2015. január 9., péntek

Beszélgetés egy búcsúzott polgármesterrel



Tizenkét év után távozott októberben a polgármesteri székből Galgaguta faluvezetője, Orgoványi László. Az elmúlt három ciklusban sok mindenre büszke lehet, de mint mondja, most már pihenni szeretne. Még polgármesteri pályája utolsó napjaiban beszélgettünk vele.

Reggeli órán találkozunk a galgagutai polgármesteri hivatali irodájában. Fesztelen a beszélgetés, a „kötelező” kávé szürcsölése közben több téma előkerül.
-        Annak idején, 2002-ben nagy lendülettel kezdtem a munkához – idézi fel a polgármesteri tevékenység elejét. – Emlékszem, a környéken először nálunk szereltek fel karácsonyi díszkivilágítást. Milyen büszkén jártunk-keltünk akkor a faluban, fölöttünk égtek az izzók, az egész főutca fényárban – remek érzés volt.
Nem sokkal később hozzáláttak az evangélikus templom környezetének megtisztításához. Ami azért néhány – de azért gyorsan elsimuló - nézeteltéréssel járt.
-        A községben eleinte furcsa szemmel nézték, miként „akciózik” az önkormányzat – folytatja. – Ott állt több hatalmas gesztenyefa a templom melletti tócsák között. Mi szerettük volna minél előbb kivágatni, mások sajnálták. Az érvünk egyértelmű volt: balesetveszélyes, a lehulló levelek eltömítik a csatornát, amit lehetetlenség olyan magasan kipucolni. De jött az ötlet, a fákat hasznosítani is lehet: a kivágás után elvitettem a szomszédos Püspökhatvanba, ahol szorgos faragó munkával elkészültek a faluközpont szobrai. Jól döntöttünk. Igaz, egy idő után befészkelte oda magát a szú, ezért aztán nemrégiben kicseréltettük a pusztulni indult szobrokat, s most már a tartósabb tölgyből készült alkotások köszöntik itt a vendégeket.

Ahogy csevegünk, szóba kerül például az, hogy a környékbeli polgármesterek milyen jó közösséget alkotnak. Eljárnak egymás eseményeire, állandó a kapcsolat, tudnak a másik gondjairól-bajairól, közösen örülnek a fejlesztéseknek. „Ez rendkívül fontos, és remélem, a jövőben is így marad” – zárja le ezt a témát Orgoványi László.
Váltunk. Arról kezdünk tereferélni, az elmúlt tizenkét esztendő során mire a leginkább büszke. Egy kicsit gondolkodik, majd sorolja a vívmányokat.
-        A Keresztes-árokban létesített árvízcsúcs-csökkentő záportározó kiépítése elengedhetetlenné vált. Hiszen egy-egy nagyobb esőt követően veszélybe kerültek a község nyugati, észak-nyugati részei, betört a víz az udvarokra, gyakran elsodorta az ólakat, kárt tett a berendezésekben, a jószágokban. 2007-ben elkészíttettük tehát a tározót, és azóta ezzel nincs gondunk. Ráadásul horgászhely, kiránduló övezet lesz ez a terület. De említhetem még ugye a szoborparkot, az evangélikus templom melletti közösségi tér kialakítását, a közvilágítás korszerűsítését, a hivatal és az orvosi rendelő akadálymentesítését, vagy az iskola informatikai fejlesztését, az internetes hálózat kiépítését, amelyhez több környékbeli település kapcsolódott, ráadásul egy határon átnyúló pályázat eredményeképpen, összeköttetést teremtettünk ily módon Ipolyon túli „testvéreinkkel”, a lukanényeiekkel.

Lassan itt a búcsú perce. Mégis, mi lesz ezután, hogyan tovább? Teljesen elköszön-e a közélettől, vagy vannak még feladatok?
-        Elsősorban pihenni szeretnénk. Tudja, úgy vagyok ezzel, idejében kell abbahagyni. Véleményem szerint nem lehet túlságosan sokáig egyhuzamban ellátni a polgármesteri feladatokat. Hatvanhat éves vagyok, mondhatom úgy is, benne a korban. Most már a szenvedélyemnek, a vadászatnak szeretnék minél több időt szentelni. Egy utazás is vár rám: meglátogatom az Ausztráliában élő fiamat, hogyan él, milyen a sorsa, mert ugye a nagy távolság miatt csak skype-on tartjuk a kapcsolatot. Természetesen az utódom, bárki is lesz az öt jelölt közül, számíthat rám, a tanácsaimra, a tapasztalataimra, ezért is maradnék meg egyszerű testületi képviselőként. Mert nekem Galgaguta az életem!
Hegedűs Henrik
Fotó: Sztranyovszky Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése