottság már Várszegit találta alkalmasabbnak, mígnem a Fidesz többségű testület egyértelműen Soltiné mellett tette le a voksát. Urbán Árpád kifogásolta akkor, hogy nem szakmai alapú döntés született, és a sajtóban arról nyilatkozott: „hülyét csináltak a testületből”. Ellenben Medvácz Lajos a művelődési és oktatási bizottság elnöke leszögezte, „nem a tantestület választja az igazgatót”, majd hozzátette, „láttuk, mennyire széthúzó a tanári kar, ezért szükséges egy külsős ember, aki pártatlanul tudja kezelni a helyzetet.”
Nos, a körülmények azt mutatták, ez utóbbi nem sikerült igazán Soltinénak. Információink szerint az igazgatónő többször keveredett konfliktusba kollégáival, így például a most igazgatóvá választott Tillmann Rezsővel is. Ráadásul tavaly a balassagyarmati oktatás történelmében példátlan esetként fordult el, hogy dr. Soltiné Selymes Zsuzsanna igazgatót az iskola folyosóján tettleg bántalmazták, amiből rendőrségi ügy kerekedett.
Az érintettek most is a szakmai indokokra hivatkoznak, a politikai ellenzék pedig ismét tiltakozik. Kérdés vajon öt év múlva megint politikai terítékre kerül-e a Dózsa iskola igazgatóválasztása?
2005. szeptember 16.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése