2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (21.) - Útfelújítás bukkanókkal



Úgy tűnik, ha Balassagyarmaton valami jó dolog történik, azzal sem ért egyet a lakosság egy része. Momentán megkezdődött és rendezett ütemben halad több utca aszfaltburkolatának felújítása, mégis, számtalan indulat kíséri a munkálatokat. Hol a padka magassága miatt tiltakoznak az érintettek, hol amiatt emelik fel a hangjukat, mert a szomszéd előtt kijavították az utat, előttük meg nem. A polgármester és az illetékes alpolgármester nem érti, miért-e felháborodás. Sőt, Lombos István nemrégiben egy személyes beszélgetés során kifakadt, „ha egyeseknek nem tetszik az új burkolat, akár fel is szedethetjük”. Azért ennyire nem eszik forrón a kását.


Körbenéztünk hát, hol, miként, milyen minőségben valósult meg az aszfaltozás, miért is van néhol tiltakozás. Első utunk az autóval a Május 1. út felé vezetett. Amikor a Szügyi útról balra bekanyarodtunk, meg is döbbentünk, hogy nincsenek hepehupák, nincsenek kátyúhegyek, nem döcögve haladunk a járgánnyal, nem csattognak a fogaink a bukkanókhoz érve, hanem szépen, simán zökkenő nélkül mehetünk.

Ugyanilyen érzés uralkodott el rajtunk, amikor az iskolát elhagyva befordultunk a Veres Pálné utcába. Az utca végén elérkeztünk az első területhez, amely vita tárgyát képezi. Kis tér terül el itt, voltaképpen három utca találkozása ez. A Kodályt már korábban felújították, legalábbis eddig, a Komjáthy utcai kereszteződésig. Most új a burkolat, egészen a Veres Pálné csatlakozásáig. Tovább viszont nem mentek a munkások, a Váci Mihály felé, ott még a régi, kátyúktól hemzsegő út látható.
Nemrégiben a Gyarmati Televízióban megjelent egy riport, amelyben egy környéken lakó úr sérelmezte, ugyan miért csak a szomszédig készül el az új borítás, miért nem értek el az ő portájáig. A férfi tudni vélte, azért, mivel egy polgármesteri hivatali dolgozó lakik itt, és biztosan furfangosan kijárta, hogy a saját háza előtt még leterítsék az aszfaltot. Arra azonban már nem vette a fáradtságot, hogy hivatalos úton tudakozódjék az indokokról. A hivatali tájékoztatás szerint ugyanis, amit dr. Bacskó József alpolgármestertől kaptunk, a Veres Pálné végére érve a munkagépben „maradt” még egy kis aszfalt, ezt terítették le. A tervekben, ami megtekinthető – hangoztatta a városvezető – nem szerepel most a Kodály utca teljes hosszában történő útjavítása.
Az indoklás felettébb elfogadható. Csak utána kellett volna járni.
Továbbmentünk. Csak ide, a szomszédba, a Kondor Ernő utcába, amiért a területi képviselő, Siket Béla annyit kilincselt. Ugyanis az utca nagy része egy mélyedésben terül el, a házak alagsorába, pincéibe, garázsaiba nagy eső után beömlött a víz. Most elkészült a szilárd burkolat, van csapadék-elvezető, egyszóval ez a probléma is „kipipálva”.
Nem messze innen, az Ifjúság útján az aszfaltozó munkagép állta utunkat. Javában dolgozott, terítette az új „szőnyeget”. Körülötte kíváncsiskodó helybéliek. Egy fiatalasszony erősen csóválgatta a fejét, odaléptünk hozzá, kérdeztük, mi nem tetszik neki. Erre mutatta, hogy mennyivel magasabb az aszfaltréteg, mint az ő kocsibehajtója, hogyan fog majd kiállni innen az autóval. És egyáltalán a kivitelezők ezt is elkészítik majd? Kérdések és kérdések, méltatlankodások. Odamentünk hát a munkavezetőhöz, mondja el ő, az illetékes, mi lesz itt a kocsibehajtókkal. A válasz karakán. Később visszatérnek, nyugodjanak meg az itt élők, a padkákat rendesen megcsinálják majd, nem lesz panasz rájuk.
Újabb állomásra igyekeztünk. A Hajós Alfréd utcában másik cég alkalmazottai tevékenykedtek. Ők még az elején tartottak, mindössze a régi réteget szedték fel. Egy kissrác fel is kéredzkedett a munkagépre, vigyorogva nézte, amint a kavicsok nagy koppanással az IFA platójára estek. Itt jóval kevesebb nézelődőre akadtunk, a lakótelep sorházának emeleti ablakaiból tekintgettek ki néhányan, mi is ez a furcsa zaj a környéken. Itt nem találkoztunk méltatlankodó, vitázó emberekkel. Igaz, az aszfaltozás még várat magára.
Ez tehát az összkép. A novemberi kellemesnek mondható időjárás alkalmat ad még a gyors munkára. S ha marad tovább ez a csapadékmentes idő, akkor újabb utcák, így a Kolozsvári, a Damjanich és a Honti egyes szakasza is elkészülhet idén.
Remélhetőleg a lakók legteljesebb megelégedésére.
H.H.
2005. november 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése