2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (20.) - Művészi teremkerékpár nyergében



Közel húsz éve történt. Akkoriban még vállalkozó szelleműbb voltam, jóval többet bírtam fizikailag is. Úgy adódott, hogy választanom kellett: vagy nekiindulok kerékpárral Borsiba (ma Barsi, Szlovákia) egy CSEMADOK túrára, vagy nagyon kedves barátom lakodalmán veszek részt Vas megyében. A két eseményt ugyanis egy időben tartották. A döntés könnyű volt: CSEMADOK-túrát minden évben tartanak, barátom hetedhét országra szóló lakodalmát viszont az életben csak egyszer ünnepelhetjük. Hogy a kecske is jóllakjék, a káposzta is megmaradjon, úgy döntöttem, lekerekezem Celldömölk mellé, Szergénybe, s a lagzi végeztével tovább, Gyulára, ahol feleségem vár epedve. Felmálháztam hát szovjet gyártmányú, Ukrajna típusú, négysebességes, virsligumis bringámat és nekiváltottam a majd’ ezer kilométeres útnak. Hű, de büszke voltam magamra! És persze, kerékpározó tudományomra! Ki ülhetné meg nálam jobban a nyerget?! Ez a téveszmém hosszú ideig tartott, egészen addig, míg meg nem láttam Kovács Balázs romhányi testnevelő tanár „kétkerekű gyermekeit”.

Kovács Balázs tanár úr 1998 óta vezeti a Művészi Teremkerékpár Szakosztályt Romhányban. Edzője, idegenvezetője, pénzforrások előteremtője, versenykerékpárjaik szerelője, egy személyben anyja és apja a három korcsoportnak: kezdőknek, haladóknak, junioroknak.
A kezdeti időkben nagy segítségére volt az Ursula Stork - Erhard Hübner nyugdíjas német házaspár. Szakmai, módszertani tanácsokkal segítették a munkát, lelkesedtek és lelkesítettek, kerékpárokat adtak a csoportnak. Nem olcsó mulatság egy ilyen gép, manapság ezer-ezerötszáz euró az ára!

A csapat nem tétlenkedett, 1998-ban már versenyeztek Bajon, és ott voltak a vb-n is Prerovban (Csehország), megfigyelőként. Ezt követően minden világversenyen részt vettek: 1999 – Madeira (Portugália), 2000 – Döblingen (Németország), 2001 – Kaseda (Japán), 2002 – Dornbirn (Ausztria), 2003 Strasbourg (Franciaország), 2004 – Tata (Magyarország). Az idei VB Freiburgban (Németország) lesz, november 25-26-27-én, erre készülnek gőzerővel.
A romhányi sportcsarnok hangszóróiból Mariah Carey zenéje szól, reflektorok világítják meg a küzdőteret, a tanár úr a kézilabdakapuból figyeli szigorú-szakértő szemmel az edzést. A gyerekek ülnek, állnak, fekszenek a kerékpárokon, hol egy, hol két keréken róják a pontosan behatárolt köröket, nyolcasokat; összekapaszkodnak, szétválnak, „utolsó pár, előre fuss”-szerű gyakorlatokat végeznek. Néha csörömpölés, puffanás hallatszik, de ezek a srácok esni is macskaügyességgel esnek, nincs sántikálás, sziszegés, fölkapják a földről a kétkerekűt, uccu, nyeregbe, és kezdődik újra az egész. Beleszédülök. (És még én voltam büszke magamra?!)
„A legsikeresebbek ebben a sportágban a németek, a legtöbb aranyérmük nekik van. A csehek, svájciak, osztrákok is az élmezőnyhöz tartoznak. Mi egyelőre a középmezőnyben vagyunk, a japánokkal, malajziaiakkal, hongkongiakkal állunk nagy versenyben. A hollandok, belgák, szlovákok, ukránok csak utánunk következhetnek. 23-24 induló csapat van egy-egy versenyen, ezt mindig csak a helyszínen tudjuk meg. Ott derül ki minden. Idén szeretnénk a mezőny első felébe kerülni, lehetőleg minél közelebb a csúcshoz. Sajnos, most Freiburgban új szabályokat vezettek be, a korhatárt tizenöt év fölé emelték. Így a két legjobb fiú, Dévényi Bálint és Paróczi Lénárd nem indulhatnak, pedig kitűnő párost alkotnak. Tavasszal a junior vb-n Lytomislben (Csehország) már ők is indulhatnak. Női párosban Mayer Renáta és Rackó Andrea indulnak, egyéniben Grózer Veronika és Kohári Kitti. Eddig is nagyon jól szerepeltek. Egyébként is nagyon jó a csapat. Láthatod, nem kell kötéllel fogdosni a gyerekeket az edzésekre, szívesen maradnának késő estig is. Van persze lemorzsolódás, de a kimaradók helyett jönnek újak. Ebben a sportban csak az értelmesek maradnak meg. Akik a tanulás mellett időt tudnak és akarnak szakítani a felkészülésre. Rackó Andi is, Grózer Vera is ’98-tól csapattagok” – avat be a rejtelmekbe Kovács Balázs. 

Felmerül a kérdés. Hogyan fordul egy testnevelő figyelme egy ilyen, mondhatni a periférián szereplő sportág felé, ami kevésbé ismert a mindennapok embere számára.
„Hogyan kezdtem ezt a sportot? Ez szerelem volt első látásra. Csoporttalálkozók rendeztünk Egerben a főiskolán. Egy Komárom megyei egykori csoporttársam akkor már benne volt a teremkerékpárban, biztatott: legalább nézzem meg, milyen is ez. Elmentem hozzá, megnéztem egy edzést, aztán videókat mutatott a csapatáról. Beleszerettem ebbe a sportágba. Nagyon sok energiát, időt fektetek bele. De megéri. A gyerekek is nagyon szeretik. Rengeteg tapasztalatot szerzünk a versenyeken, videón visszanézzük, nem csak magunkat természetesen, új elemeket tanulunk, új módszereket az edzőktől. A németek – mondtam – nagyon jók. Sokat segít az, hogy már beszélem annyira a nyelvet, hogy ne legyenek megértési problémák. Ez a szakmai rész. A másik, az anyagi annál nehezebb. Ahhoz, hogy kijussunk a vébékre, bizony, úgy kell összekunyorálni a pénzt. Tíz-húsz-ötvenezer forintokból hozunk össze egy-egy utat. Sokat kell loholni, kilincselni, míg sikerül. Szerelőm sincs, aki legalább hetente átnézné a gépeket, kiszedné a kerekekből a nyolcasokat. Nincs is annyi kerékpárunk, ahány gyerek. Pedig ez nagyon fontos lenne. Ezek egyéni beállítású gépek. Most ketten-hárman használnak egyet-egyet. A szövetség (Magyar Kerékpáros Szövetség) sem kényeztet el minket. Szóval nehéz, no!
Kovács Balázs 2005 tavaszán vette át a Bérczy Károly díjat, Nógrád megye legmagasabb sportszakmai elismerését, amelyben azok részesülnek, akik hosszú ideje és eredményesen dolgoznak a sportért. Kovács Balázs megérdemelten vehette át a díjat.
Sztranyovszky Béla

MINEK NEVEZZELEK?


Mihez lehetne hasonlítani leginkább a művészi teremkerékpározást? A laikus, ha meghallja e sportágnevet, felkapja a fejét, s először csak néz kábán, el sem tudja képzelni, mifajta „csuda” lehet ez. Aki nézte a „csehegyet” annak idején, vagyis belekukkantgatott északi szomszédaink tévéadásába a hetvenes-nyolcvanas években, emlékezhet a Pospísil-testvérpár kerékpárfutballos mutatványaira. Nos, valami hasonlót tessék elképzelni kapu és labda nélkül, némi ritmikus sportgimnasztikával, művészi tornával, csöppnyi akrobatikával fűszerezve. Egy-egy lovasbemutatón is látni, amint a derék csikósok elképesztő produkciókat hajtanak végre száguldás közben a nyeregben ülve-állva-hajlongva, nos, ezek a romhányi ifjú-hölgyek és urak effajta trükkökre képesek, szemkápráztató ügyességgel. Mert mi az, megfordulni a nyeregben, felállva, szétterpesztett kézzel gurulni a járgánnyal. Esetleg kézen állni a nyergen. És ha ezt még párosban, szinkronban teszik…
Tessék utánuk csinálni!
H.H.
2005. november 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése