2015. január 10., szombat

Visszatekintő - 2014: Falubajnokok és szirtaki Nógrádsipeken



Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.


Mi ez a görög zene? Itt, a cserháti hegyvonulatok ölelésében merőben tájidegennek tűnik az ilyenfajta muzsika. Márpedig mind közelebb és közelebb érve a nógrádsipeki községházához, nem csupán a fülbemászó dallamok erősödnek fel, hanem az „alapzaj” is. A polgármesteri hivatal udvarán ugyanis épp a falunap zajlik.

Valóban, a színpadon hellászföldi népviseletbe öltözött hölgyek és urak járják a „szirtakit”, s ha nagyon vizslatnánk a szemlélődő tömeget, biztos felfedeznénk köztük magát Zorbát  – vagy legalább a hasonmását. Az Iliosz együttes tagjai nem restek, a közönséget is bevonják a mulatságba. Egy fejkendős nénike igencsak szabadkozik, de mellette egy másik asszony szinte azonnal kötélnek áll.
Az árnyas fák hűvösében egyre nagyobb a sokaság. Ki-ki hűsítő sör vagy üdítő mellett adomázik a komájával, rég látott ismerősök csevegnek a terebélyes sátor alatt. Nem messze innen, finom illatfelhő csábítja az emberfiát. Egy mesterszakács készíti a babgulyást – méghozzá marhahússal körítve ám! Ezt meg kell kóstolni!

A színpadon közben egymást váltják a csoportok. A Vadrózsa hagyományőrzők már befejezték, népviseletben bámulják a többieket. Most éppen a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes mutat be kis ízelítőt az erdélyi mezőségi kultúrkincsből. Nini, apró kislányok és kisfiúk nagyszerűen, tökéletes mozdulatokkal „apróznak” és „bokáznak”. A közelben a házigazda polgármester, Doman Ferenc nézi a produkciót, miközben a testvértelepülés, a felvidéki Galábocs első emberével, Chudy Istvánnal beszélget. De készülnek a borlovagrend képviselői is, az ő feladatuk az édes nedűk versenyének minősítése.

Elérkezik lassan az egyik legérdekesebb „attrakció” ideje. Pünkösdi királyt és királynét választanak. A vetélkedőre előzetesen lehetett jelölteket állítani, s most fel is olvassák sorban a neveket. Nocsak: az erősebb nemből alig-alig érkeznek a próbálkozók, egy izmos legényt úgy kell feltuszkolni a színpadra, hogy vállalja a nem mindennapi megmérettetést. Lány viszont bőven akad a sorban. De hát milyen feladatok is várnak rájuk: először karaokéban mérik össze énektudásukat. Bátortalan hangon szól a dal, nehéz a szöveggel megbarátkozni, főleg akkor, ha elhalkul közben a zene. A villámkérdések következnek: például hogyan hívják a polgármester kutyáját? „Wifi” – jön a súgás hátulról. És hány gyermeke van a jegyző úrnak? Persze a furfangos kérdések sem maradnak el: hány feje van az embernek? A jelölt kapásból rávágja: egy. Ugyebár csak a kobakjára gondolt, a végtagjaira nem. Jön egy újabb furcsa próba: egy-egy helybéli utcából három-három lakost kell „felkutatni” a közönség között. Ez még megy, de nagy nyilvánosság előtt közös fellépésre hív a muzsika. Kacsatáncra ropják ifjak és idősebbek, végül indul a „Szerelemvonat”…
Lassan „gyengül” a hőség, már ki lehet bújni a sátor hűvöséből. Főként azért, mert – ugye focivébé rajtja előtt állunk – szambázó hölgykoszorú kápráztatja el a népet, s teszi kigúvadóvá a férfiszemeket. Mire pedig a poéngyáros Irigy Hónaljmirigyre kerül a sor, „saccra” már erősen ezer fölé dagad a falunap résztvevőink száma.
A pünkösdi király is elnyeri jutalmát, a tombola fődíj kerékpárja szintén gazdára talál, és tart még a móka és kacagás késő estébe nyúlóan. 
Szöveg és fotó: Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése