2015. január 18., vasárnap

Ima Szent Annáért

Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.


Szent és profán. Kettős ünnep ez a mai. Hiszen Szent Annáért, Jézus nagyanyjáért szól az ima. Másrészt minden palóc egy közös „kupola” alatt hirdeti az egymáshoz tartozást. Délelőtt a vallásé, délután a hagyományok őrzéséé a főszerep ezen a vasárnapon, Balassagyarmaton.

Sokan vagyunk mi itt együtt. A Szent Anna ünnep és a palócbúcsú július utolsó vasárnapján tömegeket vonz az Ipoly-parti városba. Zászlók lengenek, táblák emelkednek a magasba, hirdetve mindazon települések közösségét, akik eljöttek.

A nagytemplom elől indul a menet. Az esemény történetében először a felújított főtéren keresztül. A hőség e korai, délelőtti órán is egyre elviselhetetlenebb. Többen árnyékba húzódnak. A szent menet ezt nem teheti. Ők a forró macskakövön vonulnak. Elöl egy apró kislány. Az élénk szél igencsak lengedezteti a zászlaját, pici kezeivel alig bírja tartani a rudat. De menetel serényen. Mögötte jönnek sorban a többiek: Érsekvadkert, Cserháthaláp, Ipolybalog, Mohora, Csesztve, Cserhátsurány, Herencsény, Patvarc, Dejtár maroknyi küldöttsége. Legtöbben Rimócról érkeztek. Négy lány cipeli vállán a Mária-szobrot. Hangos az énekszó, a rezesbanda muzsikájára zengnek az egyházi énekek.
A csoportok után halad a sorban dr. Márfi Gyula veszprémi érsek. Ahogy sétál, menet közben áldást oszt. Dr. Stella Leontin, a gyarmati plébános ugyanígy tesz. Hátrébb a világi méltóságok: Medvácz Lajos, a város polgármestere és Balla Mihály országgyűlési képviselő, és még sokan-sokan – az őrhalmiak zárják a menetet.

A Palóc Múzeum udvarán, a szandai kis káponka másánál rövid megálló. Stella Leontin itt imád mond. A hangosbeszélőn az egész Palóc liget hallja, hiszen közben mindenki megérkezett a búcsú fő helyszínére. A széles központi tisztáson nagy színpad, ennek tetején áll az alkalmi oltár. Itt kezdődik nemsokára a szentmise, amit Márfi érsek celebrál. 

***

A délután már a profán világé. 

Alig ért véget Szent Anna palóc miséje, fekete fellegek gyülekeztek a gyarmati Palóc liget fölött, így a nagyszerűen sikerült délelőttöt követően a délutáni népművészeti fesztivált kis híján meghiúsította az időjárás.
Sokan meg is ijedtek a készülődő vihartól, összeszedelőzködtek, s elmentek. Akik viszont kitartottak, a tömegrendezvényből immár családias hangulatúvá vált eseményen szórakozhattak, ahol a hagyományőrzés került előtérbe. Nagyszerűen táncolt például az ilinyi pergő lábú legényke, Gyimesi Bence, míg az ipolybalogi „mindentudó” asszony, Lőrincz Aranka Sarolta nagyszerű mesét mondott az egybegyűlteknek, amelyben megelevenedett a Felvidék magyar-tót kevert világa. 

A program gyorsítása végett a beharangozott időpontnál kissé korábban kezdődött meg a Dobroda zenekar muzsikus aláfestésével a népviseletes bemutató és Palócország szépeinek megválasztása. Gyimesi Bence nagy kedvvel vitte táncba a fiatalabb és kicsit idősebb menyecskéket, ám nemsokára egy újabb kiadós égi áldás következtében, aki tehette, felmenekült a színpadra, de a vidám hangulat eme közjáték alatt is megmaradt.
Miután kitisztulni kezdett az égbolt, folytatódhatott a műsor. A zsűri árgus szemekkel vizsgálta a jelölteket, és nem csak az volt a fontos számukra, mennyire tökéletesen fest minden egyes részletében az adott falura jellemző népviselet, hanem lényeges szempontként mutatkozott, ki milyen büszkén, milyen tartással hordja elődei öltözékét. Végül a bíráló bizottság döntése értelmében a gyönyörű őrhalmi ruhában pompázó Rados Zsófiának ítélte oda a „Palócország Szépe” címet, és az azzal járó jutalmakat. A legszebb palóc fiatal menyecske a szintén őrhalmi Bóta Bettina lett, míg a „korosabb” menyecskék táborából a rimóci Holecz Istvánné bizonyult a legcsinosabbnak. A legszebb palóc leánynak az érsekvadkerti Kovács Nikolettet választották, a családi kategóriát pedig ugyancsak az őrhalmiak nyerték, az ipolybalogiak előtt.
Szöveg: Hegedűs Henrik
Fotó: Gyurkó Péter

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése