2015. január 27., kedd

Alpakákat öltek a kóbor kutyák Balassagyarmaton



A család szeme-fénye volt a két alpaka. A háziasított dél-amerikai származású tevefajták egy balassagyarmati, Szügyi úti kis farmon nevelkedtek. Egészen múlt csütörtök reggelig, amikor gazdáik vérbe fagyva találtak rájuk az udvaron. Kiderült: kóbor kutya végzett az állatokkal.


Szabó Attila és családja néhány éve lett szerelmese ezeknek az egzotikus, szelíd emlősöknek. Évek óta tenyésztették az alpakákat, és sikeresen szaporították őket, például Miskolcra, egy alapítványhoz is került egy példány, amely az ott élő sérült embereknek nyújt terápiás segítséget. Az állatok nagyon jól érezték magukat, a családfő felesége és lánya gondozták a Gyarmaton maradt két alpakát.
-        Január 22-én, csütörtökön reggel sírva hívott fel a lányom: „apa, szörnyű hírem van, mind a két alpakát megölte valami, valószínűleg egy kutya” – számolt be a szomorú eseményekről Szabó Attila. – Azonnal odasiettem, ahol borzasztó látvány fogadott: szegény állatok ott voltak kiterülve, élettelenül a „kifutóban”. Értesítettem a rendőrséget, a járőrök kijöttek. Vettek vérmintát a harapásnyomokból, de többet nem tehettek, hiszen ez nem bűncselekmény. Megtaláltuk azt a helyet is, ahol elég durva módon a kutyák átszakították a kerítést. Nagyon, de nagyon szomorú vagyok, elkeseredett, hogy ilyen megtörténhetett. Legalább nyolcszázezer forintos a kárunk, de nagyobb baj, hogy olyan az érzésünk, mintha családtagokat vesztettünk volna el.
A tulajdonos hozzátette, sejti, kié lehet az eb, aki ezt a vérengzést elkövette, de alaptalanul vádaskodni nem akar. De azért kíváncsi lenne arra, ha esetleg a kutya gazdájának valahogy a fülébe jut a hír, esetleg észreveszi rajta, hogy „gyilkolt”, lesz-e mersze vállalni a felelősséget, esetleg a kárt vagy annak egy részét megtéríteni.

- Nem kívánok fantáziálni, de az eset történhetett volna nappal is, amikor, mondjuk kisgyermekek simogatják ezeket a szelíd alpakákat. Akkor mi történik, ha rájuk ront egy kutya? Persze egy kisgyermek vagy felnőtt menekülve elfuthat, de a védtelen alpaka nem tud. Őszintén remélem, hogy a Kormányhivatal a megfelelő komolysággal vizsgálja majd az ügyet, s abban is bízom, hogy ez intő példa lehet másoknak: nagyon vigyázzanak a kedvenceikre – mondotta el még Szabó Attila.
Érdeklődésünkre Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense megerősítette, hogy mivel nem történt bűncselekmény, az alpakák elpusztításának ügyét közigazgatási eljárás keretében a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgálja.

***

Mit kell tudni az alpakáról


Az alpaka (latin nevén: Vicugna pacos, régebben Lama pacos) háziasított, rendkívüli finomságú gyapjáról ismert dél-amerikai teveféle állta – hasonlít a lámához. Legközelebbi rokona, és valószínűleg őse a vadon élő vikunya. Az alpaka Andokban élő, vad ősét az inkák háziasították közel kétezer évvel ezelőtt, ahol különleges tiszteletnek örvendett: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett, mint az „istenek ajándéka”. Már ekkor komoly gondot fordítottak a vérvonalak „tisztaságára”, a szakszerű tenyésztésre. A spanyol konkvisztádorok eleinte nem ismerték fel a jelentőségét, inkább a merinói juhok tartását részesítették előnyben, de később, a 19. században felismerték, hogy az alpaka szőre sokkal erősebb a juhok gyapjánál, így elindult a textilipari hasznosítása. A világ alpaka-állományának közel száz-százaléka ma is Peru, Bolívia és Chile magashegyi területein él, de mivel elviseli az ennél kedvezőbb éghajlati viszonyokat is, és felettébb jámbor a természete, a Föld más tájain is népszerűvé vált. Balassagyarmaton, a Nyírjesben lévő Vadasparkban is látható két alpaka.
H.H.
Fotó: facebook


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése