2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (3.) - Megyei joggal felvértezve?



Érdekes kijelentést tett a minap Balla Mihály, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője. Indítványozni fogja a parlamentben, hogy mielőbb nyilvánítsák megyei jogú várossá Balassagyarmatot. A honatya szerint ezzel olyan lehetőségek tárulhatnának fel a település előtt, amellyel kilábalna a költségvetési hiányból és még komoly fejlesztésekbe is foghatna. Lombos István polgármester csak támogatni tudja a javaslatot.

Balassagyarmat több mint másfél évszázadig, 1790 és 1950 között volt Nógrád Vármegye székhelye. Aki kicsit is járatos a város történelmében, tudhatja, hogy ezen időszak alatt, milyen fejlődésen ment keresztül a település. Épületek sora emelkedett: a klasszicista stílusú vármegyeháza, az eklektikus Törvényszéki Palota, a Pénzügyi Palota, a városháza, a börtön, a vasútállomás, a zsinagóga, a csendőrlaktanya. Ekkor alakult ki a Bajcsy út, az Ady utca szerkezete, és még sorolhatnánk.

Aztán a kommunista rezsim hatalomra kerülésével a megyeszékhely átkerült Salgótarjánba, és a politikai döntéshozók jó ideig vagy elkerülték Balassagyarmatot, vagy csak átrobogtak rajta lefüggönyözött Volgáikkal. Még szerencse, hogy akadt egy Lombos Márton tanácselnök, aki vette a fáradtságot és kijárta Gyarmatnak, hogy gyárak létesüljenek, hogy lakótömbök épüljenek, hogy megszépüljön, tágasabbá váljon a Köztársaság tér. De a megyei jog többé már nem tért vissza.
Éppen ezért okozott meghökkenést mindazokban, akik hallották Balla Mihály kijelentését: indítványozza Balassagyarmat megyei jogú várossá nyilvánítását. A miértről magát a honatyát kérdeztük.
„Az ötlet akkor merült fel bennem igazán, amikor a napokban Érd városa megkapta ugyanezen jogokat. Miért ne lehetne a következő Balassagyarmat? Hiszen számos tényező indokolja ezt. A kistérségi szerepvállalás, a regionális, kereskedelmi, oktatási, művészeti központ. A település patinás múltja. A Civitas Fortissima. Ráadásul számtalan előnnyel is járna a megyei jogú státusz. Több százmillió forint bevételhez juthatna az önkormányzat az illetékbevételekből. Kitágulnának a pályázati lehetőségek, új forrásokból érkezhetne a pénz, amit fejlesztésekre lehetne fordítani. Egyébként nem újkeletű ez a kérdés, még 2001-ben volt egy négypárti egyeztetés ez ügyben, de végül nem lett belőle gyakorlati megvalósítás. Most viszont remélem, elnyerem valamennyi Nógrád megyei képviselőtársam támogatását és az önálló indítványomat elfogadja a parlament. Ebben az esetben valóban új utakra léphetne Balassagyarmat”

Megkérdeztük természetes Lombos István polgármestert is, ő vajon mit szól a javaslatokhoz.
„Csak üdvözölni tudom Balla képviselő úr javaslatát. Ebben a választási ciklusban ez az első önálló indítványa, ami a város érdekeit szolgálja. Remélem ez is része a tevékenységének, ami által újabb gyarmati érdekek tárulnak fel. Azt sem tartom továbbá bajnak, ha ez a választások előtti időzítés a kampány fontos eleme nála. Ha ebből Gyarmat profitálhat, mindenképpen dicséretes kezdeményezés. Komolyra fordítva a szót, valóban sok előnye származhat a városnak a megyei jog ideítéléséből. Hiszen az adók, az illetékek itt maradnak, felerősödhet a kistérségi központi szerepvállalás. A városfejlesztés lehetőségei is nőhetnek, ha célirányos támogatásokban részesülünk. Érdemes tehát elgondolkodni, s tudtommal az sem akadály már, hogy Balassagyarmat lakossága csupán tizennyolcezres, nem kell a megyei jogú címhez ötvenezer lakossal bírni. Ha én is nyomhatnám a gombot a parlamentben, biztosan igennel szavaznék. Mindenesetre kíváncsian várom a további fejleményeket.”

***

Balassagyarmat megyei jogú város. Ízlelgeti az ember ezt a kijelentést, de még nem tudja hová tenni. Mint ahogy nem tudott mit kezdeni annak idején azokkal az ötletekkel sem, amelyek szerint vissza kellene hozni a megyeszékhelyet Gyarmatra. Nonszensznek, idealistának tartottuk ezeket az elképzeléseket, s lám, nem is lett belőlük semmi, csak a nagyhangú kijelentések maradtak meg a lapok hasábjain. Most vajon más a helyzet? Komoly az esély? Ki tudja. Tény viszont, hogy Érddel Balassagyarmat nem versenyezhet. Egy Budapesthez közeli, nagyságrendekkel tehetősebb várost példaként állítani igencsak kockázatos.
De hátha bejön.
Meglátjuk.
H.H.
(Megjelent 2005. október 21-én.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése