2015. február 19., csütörtök

Hófogó tető a képtáron



Egyre jobb ütemben halad a balassagyarmati városközpont-rekonstrukcióhoz kapcsolódó Palóc Agóra kulturális téregyüttes kialakítása, amely a Városi Képtár és a szabadtéri színpad korszerűsítését foglalja magában.

A munkálatok a két érintett helyszínen még tavaly kezdődtek el. Közismert Balassagyarmaton, hogy a régi Vármegyeháza épületével szemközt lévő, több mint százesztendős egykori kaszinó helyén létesült képtár igencsak leromlott állapotba került, így a szintén felújításra szoruló szabadtéri színpad mellett a belváros megszépítésének következő szakaszában ez a két helyszín került a fontossági sorrend élére. 

Jelenleg jól haladnak a munkálatok. A Városi Képtárnál már befejeződött az új tetőszerkezet kialakítása, ráadásul a kivitelező egy különleges megoldást alkalmazott: öntött palából úgynevezett hófogó szerkezeti felületeket alakított ki, így meggátolva, hogy jelentősebb hóesés esetén ne egy szűk területen halmozódjon fel a téli csapadék, hanem egységesen osztódjon el, és így fokozatosan olvadjon. A korszerűsítés következő szakaszaiban már a belső tér különböző kialakításai kerülnek sorra.
Mindeközben a szabadtéri színpadnál is szorgos tevékenység zajlik. Lényegében itt az egész, még a múlt század hetvenes években kiépített létesítmény-együttes megújul, beleértve a kiszolgáló helyiségektől a tényleges színpadi felületig minden egyes négyzetmétert.
Az önkormányzat úgy tervezi, hogy a teljes beruházás végeztével május 16-án nagyszabású rendezvénysorozat keretében avatják fel a „Palóc Agórát”, és egy sztárvendég is színesíti műsorával a programot – de a neve egyelőre maradjon titokban.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése