2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (26.) - Kisecseti képek



Lomha, szürke felhők résein csillan át a késő délutáni, bágyadt napfény. Bújócskát játszik a kopár domboldalakon. A tűzön hamvadó diólevél kellemes illatú füstje a lenge köddel keveredve tompít formákat, színeket. Szellő neszez halkan a kévékbe állított, száradó kukoricaszárak levelei közt. Göcsörtös szilvafák kopasz ágai mögül kukkantanak elő fehér falú parasztporták. Figyelik, Márton szürke lóval jön-e. De hó nem fog hullani, nem jelzik még vad örvényléssel, kétségbeesett károgással a varjak. A pandalban néhány kecske legelész, kíváncsian pillantanak rám sárga szemükkel. A templom külön épített tornyában megkondul a harang, fekete ruhás öregasszonyok litániára gyülekeznek. A temetőkert ősrégi sírkövei megdőlve hallgatják a zsolozsmát. Lassan elfogy a fény, az alkonyat ráborul a falura.
Aprócska zsákfalu Kisecset, dombokkal koszorúzva. A Bodonyi-patak keskeny völgyében búvik meg, utcái beleolvadnak az erdőkbe vesző földutakba. Innen nincs tovább. Az ember vagy itt marad, vagy visszafordul. Füri János, a polgármester azok közé tartozik, akik itt maradtak. Budapestről, pontosabban Monorról származott el. A hajóács unokája, vasesztergályos fia 1984-ben találta meg magának Ecsetet, és telepedett le. Vásárolt egy parasztházat, felújította, komfortossá tette. Gazdálkodott, teheneket tartott.

- Valami különös varázsa van a falunak – mondja –, megragadja az embert, nem ereszti. Nem én állítom ezt egyedül, többen mondják, akik itt letelepedtek.
Később beszélgetek a kedves Hertel Hildegard asszonnyal. Férjével húsz éve élnek a községben, szintén Budapestről kerültek ide. És maradtak. Kérdezem: miért?
- Itt még lehet élni – válaszolja – itt még tudnak köszönni az emberek. Felköltöztünk Pestről, már csak azért is, hogy megtermeljük magunknak a konyhára valót. Sokat segítettek az itteniek – pillant az ajtófélfát támasztó öreg parasztasszony felé, aki az imént jött be az udvarról – és segítenek most is. Segítünk egymásnak, csak így lehet.  

Kicsit meglep szóhasználata: felköltöztünk. Hiszen igaza van. Földrajzilag is…
Nem állandó lakosok ugyan, mint Füriék, tavasszal jönnek, késő ősszel visszamennek a városba. Érthető. Amikor itt beköszönt a tél, bizony, nehéz elmozdulni a faluból. Ha nincs kocsija az embernek, akkor azért. Talán négy járata van errefelé a Volánnak? Ha meg van autó, akkor azért. A hótoló is csak utoljára ejti útba ezt a helyet.
És vannak a hétvégi ecsetiek, a nyaralók, vagy itteni szóval: „vikendesek”. Néhány éve a Bodonyi-tó fölött emelkedő domboldalt felparcellázták, víkendtelkeket mértek ki. Vásárolták is ezeket nyakra-főre. Aztán sor került a falusi házakra is. (Jártamban-keltemben elkeveredtem a „Kilián-kastély” felé. Valamikor igen szép, ma már romos, vidéki kúriaépület. Kérdem, kié? Pestiek vették meg – válaszol egy itteni asszony. És az? – mutatok egy láthatóan új házikóra. Az is – jön a felelet. Itt már minden a pestieké – legyint az asszony.) 

- Körülbelül 200 őslakos él a faluban – mondja Füri János –, akiknek legalább 55 százaléka nyugdíjas. A fiatalok nagy része elment, gyerek alig van. Kihaló falu ez. És, nem adok többet tíz-tizenöt évnél, elveszti falusi jellegét is. Az öreg házakat eladják, és akik megveszik, nem telepednek le itt. Nyári, kora őszi hétvégeken eljönnek, horgászni, szalonnát sütni, sörözni.
- Van egy könyvtárunk a hivatal épületében, kultúrházunk régi, eléggé lerobbant épület. Ezt szeretnénk most tatarozni, hozzá toldani. A tervek már készen vannak. Itt tartottuk az Idősek Világnapja alkalmából a falusi idősek napját. A cserhátsurányi – ahogy ők mondják – magyar muzsikus cigányok leszármazottai adtak műsort.
A búcsúhoz kapcsolódva – a kisecseti templomot Szent Imrének szentelték, így november 5-én lenne a búcsú – Budapestről jöttek fiatalok egy előadással. Erről megint Hildegard asszonyt kérdezem.
- A Terézvárosi Szent Család plébánia színjátszó csoportját hívtuk meg. Misztériumdrámákat adtak elő. Szent Erzsébetről, Szent Margitról, Nepomuki Szent Jánosról szóló misztériumjátékokat tartalmaz a repertoárjuk, betlehemezést, karácsonyi darabokat. Betanultak olyant is, ami régi magyar nyelven szólt. Eredeti szövegeket visznek színpadra. Csak hát, kevés volt a hallgatóság – mondja szomorkás mosollyal.
De hát kik is jönnének? Gyermekek alig, érdeklődő középkorúak kevesen vannak, az öregek pedig, a többség, nehezen mozdul.
Kedvem lenne felmászni a dombra, a két vénségesen vén zsidó sírkőhöz. Talán jobban megérintene ennek a helynek a varázsa, az a szinte misztikus vonzás, amiről Füriék beszéltek. A falu csodálatos nyugalma szétárad bennem, érzem újra a kihűlő füst illatát. Szeretnék én is maradni, mint ők. De mennem kell. Visszapillantó tükrömben lassan eltűnnek az utcalámpák fényei, a falu elsüllyed az éjszakában.
(eszbéla)
2005. november 18.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése