2015. január 20., kedd

Pompás krumplibabák Patvarcról

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.
 
Termetes mezei nyúl szökken át ijedten az úton autónk előtt, és tűnik el a túloldali bokorban, amikor a kátyúkkal tarkított aszfalton óvatosan ereszkedünk le a dombgerincről Patvarc felé. A Krumplibaba Fesztivál remek hangulata már messzi méterekről hallatszik.

Nehéz parkolóhelyet találni, holott, így, délután négy óra körül még közel sincs itt az esemény csúcspontja. Ahogy délre tekintünk, a távolban villámok cikáznak, sötét felhők gyűlnek, igaz, a rádió hírmondása szerint aligha ér ide a vihar, amely a Belső-Cserhát felett tombol. A szabadidőpark felé vezető hídon áthaladva a távolban lovasokat pillantunk meg. Apró gyermekek ülnek mosolygósan a pacik hátán, miközben a „kifutón” körbe-körbe vezetik őket a szakképzett oktatók. Beljebb sétálva éppen egy kis előadásba „botlunk”. Csernik Pál Szende bábos és mesemondó tálal egy történetet a hallgatósága felé, miközben a nézők közül választ magának segítséget, hogy még hitelesebb legyen a produkció. De csupán két perc, míg ebben a színes forgatagban itt időzhetünk, hiszen a lényeget, azaz a krumplibabát keressük. Nini, ott fő a finomság méretes kondérokban. Miközben az egyik asszony egy hatalmas „varecával” (fakanállal) kavargat, társa már emeli is ki a rotyogó üstből eme népi étket, amit tájegységtől függően nevezik még tócsninak, lapcsánkának, vagy éppen macoknak. A krumplibabát aztán csinos lányok kenik meg fokhagymás tejföllel, hiszen így van igazi „bukéja”. Gyűlik is az embersereg tömött sorokban, hiszen mindenki szeretné megkóstolni e Palócföldre oly jellemző ízletes ételt. 

A nagyszínpad kezd megélénkülni. Két bohóc, Sanyi és Cini kacagtatja éppen a nagyérdeműt – elsősorban az apróságokat. Külön kis székeket hoztak a gyerekeknek, hogy minél közelebbről bámulhassák az előadást. Sőt, még őket is bevonja a játékba a két mókamester, szárnybillegető pingvintáncot ropnak közösen.
Felkapaszkodunk a szemközti emelkedőre, ahol a falusi pincesorra vezet az út. Nagyszerű látvány nyílik innen, bár néhány sátor takarja kicsit a kilátást. Amott egy fura hinta forog körbe, házi gyártású kosarak az „ülőkék”, abban kuporognak a kicsik, miközben a szülők integetésre buzdítják őket. A felfújható sportpályán pedig élő csocsómeccs kezdődik, harsány kurjongatások közepette élvezik a résztvevők az örömjáték minden egyes mozzanatát.

Nagy látványosság ez a fesztivál. Bernáth Kornéliával, a község polgármesterével futunk össze, arcán mosoly, örül, hogy ennyien eljöttek, mert 2010 óta egyik évben sem sikerült „összehozni” ezt a rendezvényt. Most viszont, ahogy körbetekintünk szinte „fél Gyarmat”, mármint az alig három kilométerre lévő Ipoly-parti város színe-java itt szórakozik. Nem messze tőlünk az erdélyi partnertelepülés, Bors polgármestere és felesége beszélget.

Miközben indul a lovasíjász-bemutató és megérkezik az egyik sztárvendég, a Felszállott a páva tévéműsorból ismert Herczku Ágnes népdalénekes és csapata, mi már készülődünk a távozásra. A viharveszélynek híre-hamva sincs már, szép, nyugodt lesz az este Patvarcon – már ami az időjárást illeti, mert a kavalkád folytatódik, Bunyós Pityuval, Gáspár Lacival, és a B. City Band fergeteges muzsikájával. 
H.H.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése