2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (24.) - Kistérségi művelődési központ



Komoly kistérségi feladatot lát el a rétsági Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Nem csupán a város kulturális szolgáltatásáért felel az intézmény, hanem a vonzáskörzet lakossága művelődésének irányításában is jelentős szerepet vállal. Végh József igazgatóval beszélgettünk a működésről, a feladatokról, a tervekről.

*Mit jelent ez a térségi szerepvállalás?
Rajtunk kívül nincs a rétsági kistérségben működő közművelődési intézmény, amely alapvetően meghatározza a tevékenységünket. Éppen ezért nem csupán a városra kell koncentrálnunk, hanem a vidékre is. Programjainkkal, műsorainkkal a környéket is célba vesszük, a falvak kultúráját, folklórját is népszerűsítjük, sőt a pályázatainknál is előnyt élvez ez a szempont. A települések is szívesen veszik, hogy „törődünk” velük, és figyelünk rájuk.
*Milyen változást hozott az intézmény életében a könyvtárral való összevonás?
Fenntartási oldalról mindenképpen előnyös döntés volt ez 1993-ban. Hozzá kell tennem, a tartalmi munkában sem érezzük mindennek hátrányát. A könyvtár munkatársaival kitűnő a kapcsolat, rengeteg esemény náluk történik, csak jót mondhatok az együttműködésről.
*Kiscsoportos foglalkozásoknak is helyet adnak.
Örömünkre szolgál, hogy nagyon sok csoport, civil szervezet székhelyének otthont adhatunk. Két nyugdíjas klub is működik, itt tartja összejöveteleit az Árpád Íjász és Sportlövő Egylet, a fotókör, a Gobelin kör, a Honismereti Akadémia és még sorolhatnám. Ráadásul a mi fenntartásunkban van az egykori óvoda, ami ma Civil Szervezetek Házaként üzemel, befogadva a település valamennyi civil szervezetét. Itt alkalom nyílt a régen óhajtott helytörténeti állandó kiállítás megnyitására is.

*A Spangár András Kör megyei elismertségre tett szert.
Sőt, még annál is tágabb az elismertsége. Ez a kör jó példa arra, hogy milyen összehangoltan működhet egy csoport irodalombarát egy kisvárosban. A „spangárosok” évente külön antológiát jelentetnek meg, a tagok rendszeresen publikálnak különféle közéleti és művészeti lapokban, rendezvényeken fiatalok szavalják a költeményeiket, és még saját díjuk is van.
*Milyen gyakoriak a művelődési központban a kulturális események, előadások?
Heti rendszerességgel mindig van egy-két program, sőt akad olyan időszak, amikor ennél többször is invitáljuk az érdeklődőket. Havonta egy kiállítást szervezünk a különtermünkben, e mellett minden hónapban az előző harminc nap jelentősebb rétsági történéseiből állítunk össze fotótárlatot. A kétszázötven férőhelyes színháztermünkben rendszeresen adunk elő darabokat. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk például az Újpesti Színházzal, illetve a Harsányi Gábor Színitanodával, főleg az ő produkciójukban ismerkedhetnek meg az itteniek a nevesebb és kevésé híres írók műveivel.  A Petőfi Musical Stúdiónak pedig a mi intézményünk a premierszínháza, vagyis egy-egy új darabjukat nálunk láthatja először a közönség. A közelmúltban itt járt Rétságon a Honvéd Művészegyüttes kereti közt működő Szalai Antal és népi zenekara. Amint látható, a művészeti élet egész szép szeletét tárjuk az érdeklődők elé. Nem beszélve arról, hogy a városi ünnepi megemlékezéseket is mi szervezzük, de segítséget nyújtunk a repülőnap, a motoros-találkozók és a cselgáncsversenyek lebonyolításához is.
*Kiadványokat is megjelentetnek?
Intézményünk gondozásában olvasható a Rétsági Évkönyv, amely az előző év fontosabb rétsági mozzanatairól számol be a sajtó tükrében. Ugyanitt megtalálhatóak visszaemlékezések, bemutatjuk régmúlt korok dokumentumait, sőt egy-egy, kultúrával kapcsolatos dolgozatot, esszét is megjelentetünk. Erre a színvonalas könyvre valamennyi szerzőtársam nagyon büszke. Ezen kívül mi adjuk ki a város havilapját, a Hangadót, illetve a Révkomáromi Kiadó segítségével a kistérség valamennyi településéről bemutatkozó füzetet készítünk. Eddig már tizennégy kiadvány elkészült, a többi feldolgozás alatt áll. Nálunk van a városi televízió központja és a naprakész városi internetes honlapot is itt írják munkatársaink.
*Mi várható még önöknél az év hátralévő részében?
Nemrégiben nyílt meg a gobelin-körünkben készült munkákból összeállított tárlat, majd ezt követően, vendégül látjuk az Uniós Esték Rétságon sorozatban a Sláger rádió népszerű külsős munkatársát „Dubcek”-et, azaz Dubovszky Lászlót, Tornalja polgármesterét, s nem marad el a hagyományos, Szentestét megelőző napon tartandó Mindenki Karácsonya című est sem, amelynek programja most készül. Tervezünk még színházi előadást és egyéb, intézményi szervezésű eseménynek is otthont adunk.
H.H.
2005. november 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése