2015. január 5., hétfő

Palóc falvak és városok szövetsége szerveződik



Nemrégen született csupán az ötlet, mégis, februárra már komoly szervezeti felépítést terveznek a Palóc Falvak és Városok Szövetségének létrehozói. Céljuk, hogy erősítsék a térségben Balassagyarmat vezérszerepét.

A 2014-es esztendő utolsó városi képviselő-testületi ülésén tárták elő elképzeléseiket az ötletgazdák. A Polgárok Balassagyarmatért és a Palócságért Alapítvány nevében a kuratóriumi elnök, dr. Czimbalmos István fejtette ki a részleteket. Mint elmondta, szomorúan tapasztalták, hogy a megyei közgyűlés székhelyén áthelyezése Balassagyarmatra szerencsétlen módon meghiúsult, ám nem szeretnék feladni azt a törekvésüket, hogy minél jobban erősítsék a település központi szerepét a térségben. Régi vágya már az alapítványnak, hogy egyfajta közös tető alá hozza az Ipoly két partján élő palócságot, erre most kiváló lehetőség adódhat. A Palóc Falvak és Városok Szövetsége megteremtésével még közelebb hozhatóak a folyó mindkét oldalán élő magyar közösségek. Ráadásul léteznek olyan, Európai Unió által kiemelten támogatott források, amelyek kifejezetten az ilyen, határokon átnyúló együttműködésekre születtek meg, és e szervezet segítségével olyan közös programokat rendezhetnek a jövőben, amelyek nem csupán megismertetik egymással a Palócföld különböző tájegységeinek réteg-kultúráját, gasztronómiai – és népművészeti szokásait, hagyományait, hanem növelik az emberekben a palóc identitást is. Ennek a szövetségnek pedig méltó központja lehet Balassagyarmat, a Palócország Fővárosa. 

A kuratóriumi tagok közül Lencsés Zsolt kifejtette még, hogy felvették a kapcsolatot a Balassagyarmathoz közeli Kóvár (Koláre) községben nevelkedett Csáky Pállal, aki jelenleg Szlovákia egyik képviselője az Európai Unióban, ő teljes mértékben támogatásáról biztosította az alapítvány kezdeményezését, és ígéretéhez híven mindent megtesz majd azért, hogy a létrejövő szövetség minél nagyobb támogatásokhoz jusson. Hasonlóképpen nyilatkozott Jámbor László, Apátújfalu volt polgármestere, aki a besztercebányai megyegyűlés tagja lett.

Az alapítvány tagjai hozzátették, a szervező munkát januárban felgyorsítják, így februárban hivatalosan is megalakíthatják a Palóc Falvak és Városok Szövetségét.
H.H.
Fotók: Gyurkó Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése