2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (53.) - Mi lesz a laktanyával?



A rétsági honvédségi laktanya nem is olyan nagyon régen még a város egyik büszkeségének számított. A katonák, tisztek, tiszthelyettesek és egyszerű közlegények a település életének aktív szereplőinek számítottak, elmaradhatatlan alkotórészei voltak a mindennapoknak. Ám a honvédség átszervezése a sorállomány megszüntetése kimondta a halálos ítéletet a laktanyára. Ott maradt viszont egy terebélyes épületegyüttes, amit azért érdemes lenne hasznosítani. Az önkormányzat hamarosan pontot tehet az ügy végére, és ha a tervek szerint alakulnak az események, hamarosan ismét élettel telhet meg a komplexum.

Az itt látható korabeli képeslapról is kitűnik, a két világháború között épült rétsági laktanya mindenkor a város jelképe volt. A házak fölötti dombon magasodó épületegyüttes a kilencvenes évek elején-közepén üresedett meg. A tulajdonos Honvédelmi Minisztérium még 2001-ben a városnak adta az ingatlanegyüttest, ám öt évre szóló elidegeníthetetlenséget szabott ki rá. Ez papíron 2006 szeptemberében járt volna le, ám már idén tavasszal sikerült kiharcolnia az önkormányzatnak, hogy ez a tilalom lekerüljön a laktanyáról. Ezzel párhuzamosan a polgármesteri hivatal pedig elkezdhette a hasznosításról szóló elképzelései megvalósításának felgyorsítását. 

-        Első lépésként az összterület mintegy tizenöt százalékát érintő részen, alkalmazkodva a településrendezési tervhez, kertes-házas lakóövezet kialakítását fontolgatjuk – mondta el érdeklődésünkre Mezőfi Zoltán polgármester. – Itt tíz társasház épülne meg úgy, hogy a laktanya kerítését lebontanánk, illetve átlagosan kilencszázötven négyzetméteres telkeket mértünk itt ki. Úgy gondolom, nagyon jó fekvésű hely ez, lesz kereslet a telkek iránt. Jelenleg keressük azokat a befektetői csoportokat, akik fantáziát látnak ebben és a betelepítési programban szeretnének részt venni. Az egész beruházás összköltsége a hetven és százmillió forintos tartomány között mozog. Remélem, a munkálatok során a helybéli vállalkozók is szerepet kapnak majd.
Ez azonban csak kis része az egész laktanyának. Ott vannak még az épületek, az irodahelyiségek, a körletek, az étkezde, a konyha és még sorolhatnánk. Ezeknek a benépesítése azonban már a távolabbi jövő feladata.

-        A további területre az önkormányzattal egyetértésben átfogó érték-és állapotbecslést, felmérést készíttetünk – folytatta a polgármester. – Ezt éppen azért tesszük, mert a város közvéleménye is erősen megosztott abban a tekintetben, hogy vajon mekkora értéket is képvisel az épületegyüttes. Szóba került az is, hogy jelképes összegért meghirdetjük hasznosításra, okosabb azonban, ha szakszerű számításokat végeztetünk előbb, s csak azután határozunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan potom áron értékesítsük, ami a rétsági emberekben indulatokat szül. A hivatalos becslés lezárulta után megállapított összeg lesz majd a kiindulópontunk. Novemberig ez a folyamat lezárul.
De mi lesz ezek után? Vajon mire alkalmasok ezek az épületek? Milyen funkcióval lehet azokat megtölteni? A polgármester asztalán erről is akadnak ötletek.

- Többfajta tevékenység szóba jöhet – sorolta Mezőfi Zoltán. – Vannak olyan helyiségek, amelyek leginkább szolgáltatási vagy irodai tevékenységre alkalmasak. Teljesen elvetettük, hogy bármiféle ipari üzemet ide beengedjünk. Elképzelhető valamiféle bentlakásos épület is, akár kollégium, vagy szociális otthon. Tervezünk egy gimnázium alapítását a városban, akár ilyen célra is alkalmas lehet néhány épület. Leginkább talán a magas ellátási szintű, nívós szociális intézményt tudnék elképzelni ide, hiszen a terület tágas, kertes-parkos, ahol remekül pihenhetnek az idős emberek. De még ezen a téren eléggé gyermekcipőben járunk, számtalan egyeztetés, fórum szükségeltetik, hiszen elengedhetetlen, hogy Rétság legnagyobb komplexumához a lakosság véleményét is kikérjük.
Hegedűs Henrik 
2005. szeptember 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése