2015. december 7., hétfő

Tíz éve írtuk (63.) - Fásítási örömök és panaszok



Egy város - legyen bárhol az országban – alapvető megítélést javíthatja, vagy ronthatja, hogy milyen a parkjainak, utcáinak, köztéri szobrainak, esetleg a fáinak állapota. Nos, Balassagyarmat esetében ez ügyben bőven tudunk pozitív és negatív példákkal szolgálni, elég, ha az ellopott Madách szoborra, a Palóc liget állapotára, netán a Bérczy Károly utca csodaszép virágjaira gondolunk. A közelmúltban a régi vármegyeházán rendezett „virágos” konferencián több előadás is szólt a témáról.

Láng Mihály, a Palóc Kertbarát Kör elnöke avatott ismerője a gyarmati fáknak, ligeteknek, parkoknak. A múltban nem egyszer emelte fel szavát akár a sajtó hasábjain is, ha valamilyen neki nem tetsző esetet látott, rosszul, vandál módon levágott, lenyesegetett ágakat talált, vagy letaposott növényekre lelt. Véleménye, egy-két kedvező jeltől eltekintve elég lesújtó a városbéli állapotokról.

-        Bátran kijelenthetjük, Balassagyarmat a száraz fák városa. Sok-sok éven keresztül nem ültettünk annyit, mint amennyit pusztulni hagytunk és hagyunk. Az utcák telis-tele vannak száraz fákkal. Ráadásul nincs elrettentő példa: manapság bárki, mindenféle szemrehányás, dorgálás, vagy büntetés nélkül nyeshet, vághat fát a köztereken, ha neki úgy tetszik. A Bajcsy úton volt egy hársfa. A szomszéd házban lakó azt mondta, zavarja, szerinte beteg, ki kell vágni. Megnéztük, megvizsgáltak, semmi jelét nem észleltük a pusztulásnak. Erre se szó se beszéd, az illető fittyet hányva a szakvéleményre először körbebaltázta a fát, ami elhalásnak indult, így ki kellett vágni. Fontos lenne tehát valamilyen előírást, vagy új szabályt alkotni a növények fokozott védelme érdekében. Ráadásul az sem javít a siralmas helyzeten, hogy megszüntették a kertészet telephelyét, sőt még további romlást sejtek, mert évről-évre kevesebb a megrendelésük is.
Láng Mihály ugyanakkor kijelenti, néhány tucat lelkes lokálpatriótának köszönhetően lehet, hogy közel a megújhodás.
-        Sorolni tudnám a neveket, akik fáradtságot, energiát nem kímélve sok-sok fát, növényt ültet a városban. Közülük szeretném kiemelni a nyugalmazott órásmestert, Merczel Miklóst, akinek nagyon sokat köszönhetünk. De említhetem Aradi Lászlót, aki a Bérczy Károly utcai szépítési mozgalom vezéralakja. A közelmúltban a Palócország Fővárosáért ’99 Közalapítvány által szervezett fa-örökbefogadási mozgalom, amely által ötven csemete növekedik a Palóc ligetben, talán reményt adhat arra, hogy az évtizedek óta pangó parkosítás most lendületbe jöhet. De ahhoz még sok hasonló kezdeményezés szükségeltetik. És ezek az örökbefogadott-ültetett fák ma is tökéletes állapotban vannak, nem rongálta meg, nem tépte ki őket senki.
A szakember a beszélgetés végén leszögezte: bízik abban, hogy a városszépítéssel a jövőben a felelős gazda, vagyis az önkormányzat is az ügy súlyához mérten foglalkozik majd.
Moór Mátyás városi főépítész elsősorban arra kívánt a témával kapcsolatban kitérni – egyetértve Láng Mihály fenti gondolataival -, hogy az önkormányzat az elkövetkező időkben mit akar tenni a helyzet javításáért, a szebb, tisztább, üdébb Balassagyarmatért.
-        Négy célt fogalmaztunk meg, amelyre konkrét, világos, jól átlátható terveket dolgozunk ki. Első: miután a város megkapta tulajdonába a régi Ipoly-meder és a szabályozott folyó közötti területet, kiemelt cél ennek a rétnek a minél sokoldalúbb és hatékonyabb hasznosítása. A húsz hektáros terület egy részét szabadidőparkká szeretnénk alakítani, sok-sok fával, zöld felülettel, virágokkal. Mindehhez szorosan kapcsolódna egy régi álom, a forrásokban bővelkedő holtág felélesztése, de ide nagyon nagy beforgatandó tőke kellene, és rengeteg munka, ami hosszú időt vesz igénybe. Második: szeretnénk mielőbb folytatni, és gyorsabbá tenni a Palóc liget rekonstrukcióját. Ez nem csupán a már említett faültetéssel kívánjuk megvalósítani, hanem olyan ötletekkel is, mint például a szegélykövek kijavítása, a szobrok rendbetétele, esetleg parkőr alkalmazása, köztéri világítás felszerelése és még sorolhatnám. Nagy valószínűséggel a pénzszűke miatt itt is csak lépésben haladhatunk. Harmadik: a Nyírjesi-tórendszer és környékének rendbetétele. A legnagyobb tó partján, az üdülőövezet felé eső fenyvesnél elengedhetetlen a fafajváltás, mert annyira megromlott már a példányok állapota, mivel egy gombabetegség megtámadta őket. Itt, az aljnövényzetben már növekedik egy csertölgyes állomány, de a fenyvest ki kell majd vágni. Az Ipoly Erdő Rt. a túlparton, füvészkertet szeretne hamarosan létesíteni, egzotikus növényfajok betelepítésével. Negyedik: A Springa dombon az erdő kinevelése, terebélyesebbé tétele is fontos feladat. A város központjában kiemelten lényeges egy jó levegőjű terület kialakítása. Sajnos, e téren az emberek szemléletét is illene megváltoztatni, hiszen ezt az övezetet, különösen a dombtető környékét előszeretettel használják illegális szemétlerakónak. Örömteli lenne, ha rövidesen a gyarmatiak kedvelt kirándulóhelyévé válna a Springa domb. Természetesen mindezekhez a tervekhez komoly pénzügyi források szükségesek, ezeket leginkább a pályáztatással lehet biztosítani és feltett szándékunk, hogy minden kínálkozó lehetőséget kihasználunk a jövőben.
(hegedűs)
 

Palócország Fővárosáért


A balassagyarmati fásítási program fő szervezője és lebonyolítója a Palócország Fővárosáért ’99 Közalapítvány, amely nevéből is adódik, hogy 1999-ben jött létre a városi önkormányzat bábáskodásával. Alapvető céljai között szerepel Balassagyarmat arculatának, egységes városképének kialakítása az itt élő polgárok hatékony segítségével. Szeretnék megteremteni a kultúrált, környezetbarát, vendégváró lakókörnyezetet, a civil szervezetek és a lakosság bevonásával. A közalapítvány 2004-óta jobban aktivizálja tevékenységét, ettől az időponttól folyamatos a Tiszta, virágos Balassagyarmatért című pályázatok kiírása, faültetési programokat szerveztek és szerveznek a jövőben is, kisgyermekek számára rajzversenyeket hirdetnek. Jövőre a város több közterületén szeretnék folytatni a parkosítást.
2005. október 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése