2015. december 4., péntek

Tíz éve írtuk (19.) - Bűn és megelőzés



Sok helyen, megannyi fórumon felmerül a bűnmegelőzés témája. Beszélnek róla rendőrök, polgárőrök, pedagógusok, civil szervezetek, szinte mindig napirenden szerepel, hiszen folyamatosan szolgál aktualitásokkal. Nemrégiben egy konferenciát tartottak Balassagyarmaton a bűnmegelőzés kérdéseiről. Az eseményen kérdeztük meg az illetékeseket, ez ügyben mi a helyzet szűkebb pátriánkban, Nógrádban, illetve a megye nyugati részén.

Bűnmegelőzés. Az egyszerű embernek mi jut erről a szóról az eszébe? Elsősorban a felhívó tevékenység. Amit folytatnak az iskolákban, a szülők és a gyerekek körében, több-kevesebb sikerrel. Aztán a polgárőrök. Ők az „önkéntes rendőrök” kései utódai, tehát azok, akik szabadidejük terhére kocsiba ülnek, felöltik a fényvisszaverő egyenruhát és éjszakánként őrzik településük közbiztonságát. Persze számtalan kérdés is felvetődik, vajon mennyire sikeres e bűnmegelőzési munka, vajon milyen haszna van a sok-sok befektetett energiának, vajon megtérül-e az az utcán-iskolákban töltött sok-sok óra, előadás, figyelemfelkeltés. Ezekre az értékelésekre hivatottak azok a konferenciák, összejövetelek, mint amilyet nemrégiben rendeztek Balassagyarmaton, a nyírjesi „speciális iskola” ebédlőjében. Lapunk elsősorban arra volt kíváncsi, a megyei, a nyugat-nógrádi szakemberek hogyan látják a tanácskozás tükrében a helyi bűnmegelőzési helyzetképet.

Dr. Ármós Sándor ezredes, megyei rendőr-főkapitány szerint nagyon jól áll Nógrád e témában.
„Évek óta joggal és büszkén hangoztathatjuk, hogy Nógrád megye az ország egyik legbiztonságosabb területe. Ezt pedig nem csak a kimutatások, a statisztikák igazolják, hanem az állampolgároktól érkező visszajelzések is. A rendvédelmi szervek sokat tesznek annak érdekében, hogy ez az eredményesség tartósan is megmaradjon. Ám hozzá kell tennem, a bűnmegelőzés nem elsősorban rendőri feladat, elengedhetetlen az önkormányzatok, a civil lakosság bevonása. Örülök annak, hogy egyre többen felismerik ezt, hogy csupán összefogással valósulhatnak meg a céljaink. Erre az együttműködésre azért is lehet hatványozottan szükség, mert a modern kor velejárója, hogy a technika nagyon gyorsan fejlődik, a bűnözők jelentős része ma már nagy értékű, gyors gépkocsikkal jár, aktívan használja a mobiltelefont, rövid idő alatt képes több településen megjelenni, bűncselekményt elkövetni, s onnan villámsebesen távozni. Személy szerint nagyon jó véleményt alakítottam ki az elmúlt bő egy évben, mióta itt vagyok a megyében a polgárőrök munkájáról, kollégáim intézményi felvilágosító tevékenységéről.”
Gubo Zoltán alezredes, rétsági rendőrkapitány nemrégiben nyilatkozott lapunkban az ottani állapotokról. Tőle idézünk:
„Aprófalvas vidék a miénk, nincsenek rendkívüli kihágások. Nyugodt a környék, de mindig akad olyan eset, garázdaság, kocsmai verekedés, ahol szükséges a rendőri beavatkozás. A rendhez szokott lakosság biztonságérzetére azonban ezek a kis kaliberű esetek is hatást gyakorolnak, így ezeket az eseteket is komolyan kell vennünk. A polgárőrökkel az egész illetékességi területen remek kapcsolatot alakítottunk ki, míg az iskolai felvilágosító tevékenységünkről nagyon kedvező visszajelzéseket kaptunk. Munkatársaim személyesen keresik fel a körzet iskoláit, és különböző akciókat, egyfajta terepgyakorlatokat is szervezünk számukra.”
Fürjes Béla alezredes, szécsényi rendőrkapitány szintén a kedvező tapasztalatokat emelte ki.
„Az ország egyik legszegényebb része a szécsényi kistérség, tehát ha csak ezt tekintenénk mérvadónak, a bűnözés mértékének emelkedésével kellene számolnunk. Ám ez nem jellemző, sőt. A bűnmegelőzési munkánkban nagyon fontos helyre tettük a lakosság közvetlen tájékoztatását. Jómagam például rendszeresen juttatok el körleveleket a falusi plébánosoknak, lelkészeknek, akik a templomban olykor szó szerint olvassák fel ezeket az üzeneteket. Ha pedig a pap mondja, hogy óvatosak legyünk, csukjuk be a kaput, vigyázzunk az értékeinkre, akkor azt elfogadja a nép. Ez pedig többet ér, legfőképpen pedig olcsóbb, mintha öt rendőr folyamatosan posztolna a községek főutcáján. Határozottan állítom, ez is hatékony része a bűnmegelőzésnek."
Dúzs József dandártábornok, balassagyarmati határőr-igazgató a társszerv képviseletében a határon átnyúló bűnözés veszélyeit emelte ki.
„Sokak számára ismert, hogy a Schengeni Egyezmény, vagyis az uniós határok megnyitása nemsokára, röpke két éve belül a tervek szerint bekövetkezik. Ez pedig nem csupán olyan előnyökkel jár majd, hogy mindenféle ellenőrzés, okmányátvizsgálás, különösebb tortúra nélkül átmehetünk majd Szlovákiába. Sajnos, számolnunk kell azzal is, hogy a bűnözői forgalom is felerősödik a két ország között. Amit nagyon nehéz megfigyelni, lefigyelni, kontrollálni. Mert a szlovák elkövető átjön, lop, rabol, aztán, mint ha mi sem történt volna, hazamegy. Ez is előfordulhat. A magyar határőr, rendőr keze pedig meg van kötve, nem mehet át a szomszédba, hogy bilincset kattintson a jómadárra. Éppen ezért szorgalmazzuk mind jobban a két nemzet rendvédelmi szerveinek szorosabb összefogását, a naprakészebb információ-áramlást. De nem csupán az effajta bűnözőkkel kell felvenni a harcot. A szervezett bűnözés előtt is megnyílik a kapu, jönnek majd a drogfutárok, a kábítószer-terjesztők, a fegyverkereskedők és még sorolhatnám. Őket is fel kell tartóztatni, ellenőrizni. Ebben a küzdelemben komoly feladat hárul majd az Ipoly-menti önkormányzatokra, az ott működő polgárőr-csoportokra, mert körültekintő felderítéssel kiszűrhetőek a bűnözők, és akkor az emberek személyes, szubjektív biztonságérzete sem romlik. Mindenesetre a határőrök éberek lesznek, továbbra is vállalnak közös szolgálatokat a rendőrökkel, ott maradnak a közterületeken.”
Kertész Sándor ezredes, a Balassagyarmati Fegyház- és Börtön parancsnoka érdekes megközelítésben tárta elénk a bűnmegelőzés fegyintézeti képét.
„Bármennyire is furcsán hangzik, nekünk is van bűnmegelőzési programunk, bár ezt lehetne inkább bűnismétlés-elhárítási programnak is nevezni. Ennek lényege, hogy olyan képzéseket, tanfolyamokat, oktatásokat szervezünk az elítélteknek, amelyek elvégzésével szabadulásuk után könnyebben, zökkenőmentesebben visszailleszkedhetnek a mindennapokba. Így a nyolc osztályt elvégzettek számára kilencedik-tizedik osztályos képzést indítottunk, lehet tanulni cipőfelsőrész-készítést és utcai szociális munkásokat is képezünk. E mellett drámapedagógiai, önfejlesztő, konfliktus-kezelő tréninget is tartanak a fogvatartottak számára külsős és belsős szakembereink. Minderre pedig még pályázatokon pénz is szerezhető, csak egyet említenék. Az Esély falakon belül és kívül című program kifejezetten a civil társadalomba való visszatérés felkészítésére szolgál.”
Vass Miklós, a Balassagyarmaton működő Kistérségi Bűnmegelőzési és Oktatási Központ Közhasznú Egyesület elnöke szerint nincsenek válságjelek a polgárőrségnél.
„Jelenleg már huszonnyolc környező településen tevékenykedő polgárőr csoport munkáját segítjük, s nagyon jó eredményességről számolhatok be. Amióta léteznek ezek az önszerveződő, önkéntes társaságok, nagymértékben fordult kedvező irányba a bűnözés elleni harc. Azokat a területeket, ahol rendszeresen cirkálnak járművel, vagy gyalogosan a polgárőrök, messze elkerülik az elkövetők. Ráadásul az utóbbi években az elfogás, felderítés terén is jeleskedtek a kollégáink. Csak egy példát hadd említsek: az őrhalmi polgárőrök segítségével több bűnesetet kezdeti szakban sikerült leleplezni, ami a hatékonyság egyértelmű jele. De más településeken is ilyen jók a mutatók. Szeretnénk, ha a szomszédos szlovák területekkel is mind jobb kapcsolatot alakítanánk ki, s ösztönözzük őket ottani polgárőr alakulatok toborzására. Ipolyvarbó és Ipolynyék már csatlakozott hozzánk, Szlovákgyarmat, Apátújfalu és Ipolybalog pedig jelezte felénk ebbéli szándékát. Úgy gondolom tehát, jó úton járunk, egyre többen érdeklődnek a polgárőri – engedtessék meg, hogy így nevezzem – szakma iránt, az egyesület pedig rendszeres pályáztatással igyekszik mind több forrást felkutatni, megszerezni a működésük biztosításához. Mert bizony a benzin egyre drágább, az egyenruha, a felszerelés beszerzése sem könnyű. Nem értünk tehát még a csúcsra, de állítom, mind jobb az ismertségünk és elismertségünk a polgári lakosság körében.”
Orgoványi László, Galgaguta polgármestere maga is tagja a helyi polgárőr csoportnak. A nyomaték kedvéért még az igazolványát is megmutatta.
„Nálunk, a községben negyvenen szolgálunk polgárőrökként. Bátran kijelenthetem, ha nem is olyan túl jelentősen, de azért megalakulásunk óta visszaesett a bűnözési hajlam a faluban. A tagságból senkit sem kell külön buzdítani egy-egy éjszakai szolgálat ellátására, a járőrözési kedv mindenkiben megvan. Remélem, az elkövetkező időkben még több pénzzel gazdálkodhatunk majd, ami a hatékonyságunkat mindenképpen növelheti.”
Hegedűs Henrik

A polgárőr jogi védelme



A polgárőr, mint közfeladatot ellátó személy jogi védelemben részesül. Erről a büntető törvénykönyv 137. paragrafusa rendelkezik, mely szerint közfeladatot ellátó személynek minősül „i) a rendőrségről szóló törvényben meghatározott körben a lakosság élet- és vagyonvédelmének biztosítása érdekében létesült társadalmi önvédelmi szervezet tagja, a közbiztonság javítására irányuló tevékenység közben.”
A törvény a közfeladatot ellátó személy ellen irányuló erőszakos cselekményt ugyanolyan büntetéssel fenyegeti, mintha az hivatalos személy (például rendőr) ellen intézték volna. E szerint három évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki egy polgárőrt erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, intézkedésre kényszerít, vagy eljárása alatt, esetleg emiatt bántalmaz.
2005. november 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése