2015. január 9., péntek

Elkészült a főteret kikerülő szervizút



A városrekonstrukció újabb lépéseként a közelmúltban elkészült az az úgynevezett „feltáró”, vagy szervizút (illetve a hozzá csatlakozó, mintegy kétszáz új parkolóhely), amellyel az autósok kikerülhetik a Civitas Fortissima teret.

Amióta elkészült a minden ízében megszépült balassagyarmati Civitas Fortissima tér, az új macskaköves burkolaton korlátozott sebességgel közlekedhetnek a gépjárművek. Bizonyos napszakokban azonban így is a vártnál erősebb a forgalom ezen a belvárosi területen. Így jött az ötlet, hogy az egykori pártház (a „Canada üzletház”) mögött egyfajta szervizutat nyisson az önkormányzat. Ennek első fejleményeként lebontották az egészségház „rakétaindítónak” csúfolt, régi olajkazán-kéményét, és mögötte a hátsó udvart elválasztó kőfalat. Így megnyílt az út a „pártház” mögé. A másik oldalon, a Deák Ferenc utcában aszfaltozták a rendőrkapitányság épületével szemközti bejárót. Némi tereprendezési munkákkal pedig az eddigi meglévő parkolóhelyeket sikerült bővíteni, legalább a kétszeresére, így már mintegy kétszáz autót „fogadhat” a terület. A különböző rendezvényekre (például a nyári fesztiválsorozatra) érkező közönség számára így jóval több lehetőség adódik a járművek biztonságos tárolására – az események közvetlen közelében.

Csach Gábor, a város alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta, a forgalomszabályozás szempontjából egyelőre „próbaüzemet” tartanak, azaz még mindkét irányból be lehet hajtani erre a szervizútra, és a különféle visszajelzésekből, illetve a rendőrséghez érkező bejelentések alapján határozzák meg a behajtás végleges módját. 

A legvalószínűbb változatnak az tűnik, hogy az egészségház felől lesz egyirányú a forgalom, de kivételt képeznek majd azok a járművek, akik a súlykorlátozás miatt csak a Deák Ferenc utca felől tudnak érkezni – például a Szent Imre iskola kazánjainak fűtőanyagát szállító tehergépkocsik. Az alpolgármester hozzátette, reményeik szerint rövid időn belül beválik ez a megoldás, és a közlekedők többet használják majd az új, „feltáró” utat, ezáltal a Civitas Fortissima tér autós forgalma még inkább csillapodhat.
Hegedűs Henrik

2 megjegyzés:

  1. A szegedi papucsnak "NINCSEN PÁRJA " ! A várost elkerülni ? Talán EBOLA JÁRVÁNY VAN a FŐ utcán ! ÚTKERESZTEZÉS SOHA NEM LESZ " tér " !!

    VálaszTörlés
  2. Szertném megjegyezni hogy az egészségház felőli bejáratot is meg kellene csinálni mert eddig is nagyon kátyús volt és ha ezután még több autó fogja használni csak rosszabb lesz.

    VálaszTörlés