2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (10.) - Rétság fiatal főrendőre



Már május óta megbízott rendőrkapitányként látta el feladatait Gubo Zoltán, október elsején pedig kinevezték a rétsági kapitányság élére. A pásztói származású harminckét éves fiatalemberrel a rendőri pályáról, illetve a működési terület viszonyairól beszélgettünk.

*Hogyan fordult figyelme a rendőri pálya felé?
Rétságon töltöttem a sorkatonai szolgálatomat, ott fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy nyomozó legyek. Jelentkeztem is a főiskolára, ahol bűnügyi szakon végeztem 1996-ban. Ekkor nem gondoltam volna, hogy visszatérek oda, ahol kedvet kaptam a rendőrködéshez.
*Időközben veszélyes területekre vezetett útja.
A „nyóckerben” kezdtem a nyomozói munkámat, ami nem éppen a mennyország. Egy főiskolás társam csábított e cseppet sem nyugalmas területre, aki pár évvel előttem végzett. Az évfolyamomból egyedüliként kerültem oda, s amikor jelentkeztem, leendő parancsnokaim gyanúsan nézegettek és elmebéli épségem felől érdeklődtek. A főváros eme kerülete eléggé fertőzött volt bűntől, itt aztán valóban kikupálódhat egy zsaru. A Keleti Pályaudvar környékén szolgálva roppant módon résen kell lenni, mikor mi történik, voltak itt különféle nemzetbéli zsiványok, trükkös tolvajok, rablók, drogosok. A gazdaságvédelmi alosztály berkein belül működő Keleti pályaudvari nyomozócsoporthoz jelenlegi vezetőm, dr. Ármós Sándor invitált, akit akkoriban a legjobb gazdaságvédelmi nyomozóként tartottak a kerületben számon.

*Ezek szerint Nógrádba kerülését is a régi barát „egyengette”.
A főkapitány úrral több munkahelyen dolgoztam együtt, ezért gondolhatott rám rétsági kapitányként, de higgye el mindenki, egy ilyen döntéshez önmagában kevés a szimpátia, azt hiszem döntésekor latba vetette a BRFK-n munkával eltöltött cseppet sem könnyű kilenc évet.
*De azért Nyugat-Nógrád korántsem a „nyócker”.
Itt nincs évente tízezer bűneset, mint ott akkoriban, de azért nem unatkozom. Akad munka bőven.
*Az utóbbi időben rendre csak jókat hallani a rétsági kapitányságról.
Örülök, ha így vélekedik. A megye más rendőri szerveivel együtt országos szinten is kiemelkedő eredményességi mutatókkal rendelkezünk valamennyi szakterületen. Tudjuk azonban, hogy azokra, akik bűncselekmények áldozataivá válnak, nem tekinthetünk statisztikai szemmel. A területi adottságok, hagyományaink, az elődeim, és nem utolsósorban kollégáim munkája mind-mind hozzájárul az eredményekhez, de nekünk nem ezen kell tűnődni, hanem megkeresni hogyan és miben lehet fejlődést elérni. A pozitív visszajelzések senkit sem tölthetnek el elégetettséggel, ez olyan munka, ahol ma keveset számít tegnap mit tett az ember, és ez így van rendjén. A célok elérése érdekében fontosnak tartom azonban, hogy kollégáim is - akiknek néha csak egy jó szó jut jutalmul - biztonságban érezhessék magukat.
*Menjünk sorban. A 2-es út eléggé balesetveszélyes övezet.
Igen és ennek legfőbb oka, hogy a rajta közlekedők jelentős hányada nem tartja be a szabályokat. A legtöbb baleset hátterében a sebességtúllépés húzódik meg. Akadnak olyan szakaszok, ahol ez végzetes lehet, ilyen például a diósjenői bekötőút, ahol az alárendelt útról érkezőnek nagyon figyelmesnek kell lennie, ha Rétság felé igyekszik, mert itt a belátható távolság igen kicsi. De ugyanez mondható el a rétsági benzinkút környékéről, vagy délebbre, a Szendehely környékén található kanyarokról is. A járműpark fejlődése lehetővé tette, hogy az átlagtempó növekedjen. Saját tapasztalatom, hogy ha a 2-es úton szabályosan, azaz kilencvennel haladok, gyakran magam tartom fel az egyébként igen jelentős forgalmat. A balesetek lehetőségének száma sajnos a forgalom nagyságának emelkedésével arányosan növekszik, hiszen a közlekedők találkozási lehetősége is megnő. Ha valaki hibázik, mert nem tartja be a szabályokat, másokat is veszélybe sodor.  
*Mi újság a közbiztonság területén?
Hát ez sem mérhető össze a fővárossal, bár azt gondolom, nem is kell a két teljesen különböző adottságokkal rendelkező területet összevetni. Aprófalvas vidék a miénk, nincsenek rendkívüli kihágások. Nyugodt a környék, de mindig akad olyan eset, garázdaság, kocsmai verekedés, ahol szükséges a rendőri beavatkozás.  A rendhez szokott lakosság biztonságérzetére azonban „ez is” hatással van, így ezeket az eseteket is komolyan kell vennünk.
*És a bűnügyek?
Azt gondolom sikerül elfogadható és elviselhető szinten tartanunk a bűncselekmények számát, bár Nyugat-Nógrád nem annyira fertőzött a bűnözés tekintetében, mint mondjuk Vác, vagy Budapest környéke. A bűncselekmények száma évek óta közel azonos, ezeknek a fele lopás. Előfordul néha gépkocsi-feltörés is, amelyet általában átutazó bűnözők követnek el. E tekintetben is érződik Vác és a főváros közelsége, a 2-es úton sokan érkeznek a mi területünkre, abban a reményben itt több szerencse éri őket. Mi viszont próbálunk felkészülni a „fogadásukra”, hogy fülön csíphessük őket. A súlyosabb esetek száma errefelé elenyésző, rablással alig-alig találkozunk. Ám érdemes odafigyelni néhány szakterület felderítettségi mutatóira. Mindenképpen javulnunk kell például a betöréses lopások elkövetőinek felkutatásában, bár a felderítés sikeréhez néha a szerencse sem árt. Például az elmúlt fél évben tíz betöréssel foglalkozó elkövetőt sikerült elfognunk, ám sajnos a bűncselekmények jellege folytán nem tudtuk tárgyi bizonyítékkal alátámasztani további balhék elkövetését. Így be kellett érnünk azzal, hogy az elfogásokat követően az adott területen a jogellenes cselekmények abbamaradtak.
*Mennyire sikeres az iskolai felvilágosító tevékenységük?
Kedvezőek a visszajelzések. Az illetékességi terület valamennyi általános iskolájával felvettük a kapcsolatot, és szóróanyagokat juttattunk el hozzájuk. Munkatársaim személyesen is jártak az intézményekben. Az ősz folyamán rendhagyó osztályfőnöki óra keretében egy-egy osztállyal már eljutottunk Vácra, ahol a kisiskolások egy nagyobb város közlekedési feltételeivel a gyakorlatban ismerkedhettek.
*Végül egy profán kérdés: hová tűnt a főhadnagy úr, azaz az egyenruhába öltöztetett baba a kapitányság elől?
Köszönöm, hogy előléptette! Jelenleg kolléganőjével együtt a kazánházban várja a ruházati ellátmány megérkezését. Éjjel-nappal kinn állt, esőben, hóban és sárban, ami nagyon megviselte az egyenruhát. Szegény, nehezen bírta a gyűrődést, így most próbáljuk rendbe tenni. Szeretnénk, ha nemsokára újra kint állhatna, hogy felhívja a dombtetőről érkező autósok figyelmét, ideje lassítani, mert a „rendőr bácsi szeme mindent lát.”.
H.H.
(Megjelent 2005. október 28-án.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése