2015. január 23., péntek

Gondolatok a „Gödörnél”



Csütörtökön délután, útban egy múzeumi rendezvényre, elhatároztam, hogy felkeresem Balassagyarmat új „köznépi látványosságát”, a „Gödört”, ami a Bajcsy és Deák utcák kereszteződésében egy útbeszakadás után keletkezett. Odaérve egyből elővettem a fényképezőgépet, hogy a „police” feliratú szalaggal körbekerített területet több látószögből lefotózzam. Alig kattintottam egyet-kettőt, amikor mellém szegődött egy fiatal lány, és kedvet kapva tőlem, mobiltelefonján ő is megörökíteni kezdte ezt a „szenzációt”. 

Szinte azonnal agyamba pattant az ötlet: talán szólni kellene a városvezetésnek, ne foldoztassák be a krátert, hagyják így, hiszen idegenforgalmi szempontból sem mellékes, mekkora vonzereje van Balassagyarmatnak, s ha híre megy ennek a „szédületes tátongó lyuknak”, akkor bizony özönlenek erre a turisták, és majd az idegenvezetők a Civitas Fortissima tér és a Palóc Múzeum közötti túra során közbeiktathatják a „Gödört”, s netán hozzáfűzhetnek különböző legendákat.
Mert bizony egyre-másra születnek történetek arról, milyen okokból szakadhatott ugyan be az úttest, s valójában mit rejthet ez a mélyedés. Nem hivatalos forrásokra hivatkozva az egyik országos hírportál (Index) is ráharapott a témára, amikor közölte, talán valami török kori alagút, egyfajta rejtekrendszer húzódhatott errefelé, s a derék janicsárok elől a tizenhatodik-tizenhetedik században ide menekülhetett az Ipoly-parti mocsárvár lakossága. Esetleg Forgách kapitány és társai innen jutottak be az erődítménybe, amikor Szécsényből érkezve 1648-ban a gyarmatiak segítségére siettek (erről a hőstettről szól a Palóc liget legmagasabb pontján látható fehér obeliszk). Persze legenda és valóság között igen széles a határmezsgye, előfordulhat, hogy nincs az esetben semmi csalafintaság, semmi historikus háttér, mindössze tényleg a csatornajárat körül végzett hanyag munkálatok okán történhetett a beázás és talaj-kimosódás által ez az úttest-beszakadás.

Mindenesetre, aki tüzetesebben megvizsgálta a helyszínt, a feltárt terület déli, tehát rendőrséghez közelebb eső részén megpillanthatott macskakő-maradványokat, amelyek feltehetően a korábbi útburkolat nyomaira emlékeztetnek. Szóval, nosza, rajta, városiak és környékbeliek, ameddig alkalmuk nyílik, keressék fel, és nyugodt szívvel örökítsék meg az utókor számára ezt a látványosságot.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése