2015. január 16., péntek

Amikor egy csángó gyermek táncra perdül



Így, télvíz idején szeret az ember visszagondolni a nem is olyan távoli, meleg, napfényes napokra. Mi is így teszünk: tavaly nyáron rengeteg eseményen megjelentünk, rengeteg helyszínről tudósítottunk. Most, június elejétől szeptember végéig, időrendbe szedve visszatekintünk arra, hol is jártunk, honnan tudósítottunk. Reméljük, másokban is kellemes emlékeket idézünk.


Messziről érkezett vendégek voltak a középpontban a vasárnapi, terényi falunapon. A Csángóföldről érkezett kosteleki gyermekek nagyszerű táncokkal lepték meg házigazdáikat.

Vasárnap délutánra jár az óra. A tűző napon már-már elviselhetetlen a forróság. Mindenki árnyas helyre menekül. Terényben, a község központjában, hűs fák által körülölelt kis térség szélén, mély árkú patak partján áll a parányi szabadtéri színpad. A hangulat igazán családias, lehetünk úgy százan. A nézőtéren ülők az emelvényt pásztázzák. Ahol a helyi iskolások tréfás bemutatóját követően Brozsó Andrásné polgármester köszönti a megjelenteket. A kosteleki „testvérek” vezetője pedig rövid ismertetőt tart, honnan is érkeztek. Nyolcszáz kilométerre innen terül el otthonuk, a Keleti Kárpátok szegélyén, a Csíki havasokban, a gyimesi völgyben. Hűen őrzik magyarságukat ott, a távolban is, tudják hova tartoznak, és nagy boldogság számukra, milyen nagy megbecsülésnek örvendenek az anyaországban.
De félre a szavakkal, a pompás népviseletbe öltözött gyermekek rögvest bemutatják tudásukat. Előbb egy kislány csodaszép énekét halljuk, majd csak úgy dobbannak a lábak a fapallón, olyan lendülettel vetik táncba minden testrészüket kisebbek és nagyobbacskák. Összes porcikájuk szinte izzik, arcukon, mozdulataikon tökéletes látszik, élvezik a mozgást, igazi életelemük a pörgés-forgás. A táncot szemlélők szemében könnycseppek jelennek meg, és elmaradhatatlan a vastaps. 

Vaszi Levente, a legutóbbi „Felszállott a páva” népszerű népzenei tévéműsor csángó közönségdíjasa eddig csak a színpad mögött irányítgatta a gyermekeket, most viszont ő válik főszereplővé. A mikrofon mögött először néhány ízes adomával mosolyogtatja meg a közönséget: sok-sok „esemest” kapott, mikor a verseny zajlott, sajnos nem az otthoniaktól, mert ott, a havasokban nincs térerő. Bezzeg a terényiek buzgón nyomták a telefon billentyűit… Aztán énekelni kezd. Messzire száll a dala, a környező cserháti dombok visszhangozzák, és lehet, elrepül az énekszó egészen a Kárpátok völgyeiig.
Az énekes produkciója után megható jelenet következik. A csángó fiúk és lányok odafutnak a terényi befogadó „szülőkhöz”. Akik most, és minden évben, amikor itt járnak, sok-sok jóval, megannyi szeretettel árasztják el őket. 

A program folytatódik tovább. Jönnek a szomszédok, azaz a cserháthalápiak. Az ő előadásukból sem maradhat el a móka, miként az Ipolyon túli „testvérek”, az apátújfalui Labdarózsa csoport fellépésén is nagy a taps.
Lassan búcsúzunk. Ahogy haladunk kifelé az autóhoz, szembe jön egy csángó srác. Már átöltözött, a fellépő ruhát „sortra” cserélte, a cipőt papucs váltotta. Egy pillanatra megállítjuk: a gratuláció közben elismerésül kis „kokit” nyomunk a kobakjára.
Elgondolkodunk: ők igazán elevenen őrzik a magyarságukat. Példát vehetünk róluk, példaként álljanak előttünk…
Hegedűs Henrik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése