2015. december 7., hétfő

Tíz éve írtuk (61.) - Merre tovább Nógrádgárdony?



Váratlan és egyben meghökkentő cikk jelent meg a napokban a Népszabadságban. A hír arról szólt, hogy „a költségek csökkentése érdekében várhatóan november 1-től a salgótarjáni Szent Lázár Nógrád Megyei Kórházhoz kerül a nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet. Mit is jelent ez valójában? Kútba esik ezzel a gyarmati kórház-rekonstrukciójának második üteme, amely során a gárdonyi intézetet a szülészet-nőgyógyászat épületébe helynék át? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és meg is találtuk, bár még az ügyben több a homályos pont.
 
A nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet áttelepítése először a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-rendelőintézet rekonstrukciója első ütemének tervezésekor merült fel, ám csakhamar „jegelték” az ötletet, pontosabban átirányították a második ütem megvalósítási elképzelései közé. Ezek szerint a tüdőgyógyintézet a szülészet-nőgyógyászat épületébe költözne, míg a várandós anyukák és a kismamák ellátása a mostani sebészeten megújult környezetben történne. De az is felvetődött, hogy a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház lenne a befogadó intézmény. Amikor ezek a tervek kezdtek megvilágosodni, 2003-ban dr. Póczi Magdolna, a gárdonyi intézetvezető főorvos egy nyilatkozatában elég határozottan szállt síkra a Mailáth-kastély előnyei mellett. „Ez egy ideális hely a tüdőbetegek gyógyítására, nem tudok olyan megalapozott magyarázattal szolgálni, ami az áthelyezés mellett kardoskodna. A betegek szeretik az itteni környezetet, a szakorvosaink és az ápolóink ragaszkodnak az épülethez, többen itt töltötték fél életüket” – jelentette ki, majd hozzáfűzte: „…ha már mindenképpen mennünk kellene, a gyarmati megoldást ajánlatosabbnak tartanám, már csak a közelsége miatt is, de az éghajlati szempontok sem elhanyagolhatóak. Salgótarján iparváros, biztos nem lennék nyugodt, ha ott kellene gyógyítanom komoly tüdőbetegeket.” Végül leszögezte: „…Dóra Ottó megyei közgyűlési elnök megnyugtatott, rövid-és középtávon nem gondolkodnak az áthelyezésről.”
Az élet azonban másképp akarta. A gyarmati kórház-rekonstrukció második ütemébe bekerült az áttelepítés terve, méghozzá az eredeti verzió szerint. Ám néhány napja egy váratlan huszárvágással ellenkező irányba fordultak a dolgok. A Népszabadság ugyanis október hatodikai számában terjedelmes cikkben számolt be a nógrádi kórházrendszer átalakításáról, amiben benne foglaltatik a gárdonyi intézet jövőbeni sorsának rendezése is. Tarnóczi László riportjában Dóra Ottó nem kertel, kijelenti, hogy várhatóan november elsejétől a Szent Lázár Megyei Kórházhoz kerül a nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet, s ezt a költségek csökkentése, a kórház fenntarthatóságának biztosítása érdekében cselekszik meg. A megyei kórház komoly adósságállományt halmozott fel, s keresnek minden olyan lehetőséget, amely a finanszírozáshoz hátteret jelenthet. Mivel – információink szerint – Nógrádgárdony nullszaldós gazdasági mutatókkal rendelkezik, kézenfekvőnek tűnhet ez a lépés. A közgyűlési elnök azonban hozzátette, a tüdőgyógyintézet megyei kórházhoz való csatolása „nem zárja ki azokat a lépéseket, amelyeket a tüdőgyógyintézet és a balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet együttműködésével terveztek. Azok ugyanis távolabbi együttműködésről szólnak, most azonban elodázhatatlanná váltak az azonnali tulajdonosi intézkedések a Nógrád megyei kórház működtetésében.”

A képlet szerint tehát egy kétségbeesett, gyors, a szükséghelyzet szülte megoldás lépett életbe. Egy gazdaságilag-pénzügyileg jól működő intézetet a fenntartó a lehető legrövidebb időn belül beintegrál egy nagyobb „gépezetbe”, hátha ezzel is kihúzza a gödörből a válsággal küzdő megyei kórházat.
Kiváncsiak voltunk, mit szólnak ehhez a döntéshez az érintettek. Először a megyei közgyűlés két tagját, Kaszab Gézánét és dr. Balga Józsefet kérdeztük.
„A megyei közgyűlés legutóbbi, szeptember 29-i ülésén arról hoztunk határozatot, hogy az intézmények között egyeztetések szükségesek a leendő, átfogó megyei egészségügyi struktúra kialakításához. Maga a gárdonyi intézet beintegrálása akkor nem került napirendre. Ám meg kell vallani, elengedhetetlen a megyei kórház gazdaságosságának biztosítása, és minden tartalékot feltétlenül megvizsgálunk, ahonnan átforgatható komoly összeg a működőképesség biztosításához. Dóra Ottóval jómagam nem beszéltem ebben a témában, de biztos vagyok benne, hogy felelősen hozta meg ezt a gyors és szükségszerű döntést, de nem tételezem fel, hogy ezt hosszú távú megoldásként képzelik el, csak ideiglenes állapotnak tekintik. A gyarmati kórház-rekonstrukció második ütemére ez a fejlemény nem lehet kihatással, márcsak azért sem, mert az előkészítés megkezdődött, és hamarosan a konkrét munkák is megindulnak” – mondotta Kaszab Gézáné.
„Nem vonom kétségbe, hogy a megyei kórházban égető anyagi gondok vannak, amelyek a legsürgetőbb megoldást követelik, de egy ilyen gondolattal, mint a gárdonyi tüdőgyógyintézet összevonása a megyei kórházzal, nem tudok egyetérteni. Mint a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, nem tudok arról, hogy bármiféle hivatalos határozat született volna Gárdony ügyében, hogy erről bármiféle szavazás zajlott. Nem értem továbbá, miként lehetne orvosolni a Szent Lázár gondját-baját, pénzügyi nehézségeit egy nála jóval kisebb intézmény hozzácsatolásával. Továbbra is tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy a gyarmati kórházhoz irányítjuk a tüdőgyógyintézetet, ennek az új helye is ki van már jelölve, ez kész tény. Nem tartok indokoltnak bármiféle változtatást ezen a terven. Más kérdés, hogy a rekonstrukció második ütemét nem látom veszélyeztetettnek, hiszen a tervezés olyan stádiumban van, ahonnan már nincs visszaút, ráadásul elképzelhetetlen, hogy hosszú távon maradna közös irányítás alatt a Szent Lázár és Nógrádgárdony.”
Dr. Póczi Magdolna, a gárdonyi intézményvezető főorvos sem ismer közelebbi konkrétumot a döntés hátteréről.
„Nincs arról érdemi információm, mit takar ez a november elsejétől várható változás. Semmi felvilágosítást sem kaptunk még, milyen formában történne az összevonás. Ez csak az irányítást érinti-e, avagy az egész rendszert? Egyelőre bizonytalanságban élünk, zavar uralkodik közöttünk. Mindesetre Dóra elnök úr összehívott egy egyeztetést erre a hétre (a tárgyalás lapzártánk után történt – a szerk.), ahol ígérete szerint a legteljesebb mértékben tájékoztatást kapunk az átszervezésről. Addig azonban nem tehetünk mást, mint várunk.”
Dr. Szabó Géza, a gyarmati kórház igazgató-főorvosa megkeresésünkre elmondta, addig nem kíván szólni az ügyben, míg hivatalos értesítést nem kap a fejleményekről. (Információink szerint azonban dolgozói körben már aggodalmát fejezte ki a megyei önkormányzat esetleges lépéseivel kapcsolatban – a szerk.)
Lombos István balassagyarmati polgármester sem látja annyira tragikusnak a helyzetet. Nem fél attól, hogy csúszik a rekonstrukció második üteme.
„Több alkalommal folytattam szakmai szintű megbeszélést Dóra Ottóval, amelyen jelen voltak az érintett intézmények vezetői is. Tavaly októberben olyan megállapodás született, hogy a jövőben a megyei és a gyarmati kórház megosztva, kétötöd-kétötöd részben vállalja a nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet fenntartását, míg a fennmaradó részt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak ajánljuk fel. Ezen azóta nem változtattunk egy mondatot sem, tehát én ezt az egyezséget tekintem iránymutatónak. A Népszabadság cikke szerintem nem tárta fel a teljes valóságot, kizárt, hogy az elnök úr egyszemélyi döntést hozzon, a gárdonyi témát a közgyűlés elé be kell terjeszteni. Személyes meggyőződésem, hogy Nógrádgárdony hozzácsatolása a megyei kórházhoz önmagában nem oldja meg a válságot, nem csökkentheti nagymértékben a hiányt, ezért csak eseti lépésnek tartom az összevonást. Hozzáteszem, s szóbeli megállapodásokat Dóra elnök úr eddig mindig korrekt módon betartotta, tehát nincs kétségem afelől, hogy erről is időben mindenkit tájékoztatni fog. A kórház-rekonstrukció második ütemének előkészítése jó ütemben halad, a tüdőgyógyintézet átkerülése nem befolyásolja a munkálatokat. A tervdokumentáció elkészült, hamarosan kiválasztjuk a generálkivitelezőt, tehát még ebben az évben elkezdődhet a beruházás. Nincs változás a tervekben: 2005-re 110 milliót, 2006-ra közel 640 milliót, 2007-re pedig 660 millió forintot irányoztunk elő a munkálatokra.”

***

A téma tehát adott. A megyei kórház szorult helyzetéből a fenntartó a jelenlegi leggyorsabb kiutat a gazdaságilag jóval rentábilisabb nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézet hozzácsatolásában látja. Ám a mai pénzügyi világ eseményeit jól ismerve már bátran előretekinthetünk, s feltehetjük a kérdést: vajon ha rövid távon nem jelent érdemleges megoldást ez a fúzió és jó pár évig még ott marad a nem először súlyos anyagi gondokkal küzdő megyei kórház irányítása alatt a tüdőgyógyintézet, akkor mi lesz Gyarmattal? Mert a rekonstrukció folytatódik, a szülészet 2006 végére, vagy 2007 elejére kiürül, s nem lesz, ami beköltözzön a helyére. Akkor pedig ott áll majd a négyemeletes hatalmas épület kihasználatlanul, amit fűteni, működtetni kell így is. De előfordulhat, hogy az eredeti megállapodást kénytelen-kelletlen felrúgja a megye és a város, aztán valami olyan szakterületet „oszt le” Gyarmatra, ami már csak „púp” a Szent Lázár kórház működtetésében.
Ezzel azonban senki sem jár majd jól.
Legkevésbé a tüdőbetegek.
Hegedűs Henrik


Intézeti sors


A Nógrád Megyei Tüdőgyógyintézet 1958-ban költözött az egykori Mailáth-kastélyba. A különböző felmérések szerint a területnek olyan szubalpesi klímája van, amely kiválóan alkalmas néhány légúti betegség kezelésére. Az intézményben az utóbbi évtizedben komoly fejlesztések történtek, megújult a géppark, korszerűsítették a vidéki szűrő-ellátást, fejlődött a műszerállomány és az informatikai hálózat. A szakorvos-képzésben országos feladatokat ellátnak, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem akkreditált rezidensképzésébe is bekapcsolódtak. Beindították a légzőszervi-rehabilitációs tevékenységet. Tehát elmondhatjuk, a nógrádgárdonyi tüdőgyógyintézetnél alkalmasabb helyet aligha lehetne találni megyénkben a tüdőbetegek ápolására. Miért akarják áthelyezni mégis? Az egyik ok kétségkívül gazdasági. Egy jól működő intézményt összevonnak egy hiánnyal küszködővel. A háttérben azonban más szempontokról is hallani. Állítólag a megyei önkormányzat értékesíteni kívánja a Mailáth-kastélyt. Az épület csodálatos fekvése nem csupán a légúti betegségeknek áldásos, hanem az árnyas fákkal benőtt, tiszta levegőjű terület remek hely egy luxus idősek otthonára is. Amelyből aztán busás haszonra lehet szert tenni, ha időben, jó áron túladnak rajta.
Persze ez utóbbi csupán feltevés. Mégis érdemes elgondolkodni rajta…
2005.  október 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése