2015. december 9., szerda

Tíz éve írtuk (67.) - Huszonöt kilométer irattömeg



Életemben nem jártam még levéltárban. Soha nem volt rá szükségem. Családfámat nem kutattam, puccos újgazdag vircsaftnak tartván az armális lobogtatását. Egyébként apám megtette ezt helyettem is. Így kicsit elfogódottan léptem be a Nógrád Megyei Levéltár balassagyarmati részlegének Hétvezér utcai kapuján. Elfogódottan, mint bárki, aki teljesen ismeretlen terepre lép. Csöppet csalódtam: nem hajoltak régi fóliánsok fölé bagolyszemüveges, tar koponyák, nem lengte be ódon papírok pora a kutatószobák homályát. Nem is volt homály.
Tyekvicska Árpád, a levéltár igazgatója vár. Őbenne is „csalódom”. Semmi titokzatosság, semmi tanáros modorosság. Szeretettel beszél az intézményről, tisztelettel és büszkén az itt folyó munkáról. Ennek ellenére kis híján elnevetem magam, mikor megemlíti, hogy Salgótarjánban 25000, itt, a balassagyarmati részlegben másfélezer folyóméter levéltári anyag található. Kiderül, ez nem vicc, létező mértékegység az iratfolyóméter. Hihetetlen mennyiség ez egymás mellé állított papírosokból – huszonöt kilométer! 

- Nógrád Vármegye Levéltára, már amennyi megmaradt belőle, Budapestre került – mondja az igazgató – ahonnan később Salgótarjánba költöztették vissza, és a nem túl szép emlékű Bányakórházban helyezték el. Ide hozták ugyanis az 1956-os sortűz áldozatait – válaszol értetlen pillantásomra. - A balassagyarmati anyag 1974-ben került vissza, a megyeháza épületébe, amit hamar kinőttünk. Ide, a Hétvezér utcába 1984-ben költöztünk. Kilenc évvel később bővítettük az itteni raktárt, de már ez is betelt. Így gyakorlatilag – legalább is az iratelhelyezés tekintetében – működésképtelenek vagyunk. Már 2004 elején javasoltam a szomszédos, Szondi utca felé eső telekrész megvásárlást raktárbővítés céljára. A város vezetése készségét fejezte ki az elképzeléssel kapcsolatban. A megyei közgyűlés elnöke is elvi hozzájárulását adta a vásárláshoz. A dolog mégis megrekedt valami – remélem, csupán adminisztrációs – oknál fogva. Idén, júniusban levélben fordultam a polgármesteri hivatalhoz. Sajnos, a mai napig nem érkezett válasz rá. Így 2006-ra már aligha tudjuk megoldani ezt az égető problémát. Pedig, úgy hiszem, mindannyiunk közös érdeke lenne, hogy ezt a kulturális intézményt megtartsuk Balassagyarmatnak. 

Békésebb vizekre evezünk. Régiségekről, ritka okmányokról, papírokról kérdezem az igazgatót.
- Legritkább papír nálunk a pénz – neveti el magát. – Komolyra fordítva a szót, Balassagyarmat városát tekintve a legrégibb dokumentumunk 1692-ből származik, a mezőváros gazdájának iratai között. A megyei levéltár legrégebbi irata az 1597-es vármegyei első közgyűlési jegyzőkönyv. Hiányos az anyag a dualizmus korából, de a Rákóczi-gyűjtemény nagyon szép. A XVII. századi iratanyag egészen 1848-ig nagyon jó. Igazság az, hogy a Nógrádvármegyei Levéltár nagyon megsínylette az 1682-es füleki ostromot, majdnem az egész irattár odaveszett a tűzben. A második világháború és az azt követő időszak is nagy pusztítást vitt végbe az anyagban. De a szocialista időkből és az ’56-os korszakból származó gyűjtemény nagyon jól kutatható lesz. Egyébként egy irat értékét, kuriozitását nem feltétlenül a kora, kivitelezése – milyen cizellált, mekkora pecsét van rajta – hanem a benne foglalt információ adja meg. A Holocausthoz kötődő, nagyon értékes iratunk például egy füzetlap méretű „fecni”, ami adatokat tartalmaz az 1944-ben gettóba hurcolt zsidókkal kapcsolatban.
Titkos iratok után érdeklődöm. Hiába, mint mindenkit, engem is izgat a titokzatosság.
- Tudni kell, hogy az 1990 előtti rendszer mániákusan titkosított, szinte mindent. A leghétköznapibb adatokat tartalmazó iratokra is rákerülhetett a „Bizalmas” vagy „Titkos” szövegű bélyegző. A titkosság visszaminősítése folyik, az 1980 előtti iratokat már kutathatóvá tették. A titokvédelmi törvény szabályozza a kutathatóságot. Anyakönyvek esetében a 90 évnél régebbi iratok korlátozás nélkül kutathatók. Ezek személyes anyagok, ezért a szabályozás. Itt, nálunk titkos anyag – olyan, amire maga gondol – nincsen.
A levéltáros munkájáról faggatózom tovább.
- Az intézmények irattárainak, az iratok selejtezésének ellenőrzése a feladata. Az ott kezelt, maradandó értékű iratok behozatala a levéltárba. Az állami, önkormányzati szervek csak bizonyos ideig tárolják az úgynevezett selejtezhetetlen anyagokat: 15-20 évig, melyiket meddig. Ezek aztán hozzánk kerülnek. Itt történik a rendezésük, hogy visszakereshetőek legyenek. Segédletek készítése, megint csak a kutatás megkönnyítése érdekében. Adatszolgáltatás, például családfakutatáshoz, de bármi egyébhez is. Nem utolsósorban könyvkiadás, kutató, rendszerező munkánk publikálása. Például az elmúlt hat évben több, mint félszáz könyvet adott ki a levéltár.
Később, már otthon rákeresek a neten a Nógrád Megyei Levéltár honlapjára (a hozzám hasonló érdeklődők számára: www.nogradarchiv.hu). Nem ellenőrzésképpen; kíváncsiságból. A publikációk száma tiszteletre méltó. A levéltárosok mindennapi munkája is. Mélyen fejet hajtok hangyaszorgalmuk előtt. Mégis, a magam munkáját jobban szeretem. Pedig előttem áll a hazafelé vezető út 25 kilométere. Pontosan annyi, amilyen hosszúságú irattömeg található a levéltárban.
Sztranyovszky Béla
2005. december 2.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése