2015. február 19., csütörtök

Tanári ikonok



A középiskolai tanár nyolcéves korában látta a máriapócsi  a „Szűzanyát”. Veres József saját bevallása szerint ekkortól nagy szerelmese az ikonfestészetnek, bár ecsetet csak tizennégy évvel ezelőtt vett először kezébe. A pedagógus-művész alkotásaiból egykori munkahelye, a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola galériájában nyílt tárlat a közelmúltban.
 
A megnyitón Sinkóné Szrenka Anikó igazgatónő köszöntőjét követően az intézmény tanulója, Kovács Karina adott elő egy szép népdalt. A tárlat képeinek méltatását Kovács Ferenc középiskolai tanár egy verssel indította. Ady Endre „Az Illés szekerén” című kötetének kezdő sorait idézte, s ebből egy sorra külön is felhívta a figyelmet: szívük izzik, agyuk jégcsapos”. Ez tökéletesen jellemző Veres József művészetére – mondta -, mert ahhoz, hogy a témához nyúljon, rendkívül komoly érzelmi elhivatottság, vallásos hit kell, de miközben aprólékos munkával a képet készíti, jéghideg fejjel kell végrehajtani a mozdulatokat. Kis történelmi múltidézést is tartott, hiszen eljutottunk az ikon szó jelentésétől (görögül: kép, képmás) az ókeresztényeket üldöző Diocletianus császáron és a niceai zsinaton keresztül az egyházszakadásig, majd azt követően az ikonfestészet oroszországi térhódításáig, amelynek legkiemelkedőbb alakja a XIV-XV. században élt Andrej Rubljov volt. 

Visszatérve a kiállító művészre megtudtuk azt, hogy amikor még Szentpétervárt Leningrádnak hívták, járt az északi orosz nagyvárosban, ahol lenyűgözte a pravoszláv templomok szépsége, a belső berendezés áhítatos magasztossága, a szép ikonok, amelyek szemlélése közben gyönyörű hangon szólaltak meg a kórus által előadott ószláv nyelvű imádságos énekek. Ez is nagymértékben hozzájárult, hogy művészi kibontakozásában az ikonok témájához nyúljon. 

Veres József hozzátette, a most kiállított képek készítésének hátteréről szívesen nyújt bővebb ismertetőt a diákoknak, és a jövőben egy-egy rendhagyó tanóra keretében különleges tárlatvezetést tart majd a fiataloknak, hogy minél behatóbban megismerjék a kelet-európai kultúrának e gyöngyszemeit.
H.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése