2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (41.) - Pénzükért pereskedő focisták (1.)



Több mint másfél éve várnak a pénzükre az egykori NB I/B-s balassagyarmati labdarúgócsapat játékosai. Időközben a Nógrád Megyei Bíróság másodfokon megállapította, hogy a csapatot működtető Balassagyarmati Futball Kft.-nek meg kell fizetnie a tartozást, ám a társaság felszámolás alatt van, ráadásul vagyona sincs. Így most a focisták és ügyvédjük az önkormányzat, mint százszázalékos tulajdonos háttérfelelősségét szeretné megállapítani, hogy talán onnan megkaphassák a forintokat. A patthelyzetből azonban jelenleg úgy tűnik, nincs kiút.

A balassagyarmati sporttörténet dicsőséges lapjai íródtak 2002 és 2004 között. Ekkor szerepelt ugyanis az NB I/B-ben az a labdarúgó csapat, amely hétről-hétre ezreket vonzott ki a Nagyligeti Stadionba, akiknek a kedvéért átalakításokat hajtottak végre a sporttelepen, akiknek egy-egy látványos megmozdulására vállalkozói pénztárcák nyíltak, s akiknek a nevét szurkolók skandálták hosszasan a remekbe szabott gólok után. Ez az együttes olyan nagy múltú gárdákat győzött le, mint a Honvéd, vagy a Vasas.
De az is kijelenthető bátran, hogy ennek a csapatnak a két másodosztályú idény alatt sohasem volt biztos anyagi bázisa. Mivel profi klubról volt szó, az önkormányzat százszázalékos tulajdonrészével megalakult a Balassagyarmati Futball Kft., amelynek a menedzsmentje az állandónak számító önkormányzati támogatás mellett igyekezett olyan szponzorokat maga mellé állítani, akik tekintélyes összegű támogatással segítik a futballcsapat szereplését.

 Nos ez volt az, ami a nehézségeket okozta. Az első évadban a Nagy László vezette klub még a nógrádi származásával annyira büszkélkedő, kétes hírnevű tévésztárt, Fehér Anettet, alias Anettkát is beszervezte, hogy aztán a játékosok a hátukon viselhessék a névadó szponzor nevét. Aztán persze kiderült, az egész „anettkás” történet inkább a mese világába tartozik, hamarosan ismét gondok következtek, mi több, a 2003-ban távozó klubvezetés nagy adósságállományt hagyott utódaira.
Felesleges itt, ezen a helyen különféle számokkal dobálózni, lényeg az, hogy az önkormányzat a 2003/2004-es idényre szintén támogatásáról biztosította az újjáalakult, s immár Czékus Lajos egykori MLSZ-főtitkár irányításával működő futball káeftét. Két részletben harminc-harminc millió forintot ígértek, aminek aztán, az önkormányzat anyagi problémái miatt csak az első felét fizették ki.
Mindeközben a Czékus-team igyekezett új, tehetős támogatók után nézni, mivel a csapatot meg kellett erősíteni, s a frissen szerződtetett edző, Kis Károly is kívánságokkal állt elő – mármint az új igazolások terén. Ráadásul jelentkezett egy önjelölt, pásztói származású vállalkozó, aki szintén ígért fűt-fát. Mire azonban az ígéretekről kiderült, hogy „kacsa”, addigra szépen-lassan túlköltekezett a klub, a játékosokkal aláíratott szerződésekben emelkedtek az összegek, a bevételek bezzeg nem hullottak kemény bankókötegenként a kasszába. Ezek után egyáltalán nem csoda, ha egyre késtek, majd 2004 tavaszától elmaradoztak a fizetések.
A labdarúgók, tény és való, nagy-nagy türelemmel viseltettek a fennálló állapotok iránt. Olyannyira, hogy a tényleges keresetük megkaparintása nélkül bravúrokat értek el a bajnokság utolsó szakaszában, s egészen a nyolcadik helyig araszoltak fel a tabellán, az utolsó fordulóban pedig a bajnok Budapest Honvédot a Bozsik stadionban múlták felül.
Ekkor azonban már a klub végóráit élte. Az önkormányzat, látva a kezelhetetlen helyzetet, az adott pillanatban legkézenfekvőbbnek tűnő megoldást választotta: visszaléptette az együttest. Az MLSZ fennálló szabályzatai alapján ez két osztállyal való visszacsúszást jelentett, magyarul az NB III-ban folytathatta csak a társaság.
És itt vált ketté a történet, ami azért még több ponton összekapcsolódott. A BSE új vezetéssel, és a régiek közül csak három játékost, Lenkey Gábort, Mohácsi Lászlót és Zolnyánszky Norbertet megtartva, Szalai István edzői irányításával szerepelt, egyre jobb formát mutatva az NB III. Mátra csoportjában.  A távozó NB I/B-s mag nagy része pedig – elkerülve más csapatokhoz – előbb fontolgatta, majd el is indította a pereskedést, kérve jogosnak vélt jussát, amire 2004. tavasza óta várnak.
Az indítványt még tizenheten adták be az első fokon eljáró bírósághoz, később azonban már csak nyolcan, végül csupán hárman maradtak: Szabó Csaba, Palaticzky Szabolcs és az edző Kis Károly.
És ekkor jött a csattanó! A pereskedők arra gondoltak, nem csak a futball kft.-t marasztalja el a bíróság a kifizetetlen pénzek miatt, hanem megállapítja az önkormányzat, mint százszázalékos tulajdonos mögöttes felelősségét is. Ám végül csak a kft.-t kötelezték a tartozás megfizetésére, ugyanakkor a bírósági határozat szerint az önkormányzat a kft. tevékenységét mindvégig pozitívan befolyásolta.
A hármas azonban nem adta fel a harcot: polgári peres eljárást kezdeményeztek, a fentebb említett mögöttes felelősség megállapítására, de ez nem sikerült. Így az utolsó lehetőséget választották: felszámolást kértek a kft. ellen. Ebben azonban, mint utóbb kiderült, az APEH megelőzte őket. (Időközben azonban, 2005 márciusában – nem sokkal a jogerős bírósági határozat megszületését követően – Czékus Lajos lemondott a Balassagyarmati Futball Kft. ügyvezető igazgatói posztjáról, ezzel lényegében meg is szűnt a társaság tevékenysége.)
Rövid időn belül – úgy tűnik – az edző és játékosok nem juthatnak a pénzükhöz. Az üzleti tevékenységet gyakorlatilag már nem végző futball kft.-nél a felszámolást végző miskolci cég nem tud majd vagyont felmutatni, így a hitelezői igényeket sem lehet majd teljesíteni. Ekkora pedig egyszerűen szólva – pénz az ablakban.
Vagy mégsem? A hírek szerint a futballisták  ezután sem adják fel, továbbra is küzdenek a mögöttes felelősség megállapításáért. Hogy majd az önkormányzat fizessen a hitelezőknek. Ehhez azonban mindenképpen új bírósági határozat szükséges.
A juss tehát jár, de voltaképpen nincs. Még nincs. A gyarmati futball pedig ismét egy osztállyal alacsonyabbra  huppant, a megyei első osztályba.
 „Köszönhetően” a felszámolás megindulásának.
(hege)
(Következő számunkban megszólalnak az ügy érintettjei.)
2005. szeptember 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése