2015. december 5., szombat

Tíz éve írtuk (44.) - A város ünnepe



Országgyűlés Szécsényben! Utoljára háromszáz esztendeje volt hasonló, elöljárók sora érkezett a Borjúpástra, Rákóczi díszes fejedelmi kíséretével, lovas előkelőségek, csinos hintókon az uraságok. Ma pedig villogó lámpás, megkülönböztető jelzéses csodamasinákon gördültek a Forgách kastély elé az országos főméltóságok. A történelmi város igazi ünnepet ült ezen a szeptember 14-én.

Pár napja még nagy-nagy felfordulás jellemezte a szécsényi városközpontot. Munkások forgolódtak a lapáttal, épült a díszkő-burkolat, szorgos kezek dolgoztak, hogy határidőre elkészüljenek. S lám, mára eltűntek a gödrök, csupán a léptünk nyomán a kövezetről felszálló apró porfelhő utal a buzgó építő tevékenységre.

A kastélykapuban népviseletes asszonyok kínálgatják pogácsáikat, majd felhangzik a tárogató, kisvártatva a dob. Kuruc legények és leányok tűnnek elő, rendezett menetben. Balra át – vezényli a karmester. Mögöttük haladunk, lépésben, araszolva a kastély melletti emelkedőn felállított sátor felé.
Belépve már-már meghajolnánk, tisztelegve Rákóczi emléke előtt, de a tömeg nyom, lök előre. Körbetekintünk. Oldalt felfüggesztve az összes történelmi vármegye címere. A díszhely előtt feszület, fölötte a Rákóczi család címere. Sok-sok ember, vezető politikusok: Szili Katalin, Deutsch Tamás, Dávid Ibolya és a többiek. Polgármesterek. És persze szécsényiek. Lehetünk vagy ötszázan.
Indul az ünnepség. Díszlépésben vonulnak be az egyenruhások, határőrök, rendőrök, honvédek, a vármegyék zászlait hozva. 

Ökumenikus istentisztelet következik. Beer Miklós katolikus, Szabó István református és D. Szebik Imre evangélikus püspök felváltva szól a hívekhez. Üzenetük kulcsszavai: felelősség, szolgálat, szelídség, szeretet, alázat.
Tárogatós trió lép elő. Szólnak a kuruc nóták, betöltve az egész sátort. Amikor pedig rázendít a népi hangszer,  hogy „nosza, rajta jó katonák, igyunk egészséggel…”, a tömeg varázsütésre, önfeledten, fennhangon harsogja a refrént. Felemelő pillanat.
Oszter Sándor színművész a mikrofonnál. Félig-meddig ő is nógrádi, hiszen Diósjenőn él. Üdvözli a vendégsereget. Kaszás János szécsényi nyugdíjas meghatottan köszönti a helybéliek nevében a Parlamentet.

Szili Katalin házelnök, Dóra Ottó megyei közgyűlési elnök és a házigazda, dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet röviden beszél. Hasonlóképpen fogalmaznak a Rákóczi szabadságharc jelentőségéről: a vezérlő fejedelem megmutatta Európának, a világnak, hogy egy kis nép összefogva, együttműködésben képes harcolni a szabadságért, a függetlenségért és ebből az elszántságból, akaratból, szellemim erőből az utókornak is merítenie kell.
Következnek a nógrádi képviselői beszélyek – pártról pártra. Dr. Serfőző András humorosan indít, és így is folytatja. Képzeletbeli beszélgetésében Rákóczi elé tárja, mennyit változott a világ három évszázad alatt. Hogy ma már nem lehet bárhol átkelni az Ipolyon száraz lábbal, hídon, sem Pösténynél és Rárósnál, hogy Kassára és Brassóba útlevél nélkül nem juthat el a nagyságos fejedelem. De már van egy nagy közös jövőnk, az Európai Unió, megépítik a hidakat, megszüntetik a határokat és helyrehozzák, amit elrontottak.
Dr. Nagy Andor némiképp szárazabb formában Rákóczi gyermekkorát idézi fel. Azt az utat, ahogy Munkács várából kényszerű kerülőkkel és az elnémetesedés veszélyével küzdve eljutott a fegyveres nemzeti függetlenségi harc élére – megvesztegethetetlenül, becsülettel és hűséggel. Hangsúlyozza: a múlt történelem, a jövő rejtelem, a jelen Isten ajándéka. És ezek szerint kell élnünk.
Gusztos Péter a szabadságot állítja középpontba. A bennünk, magyarokban mélyen élő szabadságérzetet, gondolkodásunk és lelki világunk alapkövét. Sisák Imre pedig ízes palócsággal ecseteli, hogy Rákóczi megtanult a romokon építkezni, miként a mai kornak is kötelessége megkeresni a háromszáz évvel ezelőtti szabadságharc érvényesíthető és hasznosítható emberi tanulságait.
Harang kondul. Mintha a rendezvényt végét hozná, de mégsem. A szécsényi énekkar dalol, majd táncosok perdülnek középre. Hatalmas taps fogadja Őze Jánost és társait.
Lassan lecseng az ünnepi hangulat, de hátra van még a zárás. Koszorúzás a belvárosi Rákóczi szobornál.
Ünnep volt Szécsényben. A város ünnepe.
H.H.
2005. szeptember 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése