2015. január 9., péntek

Biogáz üzem Balassagyarmaton



Több célra használható az az energia, amelyet a közeljövőben, Balassagyarmat szennyvíztelepén létesítendő biogáz üzem termel majd. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be az illetékesek.

A tájékoztatón Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere kijelentette, nagyon fontos mérföldkőnek számít ez a beruházás, mert amellett, hogy hosszú távon gazdaságilag rendkívül hasznos a városnak, közvetlenül tizenegy embernek teremt új munkahelyet, ám a beszállítókat is figyelembe véve ez a szám sokkal több. 

Papp András, az üzemet működtető Sinergy Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, másfél-két éves komoly előkészítő munka után foghatnak hozzá az egy megawatt teljesítményű fűtőmű kiépítéséhez, amelyben teljesen partner a szennyvíztelepet üzemeltető DMRV Zrt. A szennyvíziszap mellett növényi eredetű élelmiszer-hulladékot, ételmaradékot is felhasználnak itt, azaz közvetve a lakosság is kiviheti részét az energiatermelésből. Az önkormányzat zöld területeiről, illetve a konyhákról szintén ide kerülhetnek az úgynevezett komposztanyagok, amellyel növelhető a fűtőérték. Az üzem nagy mennyiségű villamos energiát termel, a keletkező tekintélyes hőmennyiséget pedig egyéb célokra is használhatják. A tervek szerint csővezetéken keresztül innen fűthetik rövidesen az ipari park, a Nyugati Ipartelep létesítményeit, és a jövőben meleg vizes lehet a városi strand. Az egész beruházás mintegy 1,4 milliárd forintba kerül, és várhatóan 2015 nyár elején adják át a fűtőművet.

Medvácz Lajos hozzátette, hosszú távon akár távhő-központként is működhet a biogáz üzem, amivel a közeli lakónegyedekben, így a Madách-liget tömbházaiban olcsóbb „zöldenergiával” fűthetik a lakásokat.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése