2015. február 10., kedd

Új kihívások előtt a Szent-Györgyi Szakközépiskola



Az oktatási törvény változásai miatt új kihívások elé néznek a jövőben hazánk középfokú tanintézményei. Nem kivétel ez alól a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola sem, amely a hamarosan végrehajtandó „profiltisztítások” miatt ősztől kénytelen megválni a gimnáziumi képzési formától. Sinkóné Szrenka Anikó igazgató szerint azonban az első döbbenetet követően cseppet sem estek kétségbe, minden válságból van kiút – és ők is megtalálták ezt.

Sinkóné Szrenka Anikó 2013. augusztus elsejétől volt a világhírű orvosprofesszor nevét viselő iskola megbízott igazgatója, majd tavaly augusztus közepétől immár „kinevezett” vezetői minőségében irányítja az intézményt.
-        Megítélésem szerint, balassagyarmati vonatkozásban, de talán egész megyei összevetésben is a legnépszerűbb középiskolák közé tartozunk – kezdte fejtegetését az igazgatónő. – A tanulói létszámot évek óta tíz-húsz fős mozgással „szinten tartjuk”, azaz közel négyszázötven diákunk van. A számítógépes, nyelvi és egészségügyi nappali képzések mellett, akkreditált, OKJ-s felnőttképzésben is részt veszünk: gyakorló-ápoló, szoftverfejlesztő szakon további hetven tanítvánnyal büszkélkedhetünk.

Az intézményvezető hozzáteszi, két éve a korábban nagy hagyományokkal rendelkező egészségügyi szakközépiskolai oktatást újraindították – ami tökéletesen bevált. Ezzel egyrészt egy Európában is versenyképes szakmát adhatnak a diákok kezébe, amivel az érettségit követően tovább léphetnek, másrészt pedig a város legnagyobb „foglalkoztató” egységének, a dr. Kenessey Albert Kórháznak is közvetlenül nyújthatnak dolgozói „utánpótlást”.
-        Hasonlóképpen nagy népszerűségnek örvendenek a nyelvi és az informatikai osztályaink, ez a túljelentkezésekben is meglátszik – folytatta Sinkóné Szrenka Anikó. – Ám most válaszút elé kerültünk. Az új törvényi szabályozás ugyanis profilszűkítést ír elő, vagyis csak szakközépiskolaként működünk tovább. Mivel nem akartunk lemondani a sikeres képzési formáinkról, ezért áthidaló megoldást kerestünk. Ezt abban a lehetőségben találtuk meg, hogy a 2015/2016-os tanévtől a megmaradó egészségügyi szakközépiskolai osztály mellett egy nyelvi előkészítő, úgynevezett „nulladik” évfolyam beiktatásával egy-egy további informatikai és egészségügyi profilú szakközépiskolai „tagozatot” indítunk. Így megmaradhat az angol és a német nyelv kiemelt óraszámú oktatása, és nem csorbul az eddigi szakmai „vonalunk” sem. Őszintén remélem, hogy ez a megoldás, akár átmeneti, akár hosszú távú lesz, mindenképpen erősíti iskolánk hírnevét és nem töri meg a népszerűséget.

Az igazgató kiemeli, azért is fontos például az egészségügyi ágazatban a nyelvi háttér erősítése, mert például most kaptak egy kihagyhatatlannak tűnő ajánlatot: a legjobban teljesítő tanulók Münchenben vehetnek részt szakmai gyakorlaton.
Beszélgetésünk hátralévő részében szóba került még az iskola kulturális, hagyományőrzésre alapuló belső élete is. Az intézmény vezetője kijelentette: remek a közösség, a fiatalok szeretnek ide járni. A programok kínálatából megemlítette többek között az iskolagalériában szervezett rendszeres tárlatokat – amelyeken az iskola volt művész-pedagógusai is kiállítanak, a tavasz eleji iskolanapokat, illetve a kétévente megrendezett, országosan egyedülálló non-stop napjukat.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése