2015. február 25., szerda

Körültekintőbb parkgondozást!



Pap Laci bácsi elkeseredett. A nyugalmazott általános iskolai tanár bánatának oka: legidősebb unokája születése alkalmából tizenegy éve ültetett egy kis diófa-csemetét a Rákóczi úti lakótelepi lakása mögötti kiskertbe, de nemrégiben, amikor a közmunkások parkgondozást végeztek a területen, kivágták a mintegy méteresre nőtt fácskát.

A tanár úr búján túl nem is az a fő gond, hogy megtörtént ez a sajnálatos eset, ami lehet, hogy figyelmetlenség, vagy netán hanyagság következménye volt a balassagyarmati városgondnokság munkatársai részéről. A baj inkább az, hogy erről a rendbetételről nem értesítették előre a lakóközösséget. Igaz, talán nincs is az előírások közt hasonló szabály, vagy törvényi rendelkezés, hiszen közterületen végezték a munkákat, de azért szólhattak volna a lakóknak, mielőtt odaállítanak a fűrészekkel meg baltákkal, nyesőollókkal.


Miért is? A városban köztudomású, hogy létezik, mit létezik, egyre népszerűbb a Virágos Balassagyarmatért program. Ennek lényege, hogy a különböző közösségek, így például külvárosi utcákban a házszomszédok, vagy panelek lépcsőházi lakótársai összefognak, és közösen szépítik meg környezetüket. Virágokat ültetnek, kis fákat nevelnek, folyondárokkal „boltozatot” állítanak a bejárati ajtókon, és még sorolhatnám a kreatív megoldásokat. Mindezeket azért, hogy minél szebb és tisztább legyen a környék, hogy büszkélkedhessenek azzal, ők igenis odafigyelnek a szűkebb környezetükre, törődnek azzal, milyen körülmények között is éljenek. Biztosan sokan megerősítik, a példa ragadós, gondoljunk csak a Hunyadi utca Dózsa iskolával szomszédos lépcsőházaira, vagy a „Nógrádi” lakótelepre, esetleg a Bérczy Károly utcára. 


Nos, Laci bácsi és szomszédai is ezen az úton jártak. Ahogy a szomorú férfiú megmutatta nekem, valóban, mióta oda költöztek, azaz immár harminchárom esztendeje, folyamatosan szépítgették ezt a kiskertet. Nem kerítették ugyan körbe, hiszen nem volt erre szükség, de rendszeresen ápolták. Különféle növények pompáznak itt tavasztól őszig, bokrok hajtanak ki, kis madáretető várja étkeivel a cinkéket, és több fa is magasodik egymástól nem messzire. 


Egyszóval ez egy jó tanács: a városgondnokság munkatársai, ha legközelebb ilyen parkgondozást végeznek, egyrészt körültekintőbben intézzék a rendbetételt, másrészt értesítsék előre a közös képviselőket, vagy bármelyik lakót, hogy ha éppen oda indulnak a fűrészekkel, baltákkal, nyesőollókkal. Mert a szép környezet mindenkit megillet!

Hegedűs Henrik

1 megjegyzés:

  1. Néhány évvel korábban pedig minden előzetes értesítés nélkül kivágták az épület utcai frontján lévő előkertből egy házassági évfordulóra ültetett és az idök során lassan házmagasságig nött gyönyörü fenyöfát is! Ugylátszik,ez a barbárság azóta is folytatódik !

    VálaszTörlés