2015. január 12., hétfő

Gyarmati katonák a doni pokolban



A balassagyarmati 23. gyalogezred katonái az első sorokban harcoltak, amikor 1943. január 12-én a Donnál megindult a szovjet csapatok rohama. A második világháborús hősökre vasárnap emlékeztek a városban, a Hősök terén lévő 16-os honvéd szobornál.


A Jobbik helyi ifjúsági tagozata által rendezett ünnepségen a szervezet vezetője, Veres Zsófia mondott köszöntőt, majd Gere József helytörténész „historikus alapossággal” idézte fel a korabeli eseményeket. Elöljáróban az 1938-as fegyverkezési programra utalt, amely az ország számára teljesíthetetlen célokat irányzott elő. Így például hatszázezer új teherautó beszerzése szerepelt benne, holott a hazai polgári forgalomban összesen kétszázötvenezer hasonló jármű futott az utakon – beleértve a háromkerekű fuvaros tricikliket is. Majd arról beszélt, hogyan kezdődött meg a 23-as gyalogezred feltöltése, amit azonban az első bécsi döntés erősen befolyásolt, hiszen Balassagyarmat helyett a Felvidékkel együtt visszakerült Losonc lett újra a nógrádi hadászati központ.
Gere József hozzátette, 1942 nyarán a 23. gyalogezred is bekerült a második magyar hadsereg frontra utazó alakulatai közé. A katonák egy június végi napon gyülekeztek a mai Nagyligeti Sporttelep helyén, majd a Kecske-ligetben búcsúzhattak el hozzátartozóiktól. Július hatodikán szálltak vonatra, s meg sem álltak az oroszországi frontig. Itt kemény harcok árán verekedték át magukat a Don partjára. Súlyos veszteségeket elszenvedve alakították ki Hárs László százados parancsnokságával a védekező állásokat. Ezeket érte 1943. január 12-én az első roham, így a balassagyarmati bakák és tisztek első között szembesültek a szovjet csapással, amit még aznap további tizennégy támadás követett. Gere József szerint hazugság azt állítani, hogy a honvédek gyáván megfutottak volna a hídfőről. Ellenkezőleg: a támadások sorozata mutatja, hogy milyen eltökélten védekeztek.
Aztán jött a visszavonulás. A gyalogezred állományának hatvan százaléka ott maradt holtan a csatatéren, vagy került hadifogságba. A többiek tavasz közepén, májusban értek vissza Miskolcra, ahol azonnal egészségügyi karanténba helyezték őket – de ahogy egy visszaemlékező mesélte, csak arra voltak kíváncsiak, mennyire mérgeződtek meg a katonák a kommunizmus mételyével. Július 8-án értek haza, Balassagyarmatra, ahol díszes ünnepségen fogadták a gyalogezred maradékát – Oláh Ubald és zenekara játszott a tiszteletükre.
A szónok végezetül elmondta: a rendszerváltásig szigorúan hallgatniuk kellett a résztvevőknek, mit éltek át a Donnál. Aztán kaphattak csak elégtételt és kárpótlást. 1993-ban állíttattak egy emléktáblát a 23-asok emlékére, a 16-os honvéd szobron. Azonban jó esély van rá, hogy a közeljövőben – már amennyire a pénzügyi lehetőségek engedik – a Bajcsy úti egykori csendőrpalota előtt felállítsák a 23-as gyalogezred önálló emlékművét. A látványterveket Párkányi Raab Péter szobrászművész már megalkotta, de összesen mintegy tizenötmillió forintba kerülne az emlékmű elkészítése.
Az ünnepség hátralévő részében Szlatinszky Ivett szavalta el Antóni Sándor: A Don-kanyarnál című versét, majd a megemlékezők gyertyákat és mécseseket gyújtottak meg és helyeztek el a honvéd szobor tövénél.
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése