2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (54.) - Kézilabdás sebességváltás



Alapos változások történtek a nyáron a balassagyarmati kézilabdázók háza táján. Bár a klub még továbbra is a Kábel SE nevet viseli hivatalosan, a jövőben már Balassagyarmat Suzuki Ipoly SE-ként szerepelnek az NB II. Észak csoportjában. Az új szponzorral immár egyértelmű cél az első hely megszerzése.

A törzsszurkolók bizonyára sohasem felejtik el, de a kézilabda sportág iránt kevésbé érdeklődők számára is emlékezetes marad az a tavaszi végjáték, ahogy a Kábel SE férfi csapata éppen csak lemaradt az NB II. Észak csoportjának első helyéről. Történt ugyanis, hogy Urbán Ottó alakulata pontveszteség nélkül zárta a tavaszi szezont, s óriási csatában, rendkívül lelkes közönség biztatásától hajtva hazai pályán legyőzte az éllovas Retz-Hort SE együttesét. De csak két góllal és ennek a két találatnak a végelszámolásnál óriási szerepe lett. Pontegyenlőség alakult ki az élen a két gárda között, mivel azonban a szabályok szerint ilyen esetekben elsődlegesen az egymás elleni mérleg dönt, ebben pedig a budapestiek jobbnak bizonyultak – a Népligetben öt góllal győzték le a gyarmatiakat.
Egy pillanatra – pontosabban bő három hétig – úgy festett, az ezüstéremmel is feljebb léphet a társaság, ám az országos szövetség a következő, NB I/B-s csapatbesorolásnál a másodosztály legjobb kiesőit részesítette előnyben az NB II. másodikjaival szemben. 

Így aztán maradt még egy év a harmadik vonalban. Ám a klubvezetés – élen Fábri Sándor szakosztályvezetővel és Havassy Kálmán technikai vezetővel – magasabbra kívánta tenni a mércét. Ezért minden téren erősítéseket foganatosítottak.
Kezdődött a névadó szponzor cseréjével, majd az edzőváltással folytatódott. Urbán Ottó magas szintű szakmai munkáját megköszönve felvették a kapcsolatot Nyári Józseffel, aki az elmúlt fél esztendőben a dunakeszi legénységét irányította, de korábban hosszú éveket „húzott le” a váci fiúk kispadján. Az ismert és sok csatát látott mester érkezése mellett több poszton minőségi javítást értek el a játékoskeretben. Síró Zoltán mellé a kapuba leigazolták az NB I/B-s Salgótarjánban nagy rutint szerzett, egyébként Veszprémben, a hírneves Fotex-utánpótlásban nevelkedett Jakab Istvánt, míg a jobb szélre megszerezték a csömöri ifjúságiak közül „kiöregedett” balkezes Teski Norbertet. Az új szerzemények hamar megtalálták az összhangot a régi csapattagokkal, remekül beépültek a gépezetbe.
A felkészülési mérkőzések jól sikerültek, hiszen az ugyancsak NB II-ben szereplő ellenfeleik közül valamennyiüket legyőzték, sőt, a magasabb osztályban vitézkedő riválisaik, így a Vác, a Dabas és az Ózd ellen is remekül helytálltak. Biztatóan készült tehát a gárda az idénynyitóra.
Ami szeptember 10-én nem volt más, mint a nagy rangadó, a Retz-Hort elleni összecsapás. Nos, kiváló formában kézilabdázott ezen az estén a gyarmati alakulat, esélyt sem adva idősödő játékosokat „foglalkoztató” vetélytársának. A 29-23-as Ipoly-parti diadal – melyből Kertész Gábor tíz, Szabó András pedig kilenc góllal vette ki a részét – alapos meghökkenést váltott ki a csoportban, s már az első fordulótól úgy beszéltek a „suzukis” srácokról, mint abszolút esélyesekről.
Erre a következő találkozón, idegenben, a Pilisvörösvár ellenében rá is erősítettek Jakubeczék. Elsöprő második félidőt produkálva húszgólos sikert aratott. Ám jött a harmadik forduló és talán az elbizakodottság szülte, talán csak ideiglenesen görcsbe rándultak a kezek, de a Vecsés nagy csatában, egy ponttal és a kiharcolt döntetlennel a tarsolyában távozhatott a Városi Sportcsarnokból.
Ám ez a megtorpanás valószínűleg nem szegi kedvét a fiúknak és már a következő meccsen, Gyöngyössolymoson helyreáll a tekintély, visszajő az önbizalom.
A Bgy. Suzuki Ipoly kerete: Jakab István, Síró Zoltán, Dósa László (kapusok), Hortobágyi Zsolt, Szabó András, Lőrik Tamás, Demus Dániel, Rácz Viktor, Kertész Gábor, Kajdy Norbert, Specziár Viktor, Széles Zoltán, Bán Dávid, Kovács Kornél, Köteles Gyula, Jakubecz János, Teski Norbert (mezőnyjátékosok).

***

„Nagyon ambiciózus, törekvő és komoly célokat kialakító csapatot vettem át, akik lendületesen is álltak hozzá az edzésmunkához. Szinte valamennyiüket ismertem már korábban a pályákról, kit jobban, kit kevésbé. Nem tapasztalok széthúzást, jól együtt mozog a társaság és biztos vagyok abban, hogy a kitűzött feladatokat el is éri. Jómagam igyekszem a lehető legteljesebb mértékben feltérképezni a soron következő ellenfelek hadrendjét, harcmodorát és ahhoz mérten alakítjuk a taktikát.”
Nyári József edző

***

„A Kábel az utóbbi időkben szinte csak a nevét adta a mi kis városi kézilabda vállalkozásunkhoz, pontosabban a Kábel-klub bérleti díjából részesültünk. Ideje volt hát új névadó szponzort találni, s jókor akadtunk rá a Suzuki Ipoly márkakereskedésre, de további támogatóink is vannak. Remélem ez a váltás a csapat teljesítményére is kihat majd, s egy olyan szezont zárhatunk, amely nemcsak emelheti a balassagyarmati kézilabdás hírnevét és nívóját, hanem hosszú időre lerakhatjuk az itteni NB I/B-s kézilabda alapjait.”
Fábri Sándor
szakosztályvezető

***

 



Haldokló lányok


Az elmúlt idényben még a Pest megyei Szupercsoportban játszott a Kábel SE női csapata. A tapasztalt salgótarjáni játékosokkal megerősített hölgykoszorú itt a harmadik helyen zárt, amit egyértelműen csalódásként kezelt a klubvezetés. Mivel pedig a kelleténél több pénzt forgattak az összköltségvetésből a női vonalra, ezért úgy határoztak, ezentúl lecsökkentik a lányok-asszonyok támogatását a minimálisra. Ám a nyáron nem sikerült tehetős támogatót találniuk, aki vállalta volna a Pest megyei szereplés költségeinek nagy részét, ezért úgy tűnt, vége szakad a gyarmati női kézilabdázásnak.
Ám Hegedűs Henrik megegyezett a Kábel SE vezetésével és a tehetséges, ifjúsági korú kézilabdázókkal heti két alkalommal dolgozik a sportcsarnokban, abban a reményben, hogy az ígéretek szerint még ezen az őszön újra beindul a Nógrád megyei pontvadászat.
(hegedűs)
2005. szeptember 30.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése