2015. december 28., hétfő

Tíz éve írtuk (72.) - Óváros téri macskakövek



Óváros tér. Nevéből is kitűnik, hogy a város legrégebbi területét jelenti. Azt a helyet, ahonnan elindult a település a fejlődés útján, ahonnan egyre nagyobbá és nagyobbá terebélyesedett. Általában az Óvárosok a legféltettebb részek. Így van ez Prágában, Párizsban, vagy hogy közelebbit említsünk, a szomszédos Szlovákiai Bártfán, Lőcsén. Díszes épületek, cicomás kerítések, pompásan kidekorált házfalak jelzik a szorgos mesterek munkáját. Itt tartják a nagyobb rendezvényeket, galambok repdesnek fel a turisták között. Balassagyarmaton viszont nem ez a helyzet. Itt mintha mostohagyermek lenne az Óváros tér.

A gyarmati Óváros tér, vagy ha úgy tetszik a középkori városmag valahol a tömbházak mögötti kis Szerb templomnál kezdődik – nagyobb volt ám egykoron (!) – majd T alakban kiszélesedik. A szomszédos utcák pedig egészen lenyúltak a korabeli Ipoly-mederig, ma már sajnos csak az Ipolypart útig. Ha egy vendég manapság errefelé látogat, bizony alig-alig érinti meg az ódon hangulat. Legfeljebb a macskakő láttán támad nosztalgiája hajdanvolt korok iránt, de az összbenyomása egészen biztosan nem túl szívderítő. Lepusztult házak, üres telkek, mellettük a lakókörnyezetbe egyáltalán nem illő modern, emeletes házak. Maximum a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola épületére csettinthetne rá, de hát az sem olyan állapotban leledzik, hogy kiállításon is megcsodálhatnák.

A közelmúltban szinte minden rendszerváltást követő városi önkormányzat felvette programjába az Óváros tér rekonstrukciójának ügyét. De hát más az elképzelés és más a megvalósítás, valahogy sohasem gyűlt össze annyi pénz, hogy komoly munkálatokba kezdjenek. Az uniós csatlakozás után azonban jócskán kitágultak a lehetőségek, minek következtében könnyen előfordulhat, hogy nemsokára nyertes projekt része lehet Balassagyarmat legősibb területe.
-        Mostanában több olyan uniós pályázatot is kiírtak, amelyek kifejezetten ilyen rekonstrukciós, városszépítészeti célokra ad forrásokat – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről Moór Mátyás, Balassagyarmat főépítésze. – Az úgynevezett INTERREG támogatási keretekben viszont nem elég egyedül indulni, régiós, határon átnyúló együttműködéseket kell létrehozni, s ha minden jól megy, innen teremthetőek elő jelentős összegek, amennyiben sikerrel járunk. Hozzáteszem, minél szélesebb ez a kapcsolatrendszer, minél többen kapcsolódnak bele egy-egy projektbe, annál nagyobb az esély a támogatás elnyerésére. Balassagyarmat egyelőre Nagykürtössel áll ilyen településfejlesztési regionális kapcsolatban, de keressük a további partnereket is. Azonban az INTERREG támogatás nem a teljes beruházásra szól, hanem csupán az előkészületekre, vagyis a tervdokumentációnak, a beruházásra, megvalósítási- és üzleti tervek elkészítésére.
Mit is takarnak voltaképpen az Óváros tér korszerűsítésére vonatkozó tervek, amelyek, mint kiderült, alig változtak az elmúlt évtizedben.
-        Nyolc évvel ezelőtt készült el az Óváros tér, mint utca, és a belőle kiágazó Szerb utca térburkolati felújítási terve – folytatta a szakember. – Ennek lényege, hogy az új kövezet faltól-falig tartana, teljes szélességben. Szélein díszburkolatos gyalogjárdákkal, virágágyakkal, pihenőpadokkal. A közepén, a célforgalom számára fenntartott sávban pedig különféle, változatos, a szintből kiemelkedő térburkolati elemeket fektetnénk le, a gépjárműforgalom csillapítása érdekében is. Ide tartozik még mintegy száz férőhelyes parkoló kialakítása, buszparkolók létesítése, padok, virágok, esetleg szökőkút elhelyezése. Úgy gondolom, ezek az elképzelések ma sem túlhaladottak.
Csakhogy mindez rendkívül sok pénzbe kerülne, már csak azért is, mert az egész közműszolgáltatási rendszert fel kellene borítani a környéken.
-        Valóban rengeteg munkát igényelne ez az átalakítás – válaszolt erre a felvetésre Moór Mátyás. – A sok légvezetéket földkábelre illene cserélni, gusztusos kandelábereket kihelyezni, megoldani a teljes alépítmény-hálózatot.  Ez természetesen drágább kivitelezésű, de mindenképpen jövőbe mutató.
Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődhet a tényleges beruházás, a főépítész nem tudott határozott feleletet adni.
-        Évekig is eltarthat, míg a tervekből megvalósítás lesz. Véleményem szerint hasonló utat kellene járni, mint amit a fővárosi, IX. kerületi önkormányzat is végrehajtott, amikor felújította szinte a teljes belső Ferencvárost. Ők tizenöt év alatt, százmilliós önerővel közel harminc milliárdos tőként vonzottak a kerületbe, úgy, hogy érdekeltté tették a vállalkozókat a korszerűsítésben. Az egész belvárost meg lehetne újítani Balassagyarmaton hasonló módszerrel. Csak a megfelelő tőkeerős cégek megtalálása nehéz. Mindenesetre mi már felvettük a kapcsolatot a IX. kerületi vállalkozással, és reméljük, a módszerüket jól tudjuk adaptálni a balassagyarmati viszonyokra is.
(hegedűs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése