2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (9.) - Mica néni emlékei



Odakint kolompolnak. Nem csengője van az iskolának, hanem egy nagy, sötét fémből készült kolomp lóg a folyosó falából kiálló vasrúdon. Ezt veri Farkas Pista bácsi egy kutáccsal, ezzel jelzi a szünet végét. Betódultunk az osztályba. Hatalmas a ricsaj, visonganak a kislányok, kiabálnak a kisfiúk. Küllő és Farkas Jancsi összeverekednek. Csépelik egymást, mint a vakok. Csendesen ülök a padomban, nem veszek részt ebben a zűrzavarban. Félek kicsit. Sok nekem itt a zaj, a lökdösődés, a futkosás. Valamelyik kisfiú az uzsonnámat is elvette. Behúzódom a pad mélyébe, és várom, jöjjön már be a tanító néni, hogy végre nyugalom legyen. Nyílik is az ajtó, belép Mica néni. Kevesen veszik észre, de ezek között Farkas Jancsi az első.

- Tan’tó néni, tan’tó néni, a Küllő belepisilt a poharamba! – kiabálja.

Mindenki tülekszik a helyére, végre csend lesz. Jancsi is elcsitul, Köllő Pisti is ül, kivörösödött arccal, de hátratett kézzel a padjában. Mica néni nem szól semmit, mégis áldott nyugalom száll az 1.A osztályra, a sok gyerek várakozóan néz a tanító nénire.

Mindez negyvenöt évvel ezelőtt történt.

Kicsit elfogódottan nézelődöm a Bercsényi utcában. Életem első tizennégy éve telt itt, Mica néni házának tőszomszédságában. Akkor még hatalmas hársfa uralta az udvart, és a kert végében titokzatoskodott zöldre festett, zárt zsaluival a filagória, gyerekfantáziám szellemtanyája.
- Az utcai front utolsó két ablaka Mica néni szobája – mondja anyám, mikor megmondom, hová készülök – ott kopogjál, mert csengő nincs a kapun.

Nyílik az ablak. Mica néni ott kukucskál Évike lánya karja mellett: ki lehet az, aki rájuk zörömböl kora délelőtt? Nem kell bemutatkoznom, bármennyire megváltoztam is az évtizedek során, azonnal megismer. Örömmel csapja össze kezét, szinte futna ki, kaput nyitni, hogy beengedjen. Pici, ősz hajú, törékeny nénike. Okos, simogatóan vidám tekintete, a mosolya a régi. Most is, mint az a hajdani, hatéves kis kölyök, bizalommal nézek vissza rá, beszélgetünk, nevetgélünk. Szinte átveszi a szerepemet: kérdez, kérdez. Lelkesen válaszolgatok, jó felidézni régi történeteket, embereket. Az iskola, a régi Rákóczi ki nem maradhat. 1951 óta tanított itt, egészen 1971-ig, nyugdíjba menéséig.
- Bár még utána is visszajártam – mondja – napközizni.
Négy igazgatót élt túl – persze képletesen – Mica néni. Kiről elismerően szól, kire szemöldökét ráncolva emlékezik. 2002. szeptemberében vette át vasdiplomáját Esztergomban.
- A képesítőt Pesten szereztem, a Cinkotai Magyar Királyi Állami Tanítóképző Intézetben, még 1937-ben.
Ahogy itt ül szemben velem, mesélget fiatal koráról, kutat az emlékezetében újabb és újabb történetek után, meg nem mondanám a korát.
- Nem való ilyesmit kérdezni, mégis megteszem: hány éves tetszik lenni?
- Bizony vén csont vagyok már – pillant rám vidoran – a kilencvenet töltöm.
- Csak nyolcvankilenc vagy, anyuka – vág közbe Évi.
1916. november 20-án született Aranyosmaróton. A városka mai neve Zlaté Moravce, Szlovákiában. 1919-ben kényszerültek – mint még olyan sokan – elhagyni otthonukat, s kerültek Balassagyarmatra. Első lakcímük „Vasútállomás, Tehervagon” volt, míg nagy rokoni támogatással meg nem tudták venni a Bercsényi utcai házat. Ez a támogatás, apanázs, ahogy ő mondja, tette lehetővé azt is, hogy oklevelet szerezzen. Nem kezdett el rögtön tanítani, 1939-ben férjhez ment. Faludi Laci bácsi, a férje, hivatásos tűzoltóparancsnok volt. Ez a háború után baj volt, mert – mint az előző rendszer egyenruhása – nem kapott állást. Ilyen-olyan munkákkal tartotta el a családot, a hatvanas évek végén még a Balassi Gimnáziumban is megfordult, mint szakoktató. Mica néni a harmadik gyermek születése után „állt munkába”, helyezkedett el a Rákóczi iskolában.
Kérdezem, hányan emlékezhetnek rá, mint első tanító nénijükre?
- Nem tudom. Több százan – mondja – Tudod, akkoriban még nem volt ritkaság a 35-40-es osztálylétszám.
Tudom. Emlékezetem szerint 1959-60-ban mi is negyvenketten voltunk az osztályában. Ennek ellenére megtanultuk a számolást, az olvasást, a betűvetést, hála Mica néninek. Kemény munka lehetett. Kemény munka és kemény élet. Otthon négy gyermek (mivel időközben született még egy), a háztartás, anyagi nehézségek, gondok. Az iskolában pedig? Le kellett nyelni az oda is betörő politika otrombaságát, túlélni a vakbuzgók, a gyakran hozzá nem értők ostobaságait. De Mica néni – persze, most már nem képletesen – túlélte.
Pici, ősz hajú, törékeny nénike. Vidáman, töretlen humorral megáldva. November végén joggal mondhatja majd:
- A kilencvenet töltöm.
Mica néni, drága! Isten éltesse, és tartsa soká közöttünk. Ezt kívánja sok száz társával együtt a volt, de sok mindenből – bölcsességből, kitartásból, emberszeretetből – mai napig is tanítványa.
(sztranyó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése