2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (56.) - Romhány értékei és „álmai”



Kevesen tudják, hogy jó húsz éve, az 1980-as évek elején, derekán az akkori Községi Tanács vezetői „mertek merészet álmodni”: Romhányt, a falut várossá szerették volna alakítani. Ehhez az infrastruktúra egy része meg is volt. 1972-től az addigi Cserépkályhagyár (ami 1925-től működött) Romhányi Építési Kerámiagyárrá alakult egy romhányi léptékkel mérve gigantomániás fejlesztés következtében. A RÉK-en kívül még két gyár működött itt 1969-től illetve 1974-től, ezek egyikét azóta „elfújta a szél”. Aztán küszködött egy – tragikus sorsú nagyfejedelmünk, II. Rákóczi Ferenc nevét viselő – téesz is a túlélésért. 

Tehát létezett az ipari és a mezőgazdasági háttér. Ezeken túl akadt még néhány száz méter csatorna, valamennyi vezetékes víz, szilárd burkolatú utak, bölcsőde, óvoda, iskola, orvos, fogorvos, szóval majdnem minden, amire egy városnak szüksége lehet. Csak a lakossággal adódott baj, kevesen voltak!
Nosza, 1982. január elsejei hatállyal Romhányhoz csapták Kétbodonyt, így menten nagyközség lett, 2908 fővel. De ez is kevés a várossá váláshoz! S ha nem gyorsulnak fel az események, nem változnak meg az erőviszonyok 1990-ben és után, Kisecset, Szente, Szátok is – gondolom – Kétbodony sorsára jut. Így aztán jött - mint általában a merész álomra szokott következni - a savanyú ébredés. A RÉK elemeire hullott, a téesz megszűnt, a házasság Romhány és Kétbodony között felbomlott. 

Ám elég a közelmúlt máig ható eseményeiből, nézzük inkább a megmaradt értékeket.
A falu neve – Romhány – a régi okiratokban „rohman” alakban fordul elő. Ez talán szláv eredetre utal, a szó állítólag „vízszögletet” jelent. A Lókos-patak itt változtat irányt, és derékszögben fordul keletről észak felé. Innen származhat a név. A honfoglalás korában is lakott település lehetett, régészeti leletek utalnak erre. Ám a Romhány név II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelmünk kapcsán válik ismertté. A szabadságharc utolsó jelentős csatáját vívja itt Rákóczi 1710. január 22-én. S bár lengyel és svéd segédcsapatok is erősítik a kuruc tábort, a győzelmi pálmát mégis Sickingen osztrák generális viszi el. Három emléke is van a csatának a faluban. 

A Vérhegy – dombnyi méretű tömegsír, gyomrában porladnak a kuruc, lengyel, svéd vitézek hamvai.
A Rákóczi-mogyorófa. Legendája kedvesen naiv. Állítólag rodostói száműzetéséből küldte a nagyfejedelem a magoncot (innen a másik elnevezése: törökmogyoró) emlékül, utolsó nagy csatája színhelyére. A küldönc, nem tudván pontosan, hol is történt a végzetes összecsapás – a fejedelem elbeszéléséből csak dombra, patakra, mocsárra emlékezett – a Lókos lápja mellett egy dombocska tetején ültette el a facsemetét, ami mára hatalmas fává nőtt. Máig úgy él a köztudatban, hogy ennek a fának árnyéka alól figyelte a hadmozdulatokat Rákóczi. A történelmi tény persze más. Erről a dombról nem látható a csata színhelye, de a legendáknak nem is az a dolguk, hogy igazak legyenek.
A harmadik a falu határában álló turulos emlékmű, „…állíttatta a hálás utókor 1932 évben”.

Mi van még Romhánynak, ami másnak nincs? Nem sok. Nógrád megye egyetlen millenniumi emlékoszlopa áll a polgármesteri hivatal előtt, romhányi homokkőből faragott obeliszk. És persze a „Jánoska-híd”. A régi Lókos-medret átívelő háromlyukú kőhíd, Nepomuki Szent János szobrával. Ez a szent a hidakat, és az úton járók lépteit vigyázza.
Áll még két romos kúria, a Laszkáry és a Prónay „kastély”; egykori tulajdonosaik nevét viselik. Kár értük, gyönyörűek lehetnének... És amiről nem szabad megfeledkezni: Romhány Körjegyzőség és a romhányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola remek kapcsolatot épít a Łódzban (ejtsd: Vudzs; Lengyelország) működő Lengyel-Magyar Baráti Társasággal illetve az ottani 21. számú gimnáziummal. Erről a jó együttműködésről egy későbbi alkalommal beszámolunk.
Ez hát Romhány, a „senem falu-senem város” település. Életét ugyan nehezítik a közelmúlt árnyai és a jelen súlyos gondjai, de léte során sok mindent túlélt már, ezekkel is biztosan meg fog küzdeni.
(sztranyó)
2005. október 7.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése