2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (7.) - Mégis eladják a gyarmati kábeltévét



Hatalmas vihart kavart Balassagyarmaton az elmúlt hónapokban a helyi Kábel TV Kft.  értékesítésének ügye. Az önkormányzat nem titkolta azért akar megválni a nyereséges, százszázalékos tulajdonú cégétől, mert komoly bevételhez szeretne jutni. Az ellenzők viszont állítják, bárki lesz a kiírt pályázat nyertese, hamarosan biztosan növelni fogja a szolgáltatás árait. Nemrégiben népszavazási kezdeményezés indult az ügyben, ám nem jött össze a kellő számú aláírás. Úgy tűnik tehá, mégis eladja a város a gyarmati kábeltévét.

Amikor a balassagyarmati önkormányzat rendkívül szorult helyzetbe került, úgy 2003 tavaszán már politikai körökben sugdolózás tárgya volt, hogy egyhamar a Balassagyarmati Kábel TV Kft. is az értékesítés sorsára jut, a város jó pénzért megválik a nyereséges cégétől. Igen, a nyereséges cégtől, mert a kábeltévé mindig is több bevételt termelt, mint amennyit kiadás gyanánt felhalmozott. A legszerényebb számítások szerint is a százszázalékosan önkormányzati tulajdonú társaság értéke az elmúlt tizenöt évben a kétszázszorosára – ha nem még nagyobb mértékűvé – nőtt, és a régiós szinten magas színvonalú szolgáltatást biztosított előfizetőinek. A csatornakínálat folyamatosan bővült, nem is olyan régen létrehozták a „csomagrendszert”. Ez annyit jelentett, hogy anyagi helyzettől függően igényelhették a minimumcsomagot, négy csatornával – MT1, MTV2, Duna TV, Gyarmati TV -, a következő, ennél többe kerülő alapcsomagba húsz csatorna tartozik, míg a bővített csomagokhoz újabb plusz műsorok, valamint bérelt dekóder-készülék tartozott. Így összességében valamennyi igény, elfogadható áron kielégítést nyert.
Az utóbbi egy esztendőben egyre élesebb vita rajzolódott ki a kábel TV Kft. körül. Az eladását szorgalmazó önkormányzat anyagi és szakmai indokokra egyaránt hivatkozott. Pénzügyi okoknál felsorolták a szorító költségvetési mutatókat, a nagy hiányt, szakmai vonalon pedig hangsúlyozták, a jelenlegi rendszer fejlesztése által csak hosszabb idő múlva biztosítható a magasabb színvonalú szolgáltatás, ellenben ha értékesítik, máris kitágul az informatikai lehetőség, például a szélessávú Internet-használattal. A másik oldalon viszont azt igyekeztek hangoztatni, hogy az értékesítést követően rövid idő múltán az új szolgáltató növelni fogja az árakat, ha pedig szabad utat nyer a piacon, akkor korlátlanul „megrövidítheti” a gyarmatiakat.

Az események nyár elején gyorsultak fel igazán, amikor hatványozottabban szóba került az eladás, mi több, a város képviselő-testülete döntött is arról, hogy pályázat keretében hirdeti meg a „káeftét”, mint vagyontárgyát. Az ellenzők egyre jobban kifakadtak, mi több, Lombos Márton, a Kábel TV Kft. egyik alkalmazottja aláírás-gyűjtési akcióba kezdett, mondván meg kell kérdezni az emberek, a lakosság véleményét is, egyáltalán értékesítsék-e a kábeltévét. Ezzel párhuzamosan a Fidesz helyi csoportja több sajtótájékoztatóján szállt síkra az eladás ellen. Az aláírás-gyűjtési kezdeményezést a polgármesteri hivatal engedélyezte, s a kiadott határidőre, azaz október nyolcadikára Lombos Márton benyújtott összesen 2850 aláírást, ami a törvényesen megállapított küszöb – a gyarmati polgárok húsz százaléka – feletti szám volt.
Ezekben a napokban a politikai élet szereplői is hallatták a hangjukat. Csach Gábor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség önkormányzati képviselője rosszallását fejezte ki amiatt, amilyen hanyagul, hányaveti módon kezeli a kábeltévé ügyét a városvezetés.
„Az önkormányzat hatalmasat bakizott akkor, amikor nem végeztetett hivatalos forgalmi értékbecslést a cégre, hanem csak úgy, szinte hasraütésszerűen megállapította az értékesítési árát 250 millió forintban. Ez eleve szabálytalan művelet volt, nem követte a megyei közigazgatási hivatal iránymutatását. A város vezetése nem Balassagyarmat lakosságának érdekeit tartja szem előtt, hanem vakon, kizárólag a bevételek növelésére összpontosít, s nem figyel arra, mekkora értékeken akar túladni, ami majd a jövőben nagy hasznot hajthat. Elkápráztatta a szemeket az, hogy a három pályázó közül az egyik horribilisen nagy összeget ígért, így biztosra veszem, hogy ennek a cégnek adják majd oda a kábeltévét. Tartok tőle, ha megvalósul az üzlet, a káeftéért kapott milliókat majd a hiány toldozgatására fordítja az önkormányzat, s nem fejlesztésekre, ami ugyancsak óriási baklövés. Kíváncsian várom a számlálás eredményét, de tartok tőle, nem lesz elegendő érvényes szavazat a népszavazáshoz.”
A számlálás megtörtént, s amint az október 18-án keltezett, dr. Czudar Sándor választási bizottsági elnök által aláírt, a városháza hirdetőtáblájára is kifüggesztett hirdetményen állt, nem lett meg a minimum szükséges 2804 aláírás, csupán 2178. Ennek alapján a népszavazási kezdeményezést érvénytelennek nyilvánították.
Demus Iván alpolgármester nem lepődött meg az eredményen. Szerinte a pályázati kiírás törvényes volt, a megyei közigazgatási hivatal észrevételét, miszerint vagyontárgy eladásánál induló árat kell meghatározni, teljes mértékben figyelembe vették.
„A testület 250 millió forintot állapított meg a kábel TV Kft. induló eladási áraként. A megszabott határidőre három pályázat érkezett, az UPC-től, a VIDANET-től, valamint a FIBERNET-től. A bontás megtörtént, azóta megkezdődött az ajánlatok értékelése és a szerződések előkészítése. Döntés még e hónap végén várható. Az ajánlattevők bennünket is megleptek, hiszen jóval az induló ár fölé mentek a jelentkezők, de konkrét összeget nem mondhatok, mert sérti a versenyt. A kizárólag a fejlesztésekre vonatkozó ajánlat is meghaladja a több százmillió forintot.”
Az aláírásgyűjtéssel, a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban is elmondta álláspontját az alpolgármester.
„A választási bizottság alaposan megvizsgálta az aláírásokat és korrekt módon járt el.  Az érvényesek száma alatta volt a kitűzött minimumnak, hiszen kiderült, olyanok is kézjegyükkel látták el az íveket, akik nem laknak Balassagyarmaton, vagy hiányos adatokkal szolgáltak, tehát érvénytelen a kezdeményezés. Péntekig, azaz október 21-ig kellett volna benyújtani a fellebbezés, ami nem érkezett be, tehát nem lesz az ügyben népszavazás.”
Demus Iván úgy véli, azzal, hogy értékesítik a „káeftét”, az egész város jól járhat.
„A pályázók tervei alapján jelentősen bővül majd a szélessávú szolgáltatás. A televíziós csatornák mellett azonos hálózatra kapcsolódva internetezhetnek a gyarmatiak, korlátlan telefonhasználattal. Nem szabad elfelejteni, hogy a nyertes, bárki legyen is az, komoly beruházásokat hajt végre a rendszeren, amivel az egész város, sőt a kistérség is modern hálózathoz és szolgáltatáshoz jut. Hozzáteszem, ha a városháza is felkészül, akkor elérhetővé válik az elektronikus ügyintézés, vagyis a világhálón keresztül intézheti ügyes-bajos önkormányzati dolgait a polgár. Nem utolsósorban pedig a vételár lehetővé teszi azt, hogy Balassagyarmat fellélegzik az évek óta szorító hiánygazdálkodásból, jut fejlesztésekre is, és nem az intézményeinket kell szorongatni a megtakarítások növelésével, így például a létszámleépítéssel.”
Az alpolgármester végezetül kijelentette: a pályázati kiírás eleve tartalmaz olyan garanciákat, amellyel a kábel TV Kft. munkatársai nem vesztik el munkahelyüket, megmarad a húsz csatornás rendszer, és a szolgáltatás díja ez esetben csak az infláció mértékével növelhető. Demus Iván hozzátette még, sajnálja, hogy a szakmai kérdésekből politikai ügy lett, ellenkampány szerveződött és a kezdeményező mögé teljes mellszélességgel odaállt a Fidesz.
Lombos Márton bízott abban, hogy meglesz a kellő számú aláírás, ám úgy véli, az idő majd az ő igazát bizonyítja.
„Valahogyan éreztem, hogy nem sikerül összegyűjteni az elegendő kézjegyet, mert nagy volt az ellenpropaganda. Nem tudom, honnan nőtt ki a földből az Információs Társadalomért Baráti Kör, de tény és való, hogy a szórólapjuk megtette hatását. Ráadásul a Gyarmati Televízióban is sok olyan műsor készült, ami egyértelműen az eladás mellett szólt. Amikor legutóbb épp egy stúdióbeszélgetés alkalmával ott, benn a tévében, Demus Ivánnal vitáztunk, abban egyeztünk meg, hogy az aláírásgyűjtés után a nyilvánosság előtt visszatérünk a témára. Nos, azóta senki sem keresett, a VTV is elfeledkezett a kezdeményezésről. Sajnálom, de azt kell mondanom, ők sem teljesítették az ígéretüket."
Arra a kérdésre, hogy miért nem fellebbezte meg a határozatot, a Kábel TV Kft. munkatársa nyíltan válaszolt.
„A választási iroda és a választási bizottság rendkívül korrektül kezelte a népszavazási kezdeményezést, akkurátusan, pontosan vizsgálták meg az aláírásokat, és e folyamat során biztosították a jelenlétemet, így nincs okom kételkedni abban, hogy valóban törvényesen nem lett meg a kellő számú aláírás. Éppen ezért köszönettel tartozom a címzetes főjegyző asszonynak és kollégáinak, hogy ennyire segítőkészek voltak irányunkban.”
Lombos Márton véleménye viszont jottányit sem változott a cég eladásával kapcsolatban.
„Fenntartom álláspontomat, hogy óriási hibát követ el az önkormányzat, ha megválik ettől a nyereséges vállalkozásától. Nem kívánok mélyebben belemenni az indokaim ecsetelésébe, nem változott a hozzáállásom, a pályázat nyertese igenis emelni fogja a szolgáltatás árait, hiszen azokat a garanciák, amelyeket az önkormányzat a pályázóknak megfogalmazott, nem tarthatóak, és ezt az előfizetők hamarosan a saját zsebük kárára észlelhetik. A képviselő-testületnek pedig csak annyit üzennék: nézzék meg majd az árakat két év múlva, és akkor nekem adnak majd igazat. Annyit azonban zárszóként hozzátennék, az elmúlt tizenöt év történetében mutasson nekem bárki olyan polgári kezdeményezést, amely Balassagyarmaton több mint kétezer aláírást gyűjtött össze egy cél érdekében, amely ekkora támogatottságot élvezett. És ez elgondolkodtató kell, hogy legyen az önkormányzat számára is.”
Információink szerint lapzártánk után rendkívüli testületi ülés döntött arról – éppen az állampolgári kezdeményezés miatt -, hogy valóban megpályáztatják-e vagy sem a Kábel TV Kft. értékesítését, s e határozat eredménye tudatában lehet majd az esetleges legtöbbet ajánló céggel megkötni a szerződést. Tehát végleges válasz a Balassagyarmati Kábel TV Kft. további sorsa ügyében november közepe előtt aligha várható.
Hegedűs Henrik
(Megjelent 2005. október 28-án.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése