2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (40.) - Sulikezdés margójára



Szeptember elsején becsengettek az iskolákba, ám ez a csengő már nem az a csengő. Azért, mert kikristályosodni látszik az oktatási rendszer sok fórumon vitatott liberalizációja és a felsőoktatás reformja még csak most jön. A liberalizáció során jó néhány változás történt az elmúlt évben: korlátozták a házi feladatok kiadását, hogy ne terheljék túl a nebulókat, ami valószínűleg nagyon hasznos, azonban ha jól emlékszem jó néhány generációnak sikerült úgy felcseperedni, hogy szünetekben körmölte a "háefet". Talán így volt íze az életnek. Az idei év is sok kérdést tartogat az oktatás terén. Például: mikortól lehet letölteni az érettségi feladatokat, vagy honnan lehet majd ezeket letölteni?

Komolyra fordítva a szót, egy őszi séta alkalmával megkérdeztem diákokat, hogy mit gondolnak a változásokról és az érettségi, valamint a felvételi körüli botrányokról.
Menyhárt Évát, a budapesti ELTE Tanítóképző Főiskola hallgatóját az iskola büfékben történt korlátozásokról kérdeztem:
”Én egyetértek azzal, hogy mondjuk kólát és csipszet ne áruljanak az iskolabüfékben, hisz ezt a gyerekek egy része reggeli helyett vásárolja. Azonban ezt a korlátozást csak az általános iskolákban tartom helyesnek. Egy középiskolás már el tudja dönteni, hogy neki mi a jó. A főiskolásoknak, egyetemistáknak, pedig értelmetlen korlátozni, hisz ők már felnőttek.”

Kis Szilvia, a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium diákja egyetért a szigorítással, de nem mindenhol:
”A diákok egészségének mindenképp jót fog tenni a sulibüfékben történt szabályozás, azonban sok fiatal nem örül neki. Amennyiben erről lehetne szavazni, én betiltanám a cukros péksütemények, csipszek, kólák árusítását az általános iskolák büféiben. De a felsőoktatási intézményekben nem szabad korlátozni. Hisz a koffein tartalmú italokra időnként még szükségük is lehet a hallgatóknak.”
Sztranyovszky Zsófia, szintén a Szent-Györgyiből sem látja különösebb értelmét az egésznek:
„Akik ilyen műkajákon élnek, ezután otthonról viszik azokat a suliba. Illetve megtalálják az utat, hogy azt ehessék, amit szeretnek.”
Varga András a felvételik kapcsán mesélte el, hogy az ismerősei között sokan OKJ-s szakokon tanulnak tovább, mivel kiszórták őket a magas ponthatárokkal a felsőoktatásból. Az idei érettségi botrányról kissé ironikusan nyilatkozott:
„Teljesen rendben volt, hogy felrakták a netre, így nem csak azok látták, akiknek szánták, hanem azok is akiknek nem rokonuk vagy ismerősük a terjesztő. Komolyan szólva, legalább megvilágítottak egy kiskaput, amit remélhetőleg befalaznak jövő tavaszig.”

Troll Ede Mátyás ex-balassis diák, az egri Esterházy Károly Főiskola hallgatója (valamint a balassagyarmati Mumpsz Kontra Bánat zenekar tagja) egészen érdekes kiegészítést fűzött a felsőoktatási rendszer átszervezésének témájához:
„Nemrég beültünk a főiskolán egy előadásra, ami arról szólt, hogy hamarosan megszűnik a főiskolai és egyetemi képzés, és helyette egységes rendszer lesz. Tehát három évig tanul valaki, ezt követően egy alapdiplomát tehet (BSC-t) majd további két év elvégzése után mesterdiplomát (MSC-t) szerezhet. Nekünk ez nagyon új volt…”

Torjay Attila
2005. szeptember 16.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése