2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (18.) - Nagy Iván és Horpács



Horpács története és Nagy Iván élete szorosan összekapcsolódik. A Nógrádvármegyei Múzeum megalapítója itt találta meg élete szerelmét, később itt lett földbirtokos, választották meg a falu bírájává – szigorúan birtokosi és nem tudósi minőségében -, itt alkotott, innen publikált az ismeretterjesztő lapoknak, s itt is rejti hamvait a föld, a községi temető közepén.

Tisztelői rendszeresen kijárnak ide, virágokkal, koszorúkkal halmozzák el a hantot. Mint történt ez nemrégiben, egy napfényes szombat délben, amikor abból az alkalomból gyűltek össze a tudomány barátai, muzeológusok, levéltárosok, helytörténeti kutatók és természetesen a helybéliek, hogy a sír felújítását követően – amely a Fundus Közalapítvány és a Nagy Iván Történeti Kör jóvoltából készült el – fejet hajtsanak a nagy előd emléke előtt.
Az ünnepet, mert e nap számukra természetesen ünnep volt egyben – előadásokkal is színesítették, amelyekben megismerkedhattek az érdeklődők Nagy Iván életútjával, betekintést nyerhettek naplójegyzeteibe, megtudhatták, hogy a tudós levéltári hagyatéka immár az interneten és CD-n is olvasható.
H.H. 
2005. november 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése