2015. december 9., szerda

Tíz éve írtuk (68.) - Kézilabdás értékelő



Lassan minden csapatsportágban véget ér az őszi szezon, téli pihenőre vonulnak a játékosok és edzők. Előtte azonban még elkészíti ki-ki a maga értékelését. Térségünk csapatai közül a Balassagyarmati Suzuki Ipoly SE kézilabdázói fejezték be a küzdelmeket először, így az ő szereplésüket vettük górcső alá.

A gyarmati férfi kézilabdázók az idény kezdetén egyértelmű és határozott célként tűzték ki maguk elő az NB II. Észak csoportjának megnyerését, ezáltal pedig az NB I/B-be való feljutást. Új névadó szponzorra leltek, megerősítették a költségvetést és az igazolásokat is tudatosan hajtották végre. Nem akarták a csapategységet különösebben megbontani, hiszen ez a társaság harcolta ki tavasz végén a második helyet úgy, hogy csak az egymás elleni eredmények kedvezőtlen alakulása miatt szorultak a Retz-Hort SE mögött az ezüstérmes pozícióba.

Jött tehát Jakab István kapus, akiről érdemes tudni, hogy közel két méteresre nőtt, Veszprémben, a Fotex hírneves utánpótlás bázisán tanulta az alapokat, s tagja volt az öt évvel ezelőtt ifjúsági Európa bajnokságot nyert magyar válogatottnak. A „Dzsekszi” becenévre hallgató hálóőr a Salgótarjánban eluralkodott állapotokat unta meg, s tette át székhelyét a megye nyugati végeire. A másik friss szerzemény Csömörről jött, a balkezes szélső Teski Norbertre az a feladat hárult, hogy pótolja a pályafutását befejező kiváló kézilabdázót, Bán Tibort. Ráadásul a kispadon is váltott a klub. Urbán Ottó helyett Nyári József lett a szakvezető, aki korábban már több helyen, Vácon, Gödön és Dunakeszin is bizonyított.

Egy kemény, nagy intenzitású felkészülést követően rögtön az első mérkőzésen rangadó várt a balassagyarmati fiúkra. A nagy ellenfelet, az előző szezon vetélytársát, a Retz-Hort együttesét fogadták hazai környezetben. Nagy csata volt, de kiütközött a hazaiak erőnléti fölénye, így a hatgólos gyarmati siker inkább a vendégekre nézve volt hízelgő.
A következő fordulóban a Pilisvörösvár otthonába látogattak Demusék, és elsőre meglepőnek hangzó, fölényes, húszgólos(!) győzelmet arattak. Egyszóval minden bejött az Ipoly-partiaknak.
A harmadik fordulóra már listavezetőként készült a társaság, ám mintha ez a tény görcsössé tette volna a kezeket. A papíron gyengébbnek minősített vecsésiek a szünetre tekintélyes előnyt szereztek, s bizony, ha nem összpontosítanak annyira a hajrára Jakubeczék, csúfos zakó lett volna a vége, de így is örülhettek a kicsikart döntetlennek.
E kiábrándító kétszer harminc perc után azonban magasabb sebességi fokozatba kapcsolt az alakulat, a negyedik és a tizedik forduló között ragyogó győzelmi sorozatot produkáltak. Magabiztosan nyertek Gyöngyössolymoson, Dunakeszin, Solymáron, itthon nem kegyelmeztek a Tarjánnak, a Hevesnek és az Erdőkertesnek, mi több a komoly riválisnak ítélt mogyoródi legények is lógó orral távoztak a Városi Sportcsarnokból.
És ekkor jött a feketeleves. A Pénzügyőrrel szemben, Budafokon. Az ellenfél most esett ki az NB I/B-ből, elvileg meggyengült, kulcsembereit vesztette, a tabellán sem foglaltak el előkelő helyet, tehát a papírforma szerint biztos gyarmati győzelem ígérkezett ezen a november 20-i összecsapáson. Ám a legénység talán már készpénznek vette a sikert, a veretlenséget, nem igazán tudta megfelelően elviselni a részrehajló bíráskodást, emiatt aztán beleszaladt egy nem várt vereségbe. Igaz, harmincnégyszer betaláltak Kertészék, de erre harminchat válasz érkezett, vagyis sem a védelem, sem a kapusteljesítmény nem dicsérhető.
Ugyan a gárda az őszi záráskor megőrizte első helyét a tábázaton, tavasszal mégis roppant módon kell összpontosítaniuk, mert a megtáltosodott Pilisvörösvár és a rutinos Retz-Hort ott áll egypontos hátrányban a nyakukon, és még idegenbe kell menni Vecsésre, Mogyoródhoz Gödöllőre és a Retzhez Pestre, ami nem éppen leányálom.
Lesz tehát munkája bőven az ősz mesternek, Nyári Józsefnek, hogy a tavaszi szezonra egy sikerre éhes, kérlelhetetlenül, legvégső energiáig küzdő, leleményesen és nyugodtan kézilabdázó társaságot kovácsoljon a fiúkból.
Mert a cél maradt, az első helyet meg akarja őrizni a társaság, hogy 2006 augusztusától még komolyabb feladatokra készülődhessenek.
Hegedűs Henrik
A Bgy. Suzuki Ipoly SE gólszerzői (382):
60: Lőrik Tamás; 47: Kertész Gábor; 42: Szabó András; 40: Köteles Gyula; 34: Jakubecz János; 31: Kovács Kornél; 28: Rácz Viktor; 27: Széles Zoltán; 23: Kajdy Norbert; 21: Teski Norbert; 15: Hortobágyi Zsolt; 8: Demus Dániel; 5: Specziár Viktor; 1: Síró Zoltán.
2005. december 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése