2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (49.) - Súlyosbodó munkanélküliség



Elszomorítóak a legfrissebb munkanélküliségi adatok. Elszomorítóak Nógrád megyére, s annak nyugati vidékeire nézve szintén. Immár mindhárom város térségében tíz százalék fölé emelkedett a ráta, még a korábban oly jó helyzetben lévő Rétság környékén is növekedtek a számok. Az ellenzék a kormánypolitikát teszi felelőssé a helyzet súlyosbodásáért, míg a szocialisták objektív okokra hivatkoznak.

A munkanélküliség témáját nemrégiben a Fidesz vetette fel. Egyrészt országos vezető politikusai értékelték a jelenlegi helyzetet, másfelől a helyi pártvezetők is beszámoltak az ottani fejleményekről. A balassagyarmati és rétsági állapotokról Balla Mihály országgyűlési képviselő adott tájékoztatást.
„Országosan tragikus a helyzet. Naponta százhuszan kerülnek utcára, nő a létbizonytalanság. Amikor a Medgyessy-kormány hivatalba lépett, azt ígérték, hogy négyszázezer embernek adnak munkát. Ezzel szemben jelenleg, a Gyurcsány éra második felére közel ugyanennyi magyar állampolgárnak szűnt meg a munkahelye. Tehát csak pusztába kiáltott szó volt az az ígérethalmaz, amit a szocialisták oly büszkén hangoztattak a munkanélküliség visszaszorítása kapcsán.”

A politikus véleménye erősítése végett több példával is szolgált.
„Az Orbán-kormány annak idején, 1998 és 2002 között célul tűzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését. Ez ugyan nem sikerült teljes mértékben, de így is komoly eredményeket értünk el. Csupán Balassagyarmaton és térségében a négy év alatt hétszáz fővel csökkent a munkanélküliek száma. Rétságon és környékén ugyanakkor ötszáz ember tudott elhelyezkedni. A ráta mindkét területen 2002-re tíz százalék alá csökkent. Ellenben 2002 óta nagyon sajnálatos folyamatok játszódnak le. Sorra zárnak be a cégek: a rétsági TDK-ban az elmúlt három évben nyolcszáz dolgozótól váltak meg, a romhányi Zalakerámiában hetvenöt embert bocsájtottak el, Szécsényben két gyárban ezer embertől búcsúztak. Gyarmaton a BUFI-ból kerültek közel százan utcára, és még említhetnénk az üzemeket. De a közalkalmazotti-köztisztviselői szférában is jelentős változások történtek. A balassagyarmati önkormányzatnál, illetve a város intézményeiben hetvenöt fővel dolgoznak kevesebben, mint 2002-ben. Nem beszélve a nagyoroszi laktanya bezárásáról, vagy említhetném a határőrségnél tervezett létszámleépítéseket. És ebben a körben nem szerepelnek még a kisvállalkozások, nem tudni, hány meg hány effajta, egy-két embernek munkát adó családi vállalkozás szűnt meg az elmúlt években.”
Az országgyűlési képviselő aggódását fejezte ki a pályakezdő diplomások sorsa iránt is.
„Ma már elmondható, minden ötödik munkanélküli a pályakezdők közül kerül ki. A fiatalok nagy része a diploma megszerzése után nem tud elhelyezkedni, ezért kényszerből vagy nappali tagozaton folytatja tovább a tanulmányait, ha a család ebben támogatni tudja, vagy más, fejlettebb tájegységen keres munkát magának. Érdemes lenne utánajárni, hogy például Győr vagy Vas megyében mennyi nógrádi fiatal regisztrálta magát munkanélkülinek. Megindult és egyre jobban felerősödik az elvándorlási folyamat, amit lassan már képtelenség lesz megállítani.”
Balla Mihály újfent hangoztatta a kormányzat nagymérvű felelősségét.
„Bátran kijelenthetem, hogy a jelenlegi kormányzati politika a kampányígéretei ellenére semmit sem tesz a foglalkoztatottsági helyzetkép javítása érdekében. A programjaik nem valósultak meg, nem teremtettek tömegével álláshelyeket, nincsenek átképzési lehetőségek, a negyvenöt éven felüliek számára sincs kidolgozott stratégiájuk. Nincs elképzelés ebben a politikában és félő, a helyzet még tovább romlik. Itt a térségben csak az összefogás segíthet, csak a nagypolitikán való felülemelkedés, mert mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy a nyugat-nógrádi vidék ne süllyedjen tovább, hanem emelkedő útra lépjen, megtartva a fiatalokat, a szellemi erőforrásokat. Nem átgondolatlan projektbe kell beleugrani, hanem közösen kiformált programokkal elősegíteni a munkanélküliség visszaszorítását.”
Urbán Árpád szocialista országgyűlési képviselő szerint sokkal összetettebb a munkanélküliség kérdése, hogy azt a jelenlegi kormányzati politikára lehetne „kenni”.
„Hajlamosak vagyunk arra, hogy nem nézünk kellőképpen az adatok mögé, nem vizsgálódunk alaposabban a témában. Az ellenzéknek kiemelt feladata, hogy bírálja a kormányprogramot, de az az állítás, hogy a Fidesz idejében szinte nullára csökkent a munkanélküliség, merő hazugság. Valóban, az előző ciklusban kisebb lett az arányuk, ám azt az ellenzék elfelejti hangsúlyozni, hogy a rétsági és a gyarmati ipari parkot a Horn-kormány idején hozták létre, akkor történt számos iparfejlesztés és ipartelepítés, amit csak folytattak 1998 és 2002 között. A mostani kormányzati elképzelések igenis jók, senki sem mondhatja rólunk, hogy nem törekszünk a foglalkoztatottsági állapotok javítására.”
A ráta jelenlegi emelkedésével kapcsolatban a honatya objektív tényezőkre hivatkozik.
„Tisztában kell lenni azzal, a piacgazdaság velejárója, hogy semmi sem biztos, ami ma jól működik, lehet, hogy holnap vagy holnapután csődbe megy. A fontos az, hogy a megszűnő cégek, üzemek helyett teremtődnek-e újak. Határozottan állítom, jönnek, csak éppen nem abban az ütemben, ahogy számítanánk. Ha a 2/A úton jövünk Pestről Nógrád megye felé, a fővárost elhagyva számos  beruházással találkozunk, ami egyértelműen jelzi, egyelőre Budapest és környéke áll a befektetők látókörének előterében. Biztos vagyok benne, hogy ez  a folyamat előbb-utóbb a mi térségünket is eléri, ehhez kellene a 2-es út fejlesztése, hogy Nyugat-Nógrád még hamarabb elérhetőbb legyen közúton. Az üzemek bezárása, a munkanélküliség emelkedése más okokkal is magyarázható. Például a keleti piacokról származó olcsó áruk tömeges megjelenésével párhuzamosan leapadt a hazai könnyűipar termékei iránti kereslet, ami maga után vonta az ilyen jellegű gyárak elsorvadását, mint például a BUFI megszűnését. Az egyre növekvő automatizálás sem a kézi munkaerő foglalkoztatásának kedvez. Ha egy gép kiváltja húsz-harminc ember munkáját és gyorsabb is, persze hogy áttérnek rá. De utalhatnék azokkal a remek referenciákkal érkező cégekre is, akikről később kiderül, nincs olyan erős pénzügyi hátterük, mint amilyennek hirdették magukat, így kútba esik az üzlet, hoppon marad a megrendelő önkormányzat. Ugyanakkor nagy a felelőssége minden politikai vezetőnek, hogy a lehető legnagyobb lobbyt fejtse ki a veszélyeztetett m munkahelyek megtartása érdekében, így például tovább küzdünk a határőrség fenntartásáért.”
Urbán Árpád felhozza a szlovák példát is, ott hogyan igyekeznek enyhíteni a munkanélküliségen, igaz a szomszédos országok rovására.
„Közismert, hogy nagyon sokan ingázva járnak át Szlovákia határmenti területeiről hazánkba dolgozni. A szlovák kormány havi kétezer koronával támogatja a külföldön munkát vállalókat, ezzel is javítva az ottani állapotokat. Ez önmagában példaértékű cselekedet lenne, de ha azt tekintjük, hogy ezzel a mi honfitársaink elől veszik el a kenyeret, már korántsem olyan dicsérendő az intézkedés. Nem késlekedtem, megtekintettem a határátkelési adatokat, s kiderült, reggelente több mint nyolcszáz szlovákiai munkavállaló jön át a gyarmati határon hozzánk dolgozni. Egyébként odaát sem sokkal jobbak a viszonyok, elég, ha csak egy közelmúltbeli példát emelek ki: Kóvár (Koláre) község polgármesterének vendégei voltunk, s házigazdánk elmondta, a kétszáz lelket számláló faluban egyedül neki van állása. Ez azért megdöbbentő.”
A képviselő a pályakezdő munkanélküliek emelkedésének okait is boncolgatta.
„A honvédség és a határőrség a sorállományú katonaság idején nagyon sok középiskoláról és egyetemről kikerült fiatalt felszívott, akik az egyenruha levetése után elhelyezkedhettek. Ma már egészen mások a viszonyok, nincs olyan szerv, vagy intézmény, amely biztos pontot, biztos megélhetést nyújtana a 18-23 éves korosztálynak.”
Urbán Árpád végezetül elmondta, óriási gondot jelent, hogy az emberek munkakedve is megcsappant, s ez is közrejátszhat a munkanélküliség növekedésében.
„Nemrégiben találkoztam egy ismerősömmel, aki segítséget kért tőlem, mert nincs munkája. Azt tanácsoltam neki, menjen el egy helyre, ahol építőipari segédmunkásokat toboroznak. Szó nélkül faképnél hagyott. Egy másik férfiról pedig azt hallottam, azért nem fogadott el egy állásajánlatot, mert a leendő munkahely húsz kilométerre volt a lakásától. Ez is a szomorú valóság.”  
„A laktanya bezárása nálunk annak idején nem csupán azért okozott nehézségeket, mert egy csomó munkahely megszűnt. A vendéglátóipari, szolgáltatási egységek forgalma is visszaesett. Ám ezen később túllendültünk. Jelenleg az a nagy gondunk, hogy az utóbbi években növekedett az adóerő-képességünk, emelkedtek az ezirányú bevételeink, így viszont több támogatási rendszerből kiestünk, mi több a felénk juttatott állami normatíva is lecsökkent. Vác és Budapest közelsége előnyös tényező, sokan ingáznak, de a szomszédos kis falvakban jóval rosszabb a helyzet. Sajnálatos, hogy a munkanélküliségi ráta tíz százalék fölé emelkedett, de még így is mi vagyunk a legkedvezőbb helyzetben lévő város a megyében” - nyilatkozta lapunknak Mezőfi Zoltán rétsági polgármester.

H.H.
2005. szeptember 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése