2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (33.) - Kétbodonyi könyvajánló



Immár negyed évszázada kerültem Kétbodonyba, az akkor még működő iskolába. S bár az első években Romhányban, majd Szentén laktam, úgy érzem, tanítóként bepillantást nyertem a kétbodonyi emberek mindennapjaiba, életébe. Megismerhettem gondjaikat, bajaikat – mit ne mondjak, volt, és most is van elég - , mentalitásukat, viszonyukat valláshoz, politikához, élethez, halálhoz. Éppen ezért nagy kíváncsisággal vettem kézbe Bagyinszki Ferenc-Bagyinszki Ferencné Kétbodony története című könyvét, amit idén augusztusban jelentetett meg a helyi önkormányzat. 

Nem mondom azt, hogy fölcsaptam az első lapnál, majd mindenről megfeledkezve, az egész éjszakát átolvasva, elégedett sóhajjal becsuktam a 431. oldalt, hogy újra kezdjem – elölről.
Ezt a könyvet nem is szabad így kézbe venni! Ízlelgetni kell, kóstolgatni, elmerengeni száz éves sírfeliratokon, elsárgult fényképek reprodukcióin, rég feledésbe ment dűlőneveken. Mert hogy mit termelhettek a Kenderesben vagy a Lóherésben, nem kétséges. De mi a Klokocsina, a Hrabinka, a Jezsova-jáma? Miért haragos a Halyagos, mit nem szabad látni Nelázsdon? Megcsodálni a templomba menő lányok viseletét, a „vizitkébe” öltözött Hoksza Mária érdekes arcát, Matulányi Erzsébet furcsa menyasszonyi pártáját.
A pedagógus szerzőpáros hatalmas munkával öt éven át bújta az egyházi és világi levéltárakat, könyvtárakat, képviselő-testület közgyűlési jegyzőkönyveket, Visitatio canonici-ket, „schematismusokat” Kétbodony történeti múltját kutatva. Csokorba szedtek lassan feledésbe merülő, vagy már elfeledett szavakat, mint a „mucmuring” (krumplifőzelék), vagy „masaskogyik” (ránehezedik). Felgöngyölítették a falu történelmét 1267-től a II. világháborút követő évekig. Mint gyöngyszemeket, fűzték fel a vallásokat a történelem fonalára; az a néhány református, aki itt élt, a bodonyi evangélikus templomba járt istentiszteletre az akkor még nem kanonizált ökuméné szellemében; a zsidókra „…mint törekvő, példás családi életet élő és a megszorultakon segítő emberekre” emlékeznek Bodonyban. Természetes, hogy az ágostai hitvallású evangélikusok érdemlik a legnagyobb figyelmet már csak számarányuk okán is.
Csodálatos kortörténeti és néprajzi értékű fényképek gazdagítják a könyvet.
A kiadvány hibáiról se feledkezzünk meg, bár ezek nem a szerzők lelkiismeretét, inkább a nyomdát és a szerkesztőt terhelik. A sorkihagyásos szedés indokolatlan, az olvasást nehezíti. Az ember azon tűnődik, milyen új gondolat következik az üres sor után. Később már csak bosszankodik rajta. Az elírások, „félrenyomtatások” arra késztették a szerzőket, hogy három oldalas hibajegyzéket csatoljanak könyvük végéhez. Az utolsó 11 oldal fényképei nem illenek a koncepcióba, ezek egy önálló kiadvány illusztrációi lehetnének.
Mindezek természetesen jottányit sem vonnak le a mű vitathatatlan értékéből! Ajánlom olvasmányként, forrásmunkaként mindazoknak, akik örömmel ismerkednek meg hagyományainkkal, szívesen pillantanak be történelmünk egy szeletébe. Historia est magistra vitae – azaz a történelem az élet tanítója.

***

Utóirat: a könyv – sajnos – üzleti forgalomba nem került, de a nagyobb könyvtárakban, (Balassagyarmat, Rétság, Salgótarján), kölcsönözhető; illetve Kétbodonyban, bár korlátozott példányszámban, beszerezhető.
(sztranyovszky)
2005. november 25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése