2015. január 28., szerda

Szépen szavaltak a diákok



Immáron huszonötödik alkalommal rendezte meg a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola a Madách-Mikszáth vers – és prózamondó versenyét. A régi vármegyeháza nagytermében a rangos megmérettetésen igazán nívós előadásokat hallhattak az érdeklődők.

A kétnapos program során az első estén a Velencei Trió (Draskóczy Lídia, Pálmai Krisztián, Ember Péter) szalonzenével szórakoztatta a résztvevőket, a házigazdák és vendégeik pedig visszatekintettek az elmúlt negyedszázad legérdekesebb pillanataira. A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium pécsi diákjai is adtak egy kis műsort.
A Dallamos együttes fellépése

Másnap a verseny Medvácz Lajos balassagyarmati polgármester és Vágvölgyiné dr. Bene Orsolya, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ salgótarjáni tankerületének köznevelési referense jelenlétében zajlott. Az ünnepélyes megnyitón a rendező intézmény Dallamos együttese és Balla Béla, az iskola kilencedikes tanulója is fellépett, míg Lavaj Árpád, a Mikszáth Kálmán Középiskola igazgatója emlékplaketteket nyújtott át a házigazdákkal régóta együttműködő és itt is jelenlévő intézmények képviselőinek.
 A győztes: Matyók Annamária Pécsről

A zsűrinek (amelynek tagjai Kiss László, a Magyar Versmondók Szövetségének alapító elnöke, Kun Ferenc, a Rákóczi Szövetség tagja és Oláh Zoltán, a Mikszáth egykori tanulója voltak) nehéz dolga akadt, amikor a szabadon választott művet és egy huszadik századnál nem régebben íródott verses, avagy prózai művet előadó diákok produkcióját értékelte. Végül úgy döntöttek, hogy az első díjat Matyók Annamáriának (aki tavaly is nyert), a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tanulójának ítélte oda. Második lett Ágoston Cristian a zilahi Silvania Főgimnáziumból, harmadik pedig Bánki Benjámin, szintén a pécsi gyakorló gimnáziumból. A magyarul legszebben beszélő versenyzőnek a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium tanulóját, Kovács Diánát választották, míg a közönségdíjat Pásztor Csaba a rendező Mikszáth Kálmán Középiskola diákja érdemelte ki.
A szavalóversennyel párhuzamos kiírt, „Egyén és közösség viszonya a hálózatok világában” címet viselő szépirodalmi pályázaton a legtökéletesebb, legszebben fogalmazott alkotásnak a váci Lédermayer Regina dolgozatát találták a bírálók, itt a második és harmadik helyen a salgótarjáni Török Péter és a kisvárdai Szendrőy Vivien végzett.
A viadal végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el a régi Vármegyeháza előtt található Mikszáth-szobornál.
Az Ipoly-menti Panoráma beszámolója alapján írta: Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése