2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (52.) - Szemetes esetek



Érdekes levelet kaptak kézhez még júniusban a gyarmatiak. Ebben a Városüzemeltetési Kft. arról értesítette őket, hogy a következő hónap elsejétől a cég munkatársai nem szállítják el a többletszemetet, vagyis csak és kizárólag a szabványedényeket ürítik, illetve az ő felségjelzésükkel ellátott zsákokat dobálhatják fel a kukásautókra. Mi több, a munkatársakat is figyelmeztették az új előírások betartására. Arra voltunk kíváncsiak, vajon az eltelt két hónapban változott-e a városban a hulladékgazdálkodási morál, vajon az emberek megszokták-e, hogy most már egyáltalán nem ajánlott különféle nejlonszatyrokban a szemetüket a kukák mellé rakni.

-        Maga a szabályozás nem új – mondotta el érdeklődésünkre Farkasné Bereczk Edit, a Városüzemeltetési Kft. ügyvezető-igazgatója. – Hiszen a nógrádmarcali lerakó kialakítása után, még 2001-ben született egy önkormányzati rendelet, amely azt tartalmazta, hogy azon túl csak a szabványos hulladékgyűjtő edényekben kihelyezett szemetet lehet elszállítani. Sajnos, ennek nem sok foganatja volt az elmúlt két évben, mivel nagyon sokan – főként a kis háztartásokban – úgy gondolkoztak, elég nekik az ötven literes kuka, ezért nem vásároltak nagyobbat, aztán kiderült, mégis többletszemetük keletkezett. Ilyenkor viszont nem vettek inkább nagyobb edényt, hanem a különféle szatyrokban és egyéb más módon rakták ki a szemetüket. Ennek folytán viszont jelentősen csúfították a képet, mert nem szép látvány, amint az ilyen szatyrokban turkáltak a guberálók, az így kitett hulladékot kutyák marcangolták szét, mi több, a legkisebb szél is vitte szerteszét a krumplihéjat, a szalámibőrt.
Az igazgató kitért arra is, hogy közös érdek, a lakosságé és a vállalaté egyaránt, hogy a rendelet a legteljesebb mértékben betartassék, és az áldatlan állapotoknak vége szakadjon.
-        Mindenkinek meg kell értenie, egyszerűen vége lett a türelmi időszaknak – jelentette ki határozottan Farkasné. – Érvényt kellett szerezni végre a tömegigénynek, hogy ne legyen többé ilyen szemetes a város. Természetesen alaposan körbejártuk a témát, több fórumon tájékoztattuk a szigorításokról a lakosságot, tehát nem érte őket váratlanul a hír. Ráadásul nincs gond azzal, ha néha-néha többletszemét keletkezik, ezért rendszeresítettük a Gyarmat több pontján megvásárolható szabványzsákjainkat. Igaz, jobban megéri nagyobb űrtartalmú kukát venni, ezeknél relatívan többe kerülnek a zsákok.
A cégvezető azt is elárulta, a tapasztalatok feltétlenül kedvezőbbek, az emberek megszokták a változást.
-        Úgy látjuk, és ez kitűnik a kollégáim visszajelzéseiből is, hogy nagyon sokan betartják  a rendelkezést, és egyre kevesebb a kukák mellé helyezett hulladék – folytatta az igazgató. – Persze akadnak még notórius „szatyrosok”, de összességében kedvezőbb a kép. Persze jóval hatványozottabban javulna a helyzet, ha egyre több szelektív gyűjtő edény lenne a városban. A papírtárolókat már kihelyeztük számos helyre, de még mindig a kukák tetejére teszik ki sokan az összezsinegelt újságköteget. A családi házas övezetben egyébként végleges megoldást jelenthetne a többlethulladékkal való gazdálkodásra a szerves anyagokat komposztáló edények használata és bérlete, de ezek sem terjedtek el még. 

Arra a kérdésre, hogy vajon tud-e arról, hogy munkatársaikat a szállítás közben megvesztegették, hogy vigyék el a többletszemetet, Farkasné Bereczk Edit határozott nemmel felelt, majd hozzáfűzte, nem éri meg azt a pár száz forintos „jattot” odaadni, inkább vegyenek nagyobb edényt.
- Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy szeptember elsejétől bűncselekménynek számít a szemét illegális elhelyezése és a közterület-felügyelet ez ügyben a legszigorúbban jár el – fejte be mondandóját a kft. vezetője.
Dobsonyi László, aki több balassagyarmati társasház közös képviseletét is ellátja, sokkal árnyaltabban tekinti a helyzetet.
-        A városüzemeltetés teljesen korrekten járt el akkor, amikor a többletszemét elszállítását szabályozta, s egyetértek azzal is, hogy a türelem egy idő után lejár – hangsúlyozta. – Ám az is igaz, ha mondjuk a nagyméretű konténerek – amelyeket a legtöbb lépcsőház használ – megtelnek, óhatatlanul a kuka mellé kerülnek a felesleges hulladékkal teli szatyrok. Azért érdemes lenne körülnézni, mondjuk piacnapokon a Mikszáth utcában, mennyi illegális hulladékgyűjtő hely „emelkedik ki” hirtelen a földből. Sajnos a legnagyobb gond az, hogy a szemétszállítás terén nincs versenyhelyzet, egyeduralkodó a „VGV”, ezáltal az árakat is szabadon diktálhatja. Sokkal kiszámíthatóbb lenne az egész, ha más vállalkozó is megjelenne ez a piacon.
Megkérdeztünk néhány családi házas övezetben lakó gyarmatit is, akik eléggé eltérő véleményeket fogalmaztak meg. Akadt, aki határozottan kijelentette, őt nem érdekli semmiféle szigorítás, továbbra is a kiskocsin viszi majd ki a sittet és egyéb hulladékot a Nyírjesbe, vagy a Homoki szőlőkbe, és senki se ijesztgesse bírságokkal, mert a szabványzsákkal csak a pénzt dobja ki, inkább marad a régi módinál. Mások viszont úgy vélik, teljesen helyes, ha megbüntetik az ilyen szemetelőket, mert fő a rend és Gyarmatra bőségesen ráfér már a megtisztulás.
H.H.
2005. szeptember 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése